Nokia G42 5G REVIEW – întoarcerea telefoanelor reparabile

Nokia G42 5G

Astăzi avem la review Nokia G42 5G, un telefon cu preț accesibil, ce promite să ne scutească de acea grijă constantă pe care o avem pentru un smartphone obișnuit. Mai ales când acesta este nou. Dar, pentru a pune în perspectivă schimbările pe care le aduce Nokia G42 5G, vom face o scurtă incursiune în trecut.

Probabil vă mai amintiți începutul erei smartphone-urilor. Acea perioadă în care dacă scăpai telefonul pe jos trebuia să îl asamblezi la loc. Ei bine, producătorii de telefoane s-au gândit să ne scape de această grijă, schimbare la pachet cu un dezavantaj major pentru noi: la prima căzătură serioasă cumpărăm alt telefon. Asta pentru că, deși în teorie putem repara acel telefon, acesta trebuie trimis la reprezentanță sau într-un alt service.

Pe lângă această bătaie de cap, ce este cel mai descurajator pentru mulți este costul reparației. Componentele pe care trebuie să le achiziționăm sunt adesea scumpe și de calitate îndoielnică (”compatibile”) sau imposibil de găsit. Adăugând și costul manoperei, repararea unui telefon devine o opțiune nefezabilă atunci când ajunge să ne coste cât un telefon SH în stare foarte bună. Nokia G42 5G este unul dintre telefoanele care își propune să schimbe întreaga experiență de reparare.

Nokia G42 5G REVIEW

Nokia G42 5G permite utilizatorului să schimbe singur piesele predispuse la uzură/lovituri. Dacă vă așteptați ca un telefon ușor de dezasamblat să arate diferit față de unul cu design integrat, ei bine puteți respira ușurat. Nu ne întoarcem în epoca telefoanelor butucănoase, ci în cea a designului orientat spre utilizator.

Nokia G42 5G este disponibil în două variante de culoare: gri închis și violet. Am putea spune că cel gri se poate pierde fără probleme în mulțimea de telefoane cu look similar, pe când varianta violet va atrage privirile prin modul în care reflectă lumina. Asta, bineînțeles, dacă alegeți să folosiți telefonul fără o husă de protecție care să-i acopere spatele. Cu spatele acoperit, design-ul husei este cel care va face diferența.

Spatele lui Nokia G42 5G este din plastic reciclat, iar finisajul acestuia îl face plăcut la atingere și oferă o prindere bună. Având în vedere că nu alunecă la fel de ușor ca alte telefoane, este tentant să îl folosim fără o husă de protecție. Personal, nu recomand acest lucru, însă vă sfătuiesc să instalați cel puțin o folie de sticlă. Ambalajul în care vine telefonul este la rândul său din carton reciclat.

Producătorul pune la dispoziția utilizatorilor piese de schimb ieftine pentru Nokia G42 5G, prin colaborare cu iFixit. Spre exemplu, o baterie costă ~25 de euro, la fel și capacul din spate (ce include și marginile). Printre piesele de schimb disponibile se mai numără ecranul și portul de încărcare. Cam acestea sunt, de altfel, mai toate componentele care pot necesita înlocuire în timp.

În cazul în care nu aveți deja prin casă câteva instrumente de bază, printre care o pană și o șurubelniță cu capete multiple, puteți să le achiziționați cu doar câteva euro de pe iFixit sau de la un magazin specializat.

Ecran și sunet

Ecranul lui Nokia G42 5G este acoperit de un strat de sticlă Gorilla Glass 3; nu este cea mai recentă tehnologie în materie de protejare împotriva zgârieturilor, însă asta este totuși treaba foliei de protecție. De asemenea, rețineți că doar folia în combinație cu o husă cu marginile ridicate vă pot proteja semnificativ ecranul de căzături.

Unde mustăcesc eu este la rezoluția ecranului, de doar 720p. Rezoluția Full HD ar fi fost ideală pentru Nokia G42 5G, deși probabil ar fi costat ceva mai mult înlocuirea ecranului. În orice caz, conținutul video este afișat acceptabil, pixelii nefiind vizibili. Este bine de știut că aplicația de YouTube suportă rezoluția 1080p / 1080p Premium, astfel că puteți viziona conținut video la bitrate mare. Chiar dacă ecranul este 720p, faptul că YouTube nu limitează redarea la această rezoluție se traduce într-o calitate mai bună a imaginii.

