Android 14 este următoarea versiune majoră a sistemului de operare mobil Android dezvoltat de Google. Chiar dacă sistemul de operare a ajuns la o anumită maturitate, utilizatorii sunt încă excitați să descopere noile funcționalități și schimbările de interfață aduse de o actualizare importantă. În plus, actualizarea vine cu un set de corecții de securitate și erori, precum și cu optimizări care îmbunătățesc și mai mult experiența pe smartphone și tabletă.
După un an de tranziție cu Android 13, o versiune care a consolidat în principal bazele stabilite de Android 12 în ceea ce privește interfața prin designul Material You, Google lucrează la dezvoltarea Android 14. Această actualizare nu ar trebui să ofere o schimbare atât de profundă ca Android 12, ci mai degrabă să urmeze urmele Android 13 prin oferirea de îmbunătățiri UI, noi funcționalități și optimizări fără a revoluționa experiența prea mult. Cu toate acestea, se așteaptă un număr mare de noutăți cu această versiune majoră a Android.
Android 14 Lansare – Când va fi disponibil?
De obicei, lansarea unei versiuni majore a Android are loc în al treilea trimestru al anului, cu excepția versiunii 12, a cărei dezvoltare a fost perturbată de pandemia COVID-19 și a înregistrat un decalaj de câteva săptămâni. Astfel, se poate anticipa că versiunea stabilă de Android 14 va fi lansată undeva între sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, în jurul sărbătorii Zilei Muncii din Statele Unite (care are loc în prima zi de luni a lunii septembrie).
Cu toate acestea, utilizatorii vor avea acces la primele previzualizări ale actualizării mult înainte de această dată. Google a lansat prima previzualizare pentru dezvoltatori în februarie, o versiune care nu este destinată publicului larg, ci dezvoltatorilor care oferă aplicații și servicii pe sistemul de operare mobil. În martie, Google a lansat a doua previzualizare pentru dezvoltatori, care a adus o serie de funcționalități noi.
Google a rupt cu tradiția lansând prima versiune beta a noii sale versiuni de Android cu o lună înainte de evenimentul său anual Google I/O, care are loc în luna mai. Google a scurtat perioada de suport pentru Android 13, care s-a încheiat în martie 2023, în loc de iunie. Utilizatorii pot instala versiunile beta dacă au un smartphone compatibil. Pot exista erori și unele funcții pot să nu fie disponibile, dar experiența se apropie de cea a versiunii stabile. După a treia versiune beta lansată în luna iunie, sistemul de operare se află în prezent la a patra versiune beta, dar a fost actualizat la versiunea 4.1 la sfârșitul lunii iulie, care este în esență o versiune destinată corectării unui număr mare de erori.
Care sunt telefoanele compatibile cu Android 14?
Google Pixel va fi primul smartphone care va primi actualizarea oficială la Android 14. Pixel 5, Pixel 6 și seria Pixel 7 sunt asigurate să primească actualizarea. Pixel 3 și dispozitivele anterioare nu vor fi eligibile pentru actualizare. În ceea ce privește seria Pixel 4, Google trebuie să facă o declarație oficială pentru a confirma dacă dispozitivele vor fi compatibile cu Android 14. Pixel 4 și Pixel 4 XL sunt garantate pentru actualizări de versiune până în octombrie 2022, astfel încât nu există nicio obligație din partea Google de a le face compatibile cu Android 14. Pixel 4a va fi acoperit până în august 2023 și ar trebui să primească actualizarea, în timp ce Pixel 4a 5G este sigur că va beneficia de noua versiune, deoarece este susținut până în noiembrie 2023.
Producătorii de smartphone-uri Android sunt din ce în ce mai rapizi în a furniza actualizări la ultima versiune a sistemului de operare, și pe un număr mai mare de dispozitive. Samsung, de exemplu, promite acum 4 ani de actualizări Android și 5 ani de patch-uri de securitate pentru telefoanele sale de top (Galaxy S, Fold și Flip). În plus, timpul de așteptare între două actualizări este din ce în ce mai scurt. Samsung ar putea astfel să furnizeze Android 14 chiar mai rapid pe smartphone-urile sale în 2023. Branduri precum Xiaomi, Oppo, OnePlus și Vivo sunt, de asemenea, serioase în ceea ce privește problema suportului software.
În acest articol, vom indica exact care modele vor primi Android 14, imediat ce producătorii se vor pronunța cu privire la subiect. În așteptarea acestora, știm deja ce smartphone-uri nu vor fi eligibile din cauza vechimii lor, inclusiv mai multe smartphone-uri Galaxy, ale căror suport se termină în acest an.
Cum să instalați Android 14?
Dacă dețineți un smartphone compatibil, veți primi o notificare imediat ce actualizarea va fi disponibilă pe dispozitivul dumneavoastră. Va trebui doar să acceptați instalarea și întregul proces va fi executat automat, în mod transparent. Pentru a participa la programul beta, trebuie să vă înregistrați pe site-ul Google (când acesta va fi disponibil) și să alegeți smartphone-ul pe care doriți să încercați versiunea de testare. Apoi, accesați setările de actualizare a telefonului pentru a o descărca și instala.
Care sunt noile funcţii Android 14?
Localizarea telefonului tău chiar și atunci când este oprit
Google ar putea oferi o funcționalitate pe care iPhone-ul o are deja de ceva timp: localizarea telefonului chiar și atunci când acesta nu mai are baterie. Această aplicație „Localizare” pentru Android 14 ar trebui să funcționeze doar pe dispozitivele cu o cipă Bluetooth activată în mod constant. Se estimează că acest tip de componentă va fi implementat în Pixel 8, dar încă nu se știe nimic despre compatibilitatea sistemului pe alte smartphone-uri din universul Android.
Suport nativ pentru cheile fizice
Cheile de trecere sunt chei fizice care, foarte curând, ne vor permite să spunem adio cuvintelor de trecere. Giganții din Silicon Valley împing pentru a adopta această metodă de identificare mai sigură, mai practică și mai puțin restrictivă. Android 14 va suporta nativ această tehnologie, iar managerii de parole terțe cum ar fi Dashlane vor putea beneficia și ei.
Un nou gest de revenire predictiv
API-urile fiind puse la dispoziție de Google, dezvoltatorii de aplicații pentru Android 13 pot testa deja această nouă funcționalitate, care ar trebui să fie introdusă odată cu Android 14 dacă feedback-ul este pozitiv. Gestul de revenire predictiv permite obținerea unei previzualizări a ecranului anterior înainte de a reveni la acesta prin glisare. Utilizatorul poate astfel evita să cadă accidental pe o pagină sau o aplicație pe care nu dorește să revină.
Suport nativ pentru codec-ul video AV1 pe smartphone-uri
Mai multe commits-uri observate în AOSP sugerează că Google dorește să impună producătorilor de smartphone-uri adoptarea codec-ului video AV1 cu Android 14. Acesta ar fi adăugat la VideoCodecTest al procedurii de testare a compatibilității Android, care servește la determinarea dacă un dispozitiv poate pretinde la sistemul de operare mobil. Dacă acest lucru se confirmă, noile terminale care doresc să integreze Android 14 preinstalat și cu serviciile Google vor fi obligate să suporte AV1.
AV1 este un codec video fără drepturi de autor dezvoltat de Alliance for Open Media, al cărui membru și fondator este Google. Dacă compania din Mountain View ar dori ca mai multe smartphone-uri să-l suporte (acesta fiind cazul doar pentru modelele rare în prezent), acest lucru se datorează faptului că acest codec video este mult mai performant decât cele mai populare codec-uri în prezent, cum ar fi VP9 și H264. AV1 se bazează pe o tehnologie de compresie superioară care permite economisirea unei cantități mari de bandă fără a degrada calitatea. O oportunitate pentru grupul american, proprietar al YouTube și care este inevitabil foarte interesat de o reducere a lățimii de bandă necesară pentru platforma sa de videoclipuri.
Apeluri de urgență prin satelit
Android nu va întârzia să urmeze pașii Apple, care a oferit recent apeluri de urgență prin satelit cu seria iPhone 14. Hiroshi Lockheimer, vicepreședinte senior al platformelor și ecosistemelor Google, a dezvăluit că Android 14 va oferi conectivitate prin satelit. Android 14 va oferi conectivitate prin satelit, dar nu știm multe despre această funcționalitate. Este probabil ca la început, doar câteva smartphone-uri să fie compatibile cu această funcționalitate. Este posibil ca comunicarea prin satelit să nu fie disponibilă imediat în Romania.
Telefoane mai durabile?
Google dorește să îmbunătățească durabilitatea smartphone-urilor care rulează Android prin modificarea modului în care sunt administrate certificatele. Începând cu Android 14, certificatele radacina vor face parte din modulul Conscrypt Mainline, care poate fi actualizat direct prin intermediul platformei Google Play. Această schimbare va permite actualizări mai rapide și mai frecvente, fără a fi nevoie să așteptați o actualizare OTA din partea producătorului, care ar putea să nu mai fie disponibilă pentru smartphone-urile mai vechi.
În trecut, gestionarea acestor certificate s-a realizat la nivelul partiției sistemului mobil, ceea ce a dus la situații în care smartphone-urile mai vechi nu mai puteau accesa site-uri web securizate. Această problemă a fost remediată prin adăugarea de noi certificate sau prin actualizarea celor existente. Cu toate acestea, lipsa actualizărilor OTA din partea producătorilor a dus la o lipsă de suport pentru smartphone-urile mai vechi.
Prin includerea certificatele radacina în modulul Conscrypt Mainline, Google dorește să ofere o soluție mai durabilă și mai flexibilă pentru smartphone-urile care rulează Android. Această schimbare va permite actualizări mai rapide și mai frecvente, fără a fi nevoie să așteptați o actualizare OTA din partea producătorului.