Un medic este derutat de numărul de pacienți nevaccinați care vin la spitalul său. Din această cauză, el decide să posteze un videoclip de sensibilizare pe Facebook. Ca o fulgerare, i-au venit multe mesaje de ură, de la un grup extremist anti-vaccin numit V_V.

Numele său, preluat din filmul V for Vendetta, mișcarea pare să ia amploare, mai ales în Franța și Italia. Rețineți că acest grup a hărțuit medici, a vandalizat cabinete și a perturbat centrele de vaccinare înainte.

Graphika, o companie de analiză a datelor, estimează că grupul ar avea 20.000 de membri la sfârșitul anului 2021. Pe lângă Italia și Franța, potrivit acesteia, V_V încearcă să se extindă în Spania, Marea Britanie, Irlanda, Brazilia și Germania.

Reacția rețelelor sociale

Rețelele sociale se luptă să găsească echilibrul între moderarea conținutului dăunător și protejarea libertății de exprimare.

„Este periculos pentru societate că mergem într-o direcție în care nimeni nu se simte capabil să aibă încredere în informații”.

M. Tucker, co-director al Centrului pentru Social Media și Politică de la Universitatea din New York

Grupul folosește conturi false pentru a evita detectarea. În plus, își coordonează activitățile pe platforme precum Telegram, deoarece acesta din urmă face obiectul unor politici de moderare mai flexibile.

„Ei înțeleg cum funcționează internetul.”

Dl. Stubbs, cercetător la Graphika

În decembrie anul trecut, Facebook a eliminat mai multe conturi legate de acest grup. Dar asta nu l-a oprit pe V_V, care continuă să folosească Facebook și alte platforme. Cercetătorii Reset au ridicat „întrebări despre eficacitatea și consistența intervenției auto-raportate de Meta”.

Meta a răspuns că acțiunile sale nu au fost niciodată menite să elimine tot conținutul din V_V. Cu toate acestea, au eliminat conturile care participă la hărțuirea coordonată.

V_V este activ și pe Twitter. Potrivit Reset, conturile sunt create după ce Facebook ia măsuri împotriva programului.

Ca răspuns, Twitter a spus că a luat măsuri împotriva lor, dar nu a oferit detalii suplimentare.

De la internet la lumea reală

Mișcări precum V_V duc la o ingrijorare crescândă a cercetătorilor din domeniul aplicării legii și al extremismului. De fapt, aceste grupuri trec de la hărțuirea online la acțiune în lumea reală.

Au folosit Telegram în aprilie pentru a anunța plata a 10.000 de euro către vandali. Această sumă este destinată să picteze două V-uri roșii într-un cerc reprezentând simbolul lor pe clădiri publice sau centre de vaccinare.

Cu o lună înainte de restricțiile Facebook, poliția italiană a percheziționat casele a 17 activiști anti-vaccin. Astfel, acestia din urmă au făcut amenințări la adresa unor personalități din guvern, din lumea medicală și din mass-media. Sub pretextul unui presupus sprijin pentru restricțiile Covid-19.

[SURSA]

Distribuie.

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasa un raspuns