Pe 7 octombrie o echipă de cercetătorii de la Centrul pentru Planete Minore din cadrul Uniunii Astronomice Internaţionale au anunţat descoperirea a 20 de luni noi orbitând planeta Saturn, crescând numărul lunilor la 82, cu 3 mai multe decât Jupiter. Descoperirea a fost realizată cu ajutorul telescopului Subaru din Hawai în cadrul unui studiu realizat de o echipă de astronomi coordonaţi de Scott Sheppard, cercetător la Institutul pentru Ştiinţa Carnegie din Washington.

Aceste 20 de luni sunt foarte mici, cu o lungime de aproximativ 5 kilometrii, nu mai puţin de 17 dintre cele 20 de luni noi orbitează Saturn în sensul invers de rotaţie al planetei, adică au orbite retrograde, şi se află la o distanţă atât de mare de aceasta încât timpul necesar pentru realizarea unei singure orbite este de 2-3 ani.

Mai multe dintre aceste luni par a fi fragmente desprinse din sateliţi mai mari, care s-au fărâmat în urma unor coliziuni produse de-a lungul timpului cu alte luni, asteroizi şi comete. Este o situaţie similară cu aceea a celor 79 de sateliţi care orbitează în jurul planetei Jupiter.

Scott Sheppard susţine că ”Aceste luni sunt rămăşiţe ale obiectelor care au ajutat la formarea planetelor, aşadar prin studierea lor, învăţăm şi cum au fost formate planetele”

De asemenea, una dintre aceste luni orbitează la uimitoare distanta de 24 e milioane de km faţă de Saturn, ca şi comparaţie, Luna pământului orbitează la o distanţă medie de 386.000 de km.

Şi să nu uit, până pe 6 decembrie oricine poate propune nume pentru aceste luni pe pagina de twitter SaturnLunacy, link-ul îl găsiţi mai jos.

Acest articol este facut de catre WorldFacts, un canal de YouTube foarte interesant. Puteti ajuta canalul printr-o mica donatie pe Patreon sau macar un subscribe la canal daca ti-a placut acest articol si video-ul de mai sus.

Link-uri:

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.