Google Tensor, propriul procesor pentru Pixel 6

Google Tensor

Google Tensor este un procesor personalizat creat intern de gigantul internetului. Cipul va fi lansat în următoarea sa generație de telefoane mobile, Pixel 6, cu o lansare planificată toamna aceasta.

Apple a condus calea exploatând avantajele hardware și software personalizat sub un singur acoperiș. În telefoanele mobile iPhone de ani de zile și mai recent în computerele personale Mac cu o tranziție care este în curs de înlocuire a procesoarelor Intel cu propriile componente. Același lucru a fost făcut de Samsung cu Exynos (deși le-a combinat cu evoluțiile Qualcomm) sau Huawei (fără prea mult succes) cu procesoarele Kirin.

Zvonit de luni de zile, „Tensor” este echivalentul tuturor și are același obiectiv, de a integra software și hardware , reducând, de altfel, dependența de tehnologii externe (Qualcomm în cazul Google) pentru cel mai important cip dintre toate pe un dispozitiv.

Google Tensor

Google Tensor

Noul cip promite să crească puterea de calcul și să consolideze capacitățile de procesare a fotografiilor și a videoclipurilor telefoanelor Google, cu accent pe inteligența artificială și învățarea profundă. Și totul întărit de software, lucru pe care l-am văzut cu succes în trecut, când Pixeli, fără a avea cei mai avansați senzori ai camerei, au făcut cele mai bune fotografii.

Nu au fost furnizate detalii despre specificatiile interne a cipului, deși utilizarea arhitecturii ARM este sigură. Conform celor mai recente informații (neoficiale), ar avea trei clustere cu procesoare cu șapte nuclee (două Cortex-A78 de înaltă performanță, două Cortex-A76 și trei Cortex-A55) însoțite de un GPU ARM Mali-G78.

În conformitate cu așteptările, deși, așa cum am spus, Google intenționează să îmbunătățească funcționarea setului prin intermediul software-ului. În ceea ce privește producția, totul indică faptul că partenerul său principal în Android, Samsung, va fi responsabil pentru fabricarea utilizând procese avansate de 5 nanometri.

„Aceasta este cea mai mare inovație de telefon Pixel realizată până în prezent, proiectată în colaborare cu echipele noastre de AI și Android pentru a oferi cea mai bună experiență la intersecția hardware, software și AI pentru anii următori” , a declarat CEO-ul Google. , Sundar Pichai, într-un comunicat.

Pixel 6

Noua generație de telefoane mobile Google va intra pe piață în toamnă (prezentare între octombrie și/sau noiembrie) în două versiuni, standard și Pro. După cum au spus zvonurile, reproiectarea camerei din spate va fi cea mai recentă în designul exterior. Ambele modele vor avea un nou senzor care absoarbe cu 150% mai multă lumină decât Pixel 5, precum și un obiectiv ultra-larg. Modelul Pro va avea un teleobiectiv suplimentar cu zoom optic 4x.

Google Pixel 6

Pixel 6 crește ca dimensiune și, deși nu este oficial, se vorbește despre ecrane de 6,4 și respectiv 6,7 inci în diagonală pentru cele două versiuni. Bine situat în memorie RAM (până la 12 Gbytes) și stocare (până la 512 Gbytes), va suporta cea mai avansată conectivitate, inclusiv 5G și Wi-Fi 6E.

Din ceea ce vedem în imaginile oficiale, Google va extinde finisajele de culoare care urmează să fie comercializate, inclusiv versiunile în verde, albastru sau roz, până la gri sau argintiu. Acesta va preinstala Android 12 ca standard și va oferi – ca până acum – cel mai bun suport de actualizare Android al oricărui producător. Se vorbește despre un sprijin de cinci ani. În ceea ce privește prețurile, versiunea de bază nu ar trebui să depășească 599$ ca si Pixel 5 la lansare, deși, ca și altele, este o întrebare pe care Google o va anunța mai târziu.

Vă lăsăm un rezumat al principalelor specificații, deși nu toate sunt confirmate.

Pixel 6Pixel 6 Pro
Ecran:AMOLED 6,4 inciPlastic OLED 6,71 inci
ProcesorGoogle Tensor SoCGoogle Tensor SoC
RAM:8 GB12 GB
Depozitare:128/256 GB128/256/512 GB
Conectivitate5G, WiFi 6E5G, WiFi 6E
Baterie4.614 miliamperi5.000 de miliamperi
Camera principală:50 megapixeli (unghi larg)12 megapixeli (unghi ultra larg)50 megapixeli (unghi larg)40 megapixeli (teleobiectiv)12 megapixeli (unghi ultra larg)
Camera frontală:8 megapixeli12 megapixeli
Sistem de operare:Android 12Android 12

Pentru a concluziona că Google Tensor nu va fi folosit doar în aceste Pixel 6. Nu degeaba numele „Tensor” este un omagiu clar adus TensorFlow ML al Google care a promovat mai multe dintre dezvoltările sale și va sta la baza OpenTitan, proiectul de colaborare Open Source Chip Design, care își propune să creeze modele de cipuri ultra-sigure pentru utilizare în centre de date, stocare și periferice de calcul.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...