Mobile

Apple: Tot ce trebuie sa stiti despre companie

Apple se numără printre companiile tehnologice de top din lume. De la înființare, marca Apple s-a concentrat pe produse hardware, cum ar fi computere precum iMacs și MacBooks, iPod-uri, iPhone-uri și iPad-uri. De atunci, Apple a apelat și la servicii de câțiva ani, reprezentat în principal de serviciul său de streaming de muzică Apple Music.

Principalele articole Apple:

Istoria Apple

Apple s-a născut în 1976 din întâlnirea dintre Steve Jobs, Steve Wozniak și Ronald Wayne. Creată pentru prima dată pe 1 aprilie în Palo Alto, California, cu un contract de parteneriat, a devenit o companie aproape un an mai târziu, pe 3 ianuarie 1977. La acea vreme, Wayne a fost cel care a creat primul logo al firmei care îl reprezenta pe Isaac Newton sprijinit de un copac.

Foarte repede, cei trei fondatori ai Apple au început să creeze ceea ce va fi primul computer al mărcii, un dispozitiv compus în principal dintr-un card cu circuite imprimate. După mai multe complicații, Apple Computer va vinde în cele din urmă în 50 de exemplare vândute pentru un profit de aproximativ 8.000 de dolari. Cu toate acestea, Ronald Wayne a părăsit compania la scurt timp după înființarea ei, cu 800 de dolari în buzunar, fără să creadă în viitorul său.

Apple logo

Cu toate acestea, pariul este ținut, mica companie își schimbă sigla pentru un măr curcubeu și se îndreaptă acum către designul Apple II. La rândul său, Jobs caută investitori, în timp ce Wozniak se uită la crearea computerului. Lansat în aprilie 1977, Apple II a obținut rapid un succes răsunător până la punctul în care marca Apple a apelat la trei produse noi în 1979.

De atunci, Steve Jobs și Steve Wozniak pregătesc sosirea Apple Lisa, Apple III și Macintosh. Lansat în 1980, Apple III este primul eșec real al companiei.

În ciuda acestui context, Apple a devenit publică pe 12 decembrie 1980. Jobs avea atunci 7,8 milioane, în timp ce Wozniak avea 4 milioane. Ambii devin milionari, IPO este un succes.

Considerat primul computer cu o interfață grafică și un mouse, Apple Lisa a ieșit în același an, dar a fost un eșec. Prețul său de 9.995 USD a contribuit cu siguranță la dificultatea sa de a câștiga utilizatori. Proiectul a fost apoi retras de la Steve Jobs, care apoi a apelat la Macintosh pe care l-a lansat în 1984 cu un spot de televiziune deosebit de atractiv. Proiectul are succes, iar comenzile pentru calculatoare vândute cu 2.495 USD sunt pozitive.

Un an mai târziu, Macintosh creaza un conflict între John Sculley, președinte și CEO Apple, – care a părăsit Pepsi pentru a se alătura companiei lui Steve Jobs. Acesta din urmă a părăsit compania în 1986 alături de alți cinci angajați ai companiei pentru a crea NeXT. 10 ani mai târziu, compania a fost cumpărată de Apple și Jobs a revenit în timp ce compania era în declin. A devenit mai întâi consilier și apoi CEO interimar.

Din 1998 până în 2002, Apple a lansat multe produse care vor avea un mare succes, precum iMac, Mac OS X, iPod și iPhone. În 2011, Steve Job s-a distanțat de companie din cauza cancerului pancreatic din care a murit în același an în octombrie. Tim Cook devine CEO.

În 2018, Apple a devenit prima companie din lume care a realizat o capitalizare de piață de peste 1.000 de miliarde de dolari. Apoi i se va alătura câteva luni mai târziu Amazon.

Produsele emblematice Apple

Apple 2

De-a lungul istoriei sale, Apple a dezvăluit multe produse, dintre care unele au funcționat deosebit de bine, dar si altele care au eșuat. În ceea ce privește eșecurile, ne vom aminti în special de Apple III și Apple Lisa, menționate mai sus, două computere care nu au reușit să atragă utilizatori, atât din cauza prețului, cât și a poziționării lor.

Unul dintre cele mai semnificative produse Apple este cu siguranță Macintosh, lansat în 1984 cu o reclamă pe care adepții mărcii încă o amintesc. În 1998, iMac este cel care seduce publicul, deoarece este un computer color vândut cu 1.300 de dolari, mult mai puțin costisitor decât Lisa, dezvăluit cu câțiva ani mai devreme.

steve jobs steve wozniak

În 2001, iPod-ul a fost introdus de companie într-o eră dominată de playere de discuri și playere MP3 care arată ca niște stick-uri USB. Vândut cu 399 de dolari, prețiosul obiect Apple poate stoca până la 1.000 de melodii, un record pentru acea vreme. Produsul este foarte reușit și marchează prima dorință a Apple de a merge spre diversificare. IPod-ul este disponibil în mai multe modele, cum ar fi iPod shuffle.

Apple

Câțiva ani mai târziu, în 2007, a fost primul iPhone dezvăluit de Steve Jobs în timpul unei conferinte “Key” care a provocat senzație. În ciuda costului ridicat, designul și specificitatea oferite de aplicații sunt foarte reușite. Din nou, Apple lansează linia cu noi modele, pe care continuă să le dezvăluie în fiecare an în septembrie.

Trei ani mai târziu, Apple dezvăluie primul său iPad în timpul unei conferințe Key care va fi una dintre ultimele lui Steve Jobs. La fel ca iPhone-ul, firma continuă să refuze dispozitivul în fiecare an?

De atunci, Apple a căutat, de asemenea, să se diversifice cu servicii, cum ar fi platforma de muzică Apple Music, dar și un produs dedicat de streaming, a cărui dată de lansare este programată pentru 2019.

Apple music

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *