Africa este un continent uimitor, fiind considerat locul unde au apărut primii oameni, iar în prezent este casa a peste un miliard de oameni. Cu o suprafaţă de peste 30 de milioane de km pătraţi, Africa găzduieşte jungle, o regiune deşertica dar şi un gheţar. De asemenea aici găsim Marile piramide din Gâza, Sfinxul şi sutele de piramide din Sudan. De asemenea 30% din minereurile rămase pe tera se afla pe teritoriul Africii.

10. Pe continentul African se vorbesc în prezent peste 2000 de limbi şi dialecte, totuşi trebuie ţinut cont faptul că deşii sunt atât de multe limbi, sunt doar 54 de târî pe teritoriul Africii.

9. Chiar dacă deşertul Sahara nu este nici cel mai mare nici cel mai uscat loc de pe Pământ, este totuşi destul de notabil, acoperind în jur de 25% din suprafaţa Africii.

8. Cu excepţia Etiopiei şi Liberia, toată Africa a fost colonizată de ţări non-africane, precum Regatul Unit, Franţa, Belgia, Spania, Italia, Germania şi Portugalia, guvernând peste anumite regiuni ale africii fără acordul populaţiei locale.

În 1884 – 1885, a avut loc conferinţa de la Berlin între aceste puteri pentru a împărţii continentul între puterile non-africane. În deceniile următoare şi în special după cel de-al doilea război mondial, ţările africane au început să-şi recapete treptat independenta faţă de graniţele stabilite de puterile coloniale. Aceste graniţe, stabilite fără a ţine cont de culturile locale, au cauzat numeroase probleme în Africa. În prezent doar câteva insule şi un teritoriu mic de pe coasta Marocană sunt încă dominate de ţări non-africane.

7. Oamenii care au trăit pe teritoriul ţării Swaziland au fost primii mineri din lume. La sfârşitul anilor 1960, o mână de hematita a fost găsită în zona montană Ngwenya, împreună cu peste 300.000 de artefacte şi instrumente miniere din piatră, acestea au fost făcute acum 43000 de ani.

6. Imperii şi regate. În africa au existat imperii şi regate cum mult înainte de epoca modernă, cel mai cunoscut regat antic fiind, desigur, Egiptul, care a existat într-o formă sau alta, din anul 3150 înaintea erei noastre, Cartagina este, de asemenea, bine cunoscută datorită războaielor sale cu Roma, dar pe lângă acestea au existat numeroase regate şi imperii antice, inclusiv regatul Kush, adică Sudanul din ziua de astăzi, sau Axum situat pe teritoriul Etiopiei din zilele noastre, fiecare regat a rezistat în timp mai bine de 1000 de ani.

Două dintre cele mai cunoscute state din ceea ce numim uneori, epoca medievală din istoria Africii sunt Imperiul Mâli (1230 – 1600) şi Marele Zimbabwe (1200-1450). Ambele state fiind extrem de bogate fiind implicate în comerţul intercontinental.

Acestea fiind doar câteva exemple ale regatelor bogate şi puternice care au înflorit în Africa înainte de colonizarea europeană.

5. Muntele Kilimanjaro este cel mai înalt punct din Africa, situat în Tanzania, lângă graniţa cu Kenya, acest vulcan latent are o înălţime de 5.895 metri. Fiind de asemenea casă singurului gheţar din Africa, dar din păcate conform estimărilor, până în anul 2030 gheţarul se vă topii din cauza încălzirii globale.

4. Primele metode de mumificare au apărut în Africa, în sud-vestul Libiei, a fost descoperit corpul mumificat al unui bebeluş, în urma datării acesta are în jur de 9000 de ani. Aceeaşi metodă de mumificare a fost folosită de către egipteni 1000 de ani mai târziu.

3. În africa au fost puse bazele matematicii acum 25000 de ani în urmă. În regiunea din Zaire (Congo din zilele noastre) lângă lacul Edward a fost descoperit un Os, numi Osul Ishango, care conţine o serie de crestături, mai exact sunt 3 rânduri de crestături, prima conţine trei crestături lângă alte 6, patru aproape de opt, zece aproape de cinci iar la final încă 7, reprezentant o metodă de adunare. Înţelegi ideea. Osul a fost datat la 25000 de ani în urmă.

2. Scheletele oamenilor timpurii au fost găsite în Africa, care datează între 4 şi 5 milioane de ani. Cel mai vechi tip ancestral al umanităţii cunoscut în prezent se crede că a fost Australopitec Ramidus, care a trăit cu cel puţin 4,4 milioane de ani în urmă.

1. Zona de rift din Africa de Est, care împarte plăcile tectonice somaleze şi nubiene, este locul unde s-au făcut cele mai importante descoperiri despre strămoşii noştrii de către antropologi. Această zonă de rift este considerată ca fiind inima umanităţii, unde a avut loc probabil mare parte a evoluţiei umane acum milioane de ani în urmă. Zona a început să fie cercetată intens din anul 1974 după descoperirea scheletului parţial numit „Lucy”, fiind un schelet de Australopitec Afarensis, vârsta fiind estimată la 3.2 milioane de ani.

Acest articol este facut de catre WorldFacts, un canal de YouTube foarte interesant. Puteti ajuta canalul printr-o mica donatie pe Patreon sau macar un subscribe la canal daca ti-a placut acest articol si video-ul de mai sus.

Link-uri:

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.