Diagonala ecranului este standard, de aproape 6.6 inch, iar rata sa de refresh este de 90 Hz. Luminozitatea maximă a display-ului se situează undeva la 450-480 nits. Datorită ratei ridicate de refresh, animațiile și tranzițiile sunt redate foarte fluent. Totuși, nu ma pot abține să vă sfătuiesc (ca în cazul oricărui telefon Android) să activați Modul Developer și să setați din el ca toate animațiile și tranzițiile să se facă la o scară de 0.5x. Acest mic truc face ca animațiile sistemului de operare să se execute de două ori mai rapid și va face întreaga experiență de utilizare a telefonului mult mai plăcută.

Luminozitatea adaptivă funcționează fără probleme pe Nokia G42 5G, reacționând rapid și proporțional atunci când stingem lumina în cameră sau ieșim afară într-o zi cu soare.

În secțiunea Display din Setări găsim, printre altele, și funcția de schimbare a ratei de refresh. Ea este setată din fabrică la Adaptiv, acesta fiind scenariul ideal în care telefonul economisește energie atunci când conținutul nu poate fi redat optim la 90 Hz. Cealaltă opțiune este Standard, care reduce fluiditatea animațiilor în favoarea bateriei. Încă nu m-am hotărât dacă implementarea acestei funcții reprezintă o bilă albă pentru Nokia sau e ceva firesc. Asta pentru că pe al meu Samsung S21 FE rata de refresh nu poate fi adaptată automat de telefon.

O altă setare pe care v-o recomand presupune micșorarea elementelor vizuale, pentru a încăpea mai mult conținut pe ecran. Pentru a face asta, mergeți la Setări – Afișaj – Dimensiunea afișării și textul. Aici micșorați Dimensiunea afișării. Pe lângă asta, dezactivarea opțiunii Text aldin pare că face textul mai lizibil.

Sunetul emis de difuzorul din partea de jos este OK pentru vizionarea de clipuri pe YouTube, însă nu grozav pentru muzică. Nu există distorsiuni deranjante la volum ridicat. De asemenea, dacă vă aflați în aer liber și aveți nevoie să auziți mai bine, puteți ridica volumul peste cel maxim obișnuit. Pentru asta va trebui să mai apăsați încă o dată butonul Volum +. Sunetul rezultat este considerabil mai tare, însă înaltele sunt mult amplificate.

Partea bună este că veți putea conecta nu doar căști Bluetooth, ci și prin jack-ul audio aflat lângă portul de încărcare. Nokia G42 5G include mai toate codecurile audio standard pentru redare wireless: AAC, SBC, LDAC și aptX.

Conectivitate și funcții

Nokia G42 are două sloturi pentru cartele SIM, dintre care unul poate fi folosit și ca slot microSD. Asta înseamnă că va trebui să alegeți între extinderea memoriei interne și cel de-al doilea SIM. Cititorul de carduri microSD al telefonului permite viteze de transfer de puțin peste 20 MB/s, cu 5 MB/s sub media telefoanelor din acest segment de preț.

Nu puteau lipsi din pachet modulul radio FM și NFC-ul, pentru plăți contactless în magazine. Din păcate, în cutie nu sunt incluse și căștile, de care veți avea nevoie pentru a le putea folosi ca antenă radio.

Nu în ultimul rând, Nokia G42 dispune de conectivitate 5G, iar semnalul recepționat este unul puternic. La fel stă treaba și cu modulul WiFi 5, ce permite viteze de transfer de până la 370 Mb/s, mai mult decât suficient pentru orice tip de activitate.

Pe partea dreaptă a telefonului se află butonul de pornire, care funcționează și ca cititor de amprente. Dintre toate modurile de integrare ale senzorului de amprente, acesta este preferatul meu. Asta deoarece degetul mare al mâinii se așază în mod automat pe senzor atunci când luăm telefonul în mână. Pe lângă asta, putem debloca telefonul foarte natural atunci când este pe masă, folosind degetul arătător (pentru asta va trebui să înregistrați și degetul arătător ca o a doua amprentă). Senzorul de amprentă reacționează rapid pentru deblocarea telefonului, nefiind nevoie ca butonul să fie apăsat.

Nokia G42 – performanțe respectabile

Chipsetul Snapdragon 480 + este inima acestui smartphone. Chiar dacă vorbim de un chip mai vechi de la Qualcomm, acesta încă oferă performanțe decente și o eficiență energetică ridicată. Nokia G42 face față fără probleme multitasking-ului, fiind susținut pentru asta de 6 GB RAM. Memoria RAM poate fi extinsă cu ajutorul funcției ce permite utilizarea memoriei interne ca RAM. Această funcție, denumită în general Virtual RAM, va ocupa o mică parte din spațiul disponibil pentru aplicațiile din background, dacă este necesar. Totuși, memoria internă va fi mereu mai lentă decât cea RAM fizică, așa că nu merită să vă bateți capul prea tare cu această funcție, fiind utilă doar într-o foarte mică măsură.

Nokia G42 oferă 128 GB spațiu de stocare, de altfel și cea standard pentru majoritatea telefoanelor noi. Memoria internă este de tip UFS 2.2, iar în testul de viteză am reușit să copiez din PC pe telefon un fișier de 2 GB în doar 50 de secunde. De asemenea, 50 de fotografii și clipuri cu dimensiunea totală de 800 MB au putut fi transferate din telefon pe PC în 25 de secunde.

În ceea ce privește benchmark-urile, Nokia G42 se situează pe același palier de performanță cu Samsung Galaxy A14 5G și Motorola Moto G53 (care folosește același procesor).

La capitolul jocuri, telefonul rulează fără probleme cele mai populare jocuri, precum Roblox și Asphalt 9. În timpul utilizării îndelungate pentru gaming, smartphone-ul se încălzește cu preponderență în partea de sus, adiacentă camerei. Temperaturile la care acesta ajunge nu provoacă însă disconfort.

Camere – imagini clare, la 50 MP

Pe spatele telefonului găsim, bine camuflate, 3 camere așezate vertical. Camera principală are rezoluția de 50 MP și este acompaniată de camera macro și de un senzor pentru adâncime.

Nokia G42 captează fotografii mulțumitoare din punct de vedere al clarității, însă nu la fel de vii precum un telefon ceva mai scump. Calitatea imaginilor este decentă, fie că vorbim de poze pe timp de zi, pe timp de noapte sau din apropiere. Reglarea luminozității imaginii se face fără bătaie de cap, la fel și selectarea unui punct de focus.

Printre funcțiile camerei se mai numără: fotografii în rafală, nivelmetru și Dual Sight (folosirea camerelor de pe spate și de pe față în același timp).

Aparent, rezoluția standard a pozelor este setată din fabrică la 12,5 MP, astfel că va trebui să activați voi înșivă opțiunea de 50 MP dacă doriți. Pozele de mai sus au fost făcute, în majoritate, la rezoluția de 12,5 MP.

Nokia G42 înregistrează clipuri video la 1080p cu 30 FPS. Clipurile au o claritate satisfăcătoare, însă mai degrabă în lumina zilei decât pe timp de noapte. Sunetul captat de microfon în timpul filmărilor nu m-a convins. Puteți viziona un clip video filmat cu Nokia G42 5G pe YouTube.

Camera frontală este una bună, de 8 MP, însă imaginile obținute nu sunt foarte detaliate. Vedeta redacției se declară mulțumită 🙂

IMG 20230819

Nokia G42 vine cu Android 13 pur

Iar acest lucru contează când vine vorba de fluiditatea sistemului de operare. Din acest motiv sunt dispus să iert faptul că telefonul vine cu câteva aplicații preinstalate; aplicații care de altfel se pot dezinstala cu ușurință.

Compania promite 3 ani de actualizări de securitate de la lansare (asta însemnând până în 2026) și încă două update-uri majore de Android. Prin urmare, Nokia G42 5G ar urma să primească inclusiv Android 15.

Printre funcțiile opționale pe care Nokia G42 5G le oferă se mai numără: Raise to wake (aprinderea ecranului la ridicarea telefonului; din fericire nu și la simpla sa mișcare, așa cum face Motorola pe telefoane de top), Double tap to wake și oprirea tonului de apel atunci când telefonul este în mână. Acestea sunt doar câteva dintre dotările standard, pe care unii mari producători omit să le implementeze cum trebuie.

