Atunci când locuiești într-un apartament sau într-o garsonieră de mici dimensiuni, fiecare centimetru contează. Una dintre soluțiile la care multe persoane apelează pentru a câștiga mai mult spațiu este închiderea balconului. Aceasta nu este deloc surprinzătoare, doar o simplă căutare pe internet îți va arăta imagini încântătoare cu balcoane transformate în spații utile.
Este adevărat că închiderea balconului poate fi costisitoare, însă există credite rapide care te pot ajuta să-ți suplimentezi bugetul. Dacă ești considerat eligibil, primești banii rapid, astfel încât să treci la treabă și să-ți transformi balconul într-o încăpere confortabilă.
Avantajele închiderii balconului
Închiderea balconului îți oferă avantaje importante, precum posibilitatea de utilizare a acestuia pe toata durata anului, indiferent de sezon. Astfel, chiar dacă bate vântul, plouă sau ninge, obiectele pe care tu le ai pe balcon nu vor fi afectate.
Totodată, balconul închis asigură o mai bună izolare termică a apartamentului tău. Acesta va fi protejat atât de temperaturile foarte scăzute, cât și de cele foarte ridicate, așa încât tu să beneficiezi de confortul dorit atât pe durata iernii, cât și pe cea a verii.
Nu în ultimul rând, un balcon închis ține zgomotele departe de apartamentul tău, deoarece este un excelent izolator fonic. În cazul în care locuiești pe o stradă cu un trafic intens, închiderea balconului este o decizie inspirată care te ajută să te bucuri de liniștea pe care o dorești.
Bineînțeles, vei câștiga o sufragerie mai mare și mai încăpătoare sau chiar o nouă cameră, precum o bucătărie sau o debara. Poți chiar să îți creezi o mică oază de relaxare, înconjurată de flori, care să devină locul tău preferat pentru petrecerea timpului liber.
Dezavantajele închiderii balconului
Există unele dezavantaje ale închiderii balconului, precum îngreunarea circulației aerului. Acest dezavantaj este întâlnit la balcoanele închise cu geamuri mici, care fac mai dificilă aerisirea. Dacă optezi pentru un geam mai mare, atunci acest dezavantaj este eliminat.
Dacă îți place ca vara razele soarelui să pătrundă în balcon sau să te bucuri de mireasma copacilor înfloriți pe durata primăverii, atunci nu te grăbi cu închiderea balconului.
În cazul în care obișnuiești să îți usuci hainele pe balcon, ia în considerare faptul că închiderea acestuia va face mai dificilă uscarea. Însă, pentru asta poți folosi o mașină de spălat rufe cu uscător. Aceasta îți va spăla și usca hainele, astfel încât să nu mai fie necesară uscarea lor pe balcon.
Pași de urmat pentru închiderea balconului
Pentru a putea închide balconul, există câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi, care încep cu obținerea unei autorizații de construcție. Aceasta se obține în urma unei solicitări adresate Biroului Unic al primăriei de care aparține apartamentul tău.
Astfel, vei avea nevoie de un acord scris de la asociația de proprietari deoarece închiderea balconului va aduce modificări la fațada blocului. Apoi, solicită sprijinul unui birou de proiectare care îți poate oferi proiectul tehnic. În unele cazuri poate fi necesară o expertiză tehnică a clădirii. După ce acestea sunt obținute, este necesar să depui dosarul pentru autorizația de construire la primărie, care va include proiectul tehnic, memoriul de arhitectură și releveul.
Este adevărat că obținerea acestor documente necesită timp și răbdare, însă modificarea balconului este o lucrare importantă, pe care nu o poți face fără autorizație.
Odată ce pui toate acestea la punct, poți căuta o firmă care să te ajute cu lucrarea. Dacă ești un meseriaș iscusit, te poți ocupa chiar tu de lucrare. Cumpără materialele de care ai nevoie și începe să-ți transformi balconul așa cum ai visat.
Nu-ți mai amâna planurile pentru că acum ai soluții chiar și în cazul în care ai nevoie de o sumă suplimentară de bani. Cu un credit de nevoi personale poți avea banii necesari pentru achiziționarea materialelor necesare închiderii balconului, simplu și rapid, astfel încât să termini proiectul într-un timp relativ scurt. În felul acesta vei avea parte de un confort sporit, mai mult spațiu și o mai bună izolare fonică și termică.