Google Pay in Romania: De acum poti face plati contactless cu un smartphone sau smartwatch

Google Pay in Romania

Google Pay in Romania, serviciul de plati de la Google, care a fost disponibil in Romania pana acum doar prin intermediul unor banci si operatori locali, este acum disponibil pentru publicul larg si puteti face plati cu un smartphone sau smartwatch prin intermediul contactless.

Google Pay este disponibil în sfârșit în Romania. Bănci partenere, securitate … iată tot ce trebuie să știți despre plata NFC de pe smartphone-ul dvs. de firmă Mountain View.

La ceva ani de la lansarea sa în Statele Unite, Google Pay – fost Android Pay – ajunge definitiv în Romania. După mai multe zvonuri și o primă disponibilitate foarte limitată, serviciul de plată contactless al gigantului de căutare este acum o realitate.

De astazi, 8 septembrie, toți utilizatorii romani vor putea profita de Google Pay și, prin urmare, pot face achiziții fără a fi nevoie să își scoată cardul de credit, ci doar plasând smartphone-ul pe terminalul de plată. Google laudă, de asemenea, simplitatea extremă a acestui mijloc de plată, deoarece este suficient să deblocați telefonul pentru tranzacții sub 150 de lei, fără a lansa aplicația sau a trebui să introduceți o parolă.

Iată deci tot ce trebuie să știți despre Google Pay.

Telefoane compatibile cu Google Pay

În ceea ce privește smartphone-ul, restricțiile sunt destul de scăzute, deoarece trebuie să îndeplinească doar două criterii:

  • Sa rulați pe Android 5.0 Lollipop sau o versiune ulterioară
  • Telefonul să fie compatibil NFC pentru plata contactless

Veți înțelege, toate smartphone-urile de ultimă generație sunt, prin urmare, compatibile, în timp ce o gamă largă de dispozitive entry-level și mid-range pot fi folosite și pentru a plăti cu un gest simplu. Prin urmare, lista ar fi prea lungă pentru a fi făcută aici.

În cele din urmă, rețineți că dispozitivele Wear OS afișează, de asemenea, compatibilitatea cu Google Pay.

Banci compatibile Google Pay

Pentru lansare, ne-am fi putut aștepta de la Google la parteneriate puternice cu marile grupuri bancare romanesti.

Din păcate, lista Google este puțin mai puțin prestigioasă, cu unități bancare mult mai tinere și mai dinamice. Găsim astfel neo-bănci, dar și bănci online sau chiar o organizație de bonuri de masa.

Iată lista băncilor și serviciilor compatibile cu Google Pay:

  • Alpha Bank
  • Banca Comerciala Romana
  • Banca Transilvania
  • BRD-Groupe Societe Generale
  • CEC Bank S.A.
  • Curve OS Ltd
  • ING Bank
  • Orange Money
  • Revolut
  • UniCredit Bank SA
  • Up Romania
  • Viva Wallet
  • Wise

Această listă ar trebui să crească în viitor. De asemenea, este posibil să stocați mai multe carduri în cadrul aplicației. În acest caz, este necesar să se definească un card principal care va fi utilizat în mod implicit și să se aleagă de la caz la caz pentru tranzacțiile cu alte carduri de credit.

Amintiți-vă, totuși, că este imperativ să aveți un cont la una dintre aceste organizații. Google nu este o bancă și nu este destinata să devină una.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că serviciul nu ia doar forma unei aplicații dedicate, proiectată de Google, ci și a unui API pe care băncile îl pot aplica propriilor aplicații.

Securitatea Google Pay in Romania

Desigur, când vine vorba de tranzacții bancare, securitatea joacă un rol important și, prin urmare, Google a dorit să-și liniștească viitorii utilizatori. Toate detaliile bancare sunt stocate criptate și în siguranță în centre de date speciale , așa cum este deja cazul celor care, de exemplu, și-au furnizat detaliile în Google Play Store sau s-au abonat la un abonament Google Play Music / YouTube Premium. De asemenea, este evident că Google nu folosește aceste date și nu le vinde în niciun caz.

Google subliniază comoditatea serviciului său, deoarece este suficient să plasați telefonul deblocat pe un terminal de plată compatibil pentru a efectua o achiziție, fără confirmare sau cerere de autentificare. Un sistem care amintește de cel al cardurilor bancare actuale și care, la fel ca acesta din urmă, este limitat la 30 de euro sau la 150 de lei.

Dincolo de această sumă, utilizatorului i se va solicita o autentificare mai sigură, cum ar fi o amprentă digitală sau o parolă.

Pe smartphone este stocat un număr de card virtual numit „token”, însoțit de o criptogramă unică. Acest simbol poate fi utilizat doar de un număr limitat de ori înainte de a solicita o reconectare la rețea și o nouă identificare a utilizatorului. Deci, chiar dacă smartphone-ul dvs. deblocat este furat, nimeni nu va putea să vă golească contul bancar.

În cele din urmă, Google reamintește că, cu aplicația „Găsește dispozitivul meu”, este posibil să localizezi, să blochezi și chiar să ștergi memoria telefonului tău de la distanță. Ceva de liniștit în caz de pierdere.

Ce magazine sunt disponibile cu Google Pay?

Nicio surpriză, Google Pay funcționează cu toate terminalele compatibile cu plata contactless. Pentru a le recunoaște, trebuie să verificați prezența siglei de mai jos – sau pur și simplu să întrebați vânzătorul.

Google Pay in Romania
Google Pay in Romania

Carduri de fidelitate

Mai mult decât o simplă metodă de plată, Google Pay vrea de fapt să vă înlocuiască portofelul. Astfel, este posibil să înregistrați carduri de fidelitate în aplicația dedicată.

De asemenea, va fi posibil să salvați alte documente, cum ar fi un bilet (bilet la cinematograf, bilet la concert etc.) sau permisul de îmbarcare pentru următoarea călătorie. Încă o dată, depinde de parteneri, iar acest serviciu nu va fi de fapt disponibil la inceput, va trebuii sa mai asteptam.

Deci, tu ce parere ai despre Google Pay in Romania, va avea succes ca in tarile occidentale sau va fi doar o lansare ratata? Noi deja folosim aceasta metoda si ni se pare destul de interesanta de a avea o aplicatie care le face pe toate. Click aici pentru a descarca Google Pay.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un comentariu

Share to...