SecuritateŞtiriTelefoane

Atentie posesorilor de telefoane Android! Autentificarea prin amprenta digitala este vulnerabila la atacuri de tip „BrutePrint”

Un nou raport al cercetatorilor de la Tencent Labs si Universitatea Zhejiang avertizeaza asupra vulnerabilitatii autentificarii prin amprenta digitala pe telefoanele Android.

Un nou raport al cercetatorilor chinezi demonstreaza ca autentificarea prin amprenta digitala de pe telefoanele Android este vulnerabila la atacuri de tip „BrutePrint”. Aceasta metoda de atac presupune forta bruta a amprentelor digitale pentru a trece de sistemul de autentificare si a obtine acces la telefonul tinta.

Forta bruta si vulnerabilitatile zero-day

Atacurile prin forta bruta se bazeaza pe incercari repetate de a decripta coduri sau parole si de a obtine acces neautorizat. Cercetatorii chinezi au reusit sa treaca de masurile de protectie impotriva atacurilor prin forta bruta, folosind doua vulnerabilitati zero-day numite Cancel-After-Match-Fail (CAMF) si Match-After-Lock (MAL). Datele biometrice pe interfata periferica a senzorilor de amprente digitale nu sunt suficient de protejate, ceea ce le face vulnerabile la atacuri de tip „man-in-the-middle” (MITM), permițând deturnarea imaginilor amprentelor digitale.

Cum functioneaza atacul BrutePrint

Pentru a executa un atac BrutePrint, atacatorul are nevoie de acces fizic la telefonul tinta, o baza de date cu amprente digitale si un echipament care costa aproximativ 15 dolari. In timp ce parolele pot fi sparte prin incercari repetate, amprentele digitale folosesc un prag de referinta, ceea ce permite atacatorilor sa manipuleze rata de acceptare falsa (FAR) pentru a creste pragul de acceptare si sansele de reusita. Folosind o vulnerabilitate Android, hackerii sunt capabili sa injecteze o eroare de suma de control pentru a intrerupe prematur procesul de autentificare si de a efectua un numar nelimitat de incercari de amprente digitale fara ca telefonul sa inregistreze esecurile. Ultimul element al atacului BrutePrint este utilizarea unui sistem de „transfer de stil neuronal” pentru a transforma toate imaginile de amprente digitale din baza de date astfel incat sa semene cu scanarile senzorului telefonului tinta, ceea ce creste sansele de reusita a atacului.

Telefoanele iOS sunt mai rezistente

Cercetatorii au testat zece telefoane Android si iOS si au constatat ca toate sunt vulnerabile la cel putin o vulnerabilitate. In timp ce telefoanele Android permit un numar nelimitat de incercari de amprente digitale, telefoanele iOS sunt mai robuste impotriva atacurilor brute-force.

Atacul BrutePrint ridica probleme de securitate si de respectare a vietii private. Desi atacul necesita acces prelungit la telefonul tinta, poate fi valoros pentru hoti si autoritati, deoarece poate permite criminalilor sa deblocheze telefoanele furate si sa extraga date private. Utilizarea acestor tehnici in cadrul investigatiilor ridica, de asemenea, intrebari etice si poate incalca dreptul la viata privata. Este important sa luati masuri suplimentare de securitate pentru a va proteja viata privata si datele personale.

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website. În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele. În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button