Autonomie și încărcare

Bateria de 5000 mAh a lui Nokia G42 vă permite să navigați pe internet (prin WiFi) în jur de 15 ore, în condiții optime. Asta înseamnă că este foarte puțin probabil să aveți nevoie de o baterie externă sau să încărcați telefonul mai des de o dată pe zi. Capacitatea bateriei, în combinație cu eficiența energetică a procesorului Snapdragon, permite astfel o autonomie peste medie.

Nokia G42 5G se încarcă de la 10 la 100% baterie în aproximativ 2 ore, cu orice încărcător de până la 20 W. În aproximativ 30 de minute telefonul se încarcă 25%. Încărcătorul nu este inclus în pachet, ci doar cablul USB-C – USB-C. Pe de o parte, asta înseamnă că nu veți putea folosi acest cablu decât cu un încărcător cu mufă de ieșire USB-C. Alternativ, puteți folosi un încărcător obișnuit pe care-l aveți deja, cu tot cu cablul acestuia.

Nokia G42 5G – verdict

Ca orice alt telefon de pe piață, Nokia G42 5G țintește un anumit public. Dacă ești preocupat de sustenabilitate sau pur și simplu îți dorești un telefon bun, pe care să nu fii nevoit să îl înlocuiești la prima defecțiune serioasă, Nokia G42 este una dintre puținele opțiuni actuale. În ceea ce privește specificațiile tehnice, acestea sunt tipice unui telefon mid-range accesibil. Astfel, pare că Nokia mizează pe un raport calitate/preț corect, mai ales în cazul utilizatorilor care nu sunt dispuși să schimbe des telefonul și nici nu au nevoie de un telefon de top. Uzura și momentele de neatenție duc de multe ori la pensionarea precoce a telefoanelor. Nu și în cazul acestuia, pe care îl puteți folosi 3, 4, poate chiar 5 ani fără mare bătaie de cap.

Nu uitați să citiți și celelalte review-uri ale noastre, cum ar fi cel despre Nokia C32.

KIT-ul de reparare iFixit

Acesta se achiziționează separat și vă pune la îndemână toate instrumentele necesare pentru a dezasambla telefonul. Alternativ, vă puteți folosi de unelte similare pe care le aveți prin casă.

20230818 212307

Trusa de la iFixit pe care o am eu include: șurubelniță din aluminiu anodizat cu 16 biți de precizie (printre care unul pentru scoaterea SIM), pensetă, diverse pârghii de desfacere, 6 pene albastre, ventuză cu mâner (pentru demontarea ecranului), unealtă de desfacere (aceea în formă de cuțitaș). Ce-mi place însă este design-ul cutiei. Aceasta are prinderi magnetice puternice, la fel ca și șurubelnița cu biți. Interiorul capacului poate fi folosit pentru organizarea șuruburilor, iar buretele în care sunt prinse uneltele previne mișcarea acestora.

Nokia G42 5G are un sistem inteligent de desfacere: mai întâi trebuie să scoateți tăvița SIM, apoi să introduceți o pană într-un locaș pentru a desprinde ușor carcasa. Glisând această pană de-a lungul marginilor putem desprinde toate clemele de plastic. Atenție însă, capacul trebuie întors precum pagina unei cărți pentru a nu rupe cablul scurt al cititorului de amprente (care face legătura între capac și telefon). Nu este nimic complicat, dar va trebui să vă uitați cum se face pentru a nu rupe ceva din neatenție. Din fericire, pe site-ul iFixit găsiți ilustrații în cele mai mici detalii.

Sunt un content writer pasionat de tehnologie cu o experiență îndelungată în blogging și conținut digital. De la liceu, am început să îmi dezvolt abilitățile de scriere prin intermediul unui blog personal și tot de atunci am devenit un cititor avid al noutăților din lumea tehnologiei și a divertismentului. În prezent, îmi place să scriu despre orice ține de software și tehnologie, în special despre cele mai recente inovații și tendințe. Am abilități solide în gestionarea și dezvoltarea de conținut, precum și în promovarea acestuia prin intermediul rețelelor sociale și a altor canale digitale. Sunt pasionat de a explora noi tehnologii și de a traduce complexitatea acestora într-un conținut accesibil și captivant pentru cititori.

Un comentariu la „Nokia G42 5G REVIEW – întoarcerea telefoanelor reparabile”

Lasă un comentariu

Share to...