Într-o întorsătură surprinzătoare a evenimentelor, Apple ar fi decis să își pună în așteptare planurile pentru un vehicul complet autonom. Potrivit Bloomberg, gigantul tehnologic amână cu un an, până în 2026, data de lansare a proiectului său extrem de secret Titan. Se pare că directorii companiei au realizat că tehnologiile actuale pur și simplu nu sunt suficient de avansate pentru a susține o mașină care se poate conduce singură, fără a avea nevoie de volan sau pedale. Această veste va fi cu siguranță o dezamăgire pentru cei care așteptau cu nerăbdare lansarea mașinii Apple care se conduce singură.
În urma recentei sale decizii de a amâna lansarea vehiculului său complet autonom, Apple se pare că își schimbă atenția către un design mai tradițional de autoturism. Acest lucru înseamnă că gigantul tehnologic lucrează acum la un vehicul care include un volan și pedale și este, în esență, o „cameră de zi pe roți” cu autonomie de nivel 5, în care pasagerii se pot afla față în față. Această schimbare de strategie este încă un indiciu al provocărilor semnificative cu care se confruntă dezvoltarea de vehicule complet automatizate, chiar și pentru o companie atât de mare și influentă precum Apple. Elon Musk, directorul general al Tesla, cunoaște prea bine aceste provocări și rămâne de văzut cum le va gestiona Apple în viitor.
Timp de mai mulți ani, Apple și-a ținut proiectul său auto strict secret, dezvăluind puține sau deloc informații publicului. Se spune că proiectul va angaja aproximativ 1.000 de persoane, cu un preț de aproximativ 1 miliard de dolari pe an. Kevin Lynch, care a condus efortul din 2021, și-a propus să lanseze un vehicul care se conduce singur până în 2025. Cu toate acestea, rapoartele recente sugerează că este posibil ca firma să își regândească strategia și să se concentreze în schimb pe dezvoltarea de tehnologii pentru alte companii.
Se pare că proiectul auto al Apple a înregistrat eșecuri și întârzieri, dar compania ar putea face progrese în alte domenii. Bloomberg relatează că Apple este aproape de a produce un computer de bord impresionant, numit Denali, despre care se spune că este de patru ori mai puternic decât cel mai avansat cip Mac. Dacă este adevărat, acest lucru ar pune Apple pe picior de egalitate cu Tesla, care folosește hardware puternic pentru a colecta și analiza datele de la senzorii mașinilor sale. Rămâne de văzut cum va utiliza în cele din urmă compania această tehnologie, dar ar putea fi o componentă cheie a planurilor viitoare ale Apple în industria auto.
În timp ce Apple continuă să lucreze la proiectul său auto, compania ar intenționa să încorporeze senzori lidar pe lângă camerele de luat vederi, o mișcare care a fost întâmpinată cu scepticism de către Elon Musk, CEO-ul Tesla. Nu este clar când am putea vedea un prototip al unei mașini Apple, dar se spune că firma își propune să finalizeze un design până anul viitor. Având în vedere istoricul de secretomanie al Apple, este dificil de prezis care sunt planurile finale ale Apple, dar este clar că aceasta face investiții semnificative în domeniul auto.