Samsung extinde capacitatea de producție a cipurilor prin importul de echipamente de la ASML

Samsung

Samsung, al doilea cel mai mare producător de cipuri la comandă din lume, își îndreaptă atenția către TSMC, având ca obiectiv de a deveni cea mai mare companie de producție de semiconductori până în 2030. Pentru a atinge acest obiectiv ambițios, compania pare să achiziționeze echipamente mai avansate pentru fabricarea de cipuri de la ASML.

Samsung dorește să dețină peste 100 de echipamente de fabricare EUV

Se pare că firma sud-coreeană va importa echipamente suplimentare de fabricare a cipurilor cu ultraviolete extrem (EUV) de la ASML, liderul din Olanda în acest domeniu, în cursul anului viitor. Deși detaliile exacte ale noii înțelegeri nu sunt încă publice, unele rapoarte susțin că Samsung Electronics va importa un total de 50 de unități de la ASML în următorii cinci ani. Valoarea fiecărei astfel de unități este evaluată la 200 de miliarde de woni (aproximativ 153 de milioane de dolari).

Importanța expunerii EUV în producția de cipuri

Expunerea EUV reprezintă cea mai importantă parte a procesului de fabricare a cipurilor, ocupând mai mult de jumătate din cost și timp. Spre deosebire de procesele mai vechi, echipamentul EUV imprima designul circuitului pe un cip într-o singură trecere. Cu toate acestea, echipamentele EUV sunt foarte costisitoare și complexe. Se pare că sunt mai complexe decât sateliții, iar ASML poate produce doar aproximativ 60 de echipamente EUV în fiecare an. Și doar cinci companii de cipuri din lume au nevoie de aceste echipamente: Intel, Micron, Samsung Foundry, SK Hynix și TSMC. În prezent, 70% din echipamentele EUV produse de ASML sunt achiziționate de liderul pieței, TSMC.

Samsung Foundry, pionier în producția de cipuri de 3nm

Samsung Foundry a fost prima companie din lume care a produs cipuri de 3nm. A început producția de cipuri de 3nm de prima generație în a doua jumătate a anului 2022 și se așteaptă să înceapă producția în masă a cipurilor de 3nm de a doua generație în prima jumătate a anului viitor, poziționându-se ca un concurent principal pentru fabricarea Exynos 2500 (nume provizoriu). Samsung își propune să producă cipuri de 2nm în 2025 și cipuri de 1,4nm în 2027.

Asigurarea achiziționării ultra-rară a mașinilor EUV de la ASML

Pentru a se asigura că dispune de aceste mașini EUV extrem de rare de la ASML, președintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong, a călătorit în Olanda anul trecut. Aici, s-a întâlnit cu CEO-ul ASML, Peter Bennink, pentru a stabili comanda de mașini EUV. Președintele coreean Yoon Suk Yeol, împreună cu președintele Samsung Electronics, Lee Jae-yong, și președintele SK Group (SK Hynix), Chey Tae-won, vor călători în Olanda (între 12 și 13 decembrie), la invitația regelui olandez Willem-Alexander.

Samsung creează fonduri pentru achiziționarea de echipamente pentru cipuri

Acesta va fi primul caz în care un președinte sud-coreean călătorește în Olanda pentru a se întâlni cu liderii de stat, de la stabilirea legăturilor diplomatice în 1961. Prim-ministrul olandez Mark Rutte a vizitat Coreea de Sud în noiembrie 2022 pentru legături strategice în afaceri. Samsung a investit aproximativ 700 de miliarde de woni în ASML în 2012 pentru a cumpăra o participație de 3%. Cu toate acestea, compania a vândut ulterior cea mai mare parte din participația sa în companie. Recent, Samsung a vândut 0,3% din participația sa în ASML pentru a crea fonduri destinate achiziționării de echipamente noi. În prezent, deține doar 0,4% din producătorul olandez de echipamente pentru cipuri.

Mișcări Strategice: Noi Adiții de Talente la Samsung Electronics

Pe lângă aceste mișcări strategice, Samsung Electronics și-a consolidat echipa de conducere prin recrutarea unor profesioniști cheie. Ahn Yoo-jung, expert în design industrial care a condus designul industrial pentru Waymo, compania de tehnologie autocondusă de la Google, a fost numită vicepreședinte executiv al Samsung Design Management Center. În plus, Shin Chong-kyu, fost angajat al companiei franceze Veolia, specializată în reciclarea deșeurilor și apei, a fost numit să conducă tehnologia globală de producție și infrastructură la Samsung Electronics.

Angajamentul neîntrerupt al Samsung pentru excelența tehnologică, achizițiile strategice de echipamente și adițiile semnificative la echipa de conducere indică o traiectorie promițătoare pentru companie în peisajul în continuă evoluție al semiconductoare

Sursa: sammobile.com

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...