ŞtiriTehnologie

Apple se angajează să folosească mai mult cobalt reciclat în dispozitivele sale

Până în 2025, Apple planifică să folosească 100% cobalt reciclat în bateriile dispozitivelor sale

Apple, unul dintre cei mai mari producători de tehnologie din lume, a anunțat că își va îndrepta atenția către utilizarea de metale reciclate în dispozitivele sale. Până în 2025, compania planifică să utilizeze 100% cobalt reciclat în bateriile pe care le proiectează. De asemenea, până la aceeași dată, Apple a declarat că magneții dispozitivelor sale vor conține în întregime elemente rare de pământ reciclate, iar plăcile de circuit imprimate vor fi realizate, de asemenea, cu ajutorul lipirii și placării cu aur reciclat.

Industria tehnologiei a fost sub supraveghere timp de ani de zile din cauza dorinței sale pentru materiale extrase din minerit, care produc daune oamenilor și mediului. Apple și alte companii s-au confruntat cu acuzații de încălcări ale drepturilor omului de-a lungul lanțurilor lor de aprovizionare, în special în ceea ce privește cobaltul, numit „diamantul sângeros al bateriilor”. Investigațiile realizate de Amnesty International și Sky News în 2016 și 2017 au descoperit copii care lucrează în condiții periculoase pentru a extrage cobalt care, cel mai probabil, a ajuns în produsele Apple și alte produse electronice pentru consumatori. Tesla și mai multe alte companii de tehnologie au fost acuzate de muncă forțată în 2019, însă un tribunal federal a respins cazul în 2021.

Apple nu a răspuns la o solicitare de comentarii din partea The Verge. Cu toate acestea, anunțul său de ieri afirmă că „Apple obține responsabil minerale primare”. Într-un raport din 2021 al revistei The New Yorker despre mineritul de cobalt din Republica Democrată Congo, compania a declarat că „lucrează constant pentru a ne ridica țelurile, precum și pentru întreaga industrie”.

Compania a declarat că a colaborat cu Material Recovery Lab din Austin, Texas, pentru a cerceta modalități de a reutiliza mai multe materiale în produsele sale. Apple a prezentat roboțelul său de reciclare a telefonelor iPhone, Daisy, în 2018. De atunci, au fost recuperate 11.000 de kilograme (aproximativ 24.251 de lire) de cobalt din baterii cu ajutorul lui Daisy. Robotul poate recupera, de asemenea, elemente rare de pământ care altfel ar fi pierdute în cazul reciclării electronice tradiționale, potrivit Apple.

Anul trecut, un sfert din tot cobaltul utilizat în produsele Apple a provenit din materiale reciclate, a declarat compania în anunțul său de ieri. Procentajul elementelor rare de pământ din produsele sale a crescut de la 45% la 73% de la 2021 la 2022. În timp ce procentajul de staniu reciclat a fost de 38% din staniul utilizat de companie anul trecut. Apple nu a dezvăluit numere specifice pentru aur, dar a afirmat că și-a extins utilizarea metalului prețios reciclat de la placa principală a iPhone 13 la mai multe componente din iPhone 14 și alte produse ale sale.

Dispozitivele de telefonie mobilă, calculatoarele și tabletele aruncare contribuie la creșterea deșeurilor electronice care reprezintă o problemă în creștere în întreaga lume. Reciclarea poate ajuta la reducerea unei părți din gunoi. Cu toate acestea, nu este o soluție completă pentru problemele care decurg din modul în care un dispozitiv este fabricat și apoi eliminat. Păstrarea gadget-urilor pentru o perioadă mai lungă de timp, prin facilitarea reparării acestora, este crucială.

Utilizarea materialelor reciclate în fabricarea dispozitivelor este importantă, dar, cum a menționat și profesorul Josh Lepawsky, „reciclarea permite eliminarea”. Adică, companiile de reciclare au descoperit că în loc să ajute la reducerea deșeurilor, pot muta lucrurile prin casele și prin mâinile oamenilor.

Angajamentul Apple de a utiliza mai multe materiale reciclate în dispozitivele sale este o mișcare pozitivă către o lume mai sustenabilă. Cu toate acestea, trebuie să fim conștienți de faptul că reciclarea nu este suficientă pentru a soluționa problema deșeurilor electronice. Este important să ne concentrăm pe păstrarea dispozitivelor pentru o perioadă mai lungă de timp și pe facilitarea reparării acestora pentru a reduce cantitatea de deșeuri electronice.

Sursă
theverge.com

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare