Australia Construiește Cea Mai Mare Centrală de Energie Regenerabilă

Australia își propune să construiască cea mai mare centrală de energie regenerabilă din lume, un proiect monumental cunoscut sub numele de „Western Green Energy Hub.” Acest hub va avea o capacitate de 70 GW, un proiect de anvergură care va acoperi o suprafață de 22.700 km², echivalentă cu mărimea unor țări precum Slovenia sau El Salvador. Situat în sud-estul regiunii Western Australia, proiectul va integra aproximativ 60 de milioane de panouri solare și 3.000 de turbine eoliene, cu capacități între 7 MW și 20 MW.

Ce reprezintă acest proiect pentru Australia?

Western Green Energy Hub va genera anual peste 200 TWh de energie electrică, echivalentul a aproximativ 75% din consumul actual de energie al țării. Proiectul se va desfășura în șapte etape, pe o durată de 30 de ani, și va deveni o componentă esențială în tranziția Australiei către energia verde, având ca obiectiv final anul 2050.

Australia Construiește Cea Mai Mare Centrală de Energie Regenerabilă

Pe lângă energie electrică, centrala va produce și hidrogen verde prin intermediul electrolizorilor, cu o producție estimată la 330.000 de tone în prima etapă și până la 3,5 milioane de tone anual odată finalizat proiectul. De asemenea, va include infrastructură pentru producția de amoniac verde, un alt combustibil nepoluant important în viitorul industriei energetice.

Investiții și infrastructură colosală

Cu un buget estimat la 100 de miliarde de dolari australieni, hub-ul energetic va dispune de centre de date, ateliere, o localitate cu o capacitate de aproximativ 8.000 de muncitori, și un coridor de infrastructură de-a lungul coastei pentru transportul resurselor. De asemenea, sunt planificate instalații pentru desalinizarea apei și conducte pentru exportul de amoniac.

Acest proiect nu doar că va contribui semnificativ la reducerea emisiilor de carbon, ci va transforma Australia într-un lider global al energiei regenerabile și al combustibililor verzi, consolidându-și poziția pe piața mondială a energiei sustenabile.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *