Bacterii modificate genetic pentru detectarea celulelor canceroase

O echipă internațională de oameni de știință a dezvoltat o nouă tehnologie care poate ajuta la detectarea (sau chiar tratarea) cancerului în locuri greu accesibile, cum ar fi colonul. Echipa a publicat un articol în revista Science pentru tehnica numită CATCH, sau „cellular assay for targeted, CRISPR-discriminated horizontal gene transfer”. Pentru experimentele lor de laborator, oamenii de știință au folosit o specie de bacterie numită Acinetobacter baylyi. Această bacterie are capacitatea de a prelua în mod natural ADN plutitor liber din mediul înconjurător și apoi să-l integreze în propriul genom, permițându-i să producă o nouă proteină pentru creștere.

Ceea ce au făcut oamenii de știință a fost să modifice genetic bacteriile A. baylyi astfel încât să conțină secvențe lungi de ADN care reflectă ADN-ul găsit în celulele canceroase umane. Aceste secvențe servesc ca o jumătate de fermoar care se blochează pe ADN-ul cancerului capturat. Pentru testele lor, oamenii de știință s-au concentrat pe gena KRAS mutată, care este frecvent găsită în tumorile colorectale. Dacă o bacterie A. baylyi găsește un ADN mutat și îl integrează în genomul său, un gen de rezistență la antibiotice este, de asemenea, activat. Acesta este mecanismul pe care echipa l-a folosit pentru a confirma prezența celulelor canceroase: doar bacteriile cu rezistență activă la antibiotice ar putea crește pe plăci de cultură pline cu antibiotice.

Deși oamenii de știință au reușit să detecteze ADN-ul tumorii la șoareci injectați cu celule canceroase colorectale în laborator, tehnologia nu este încă pregătită pentru a fi folosită în diagnosticare. Echipa a menționat că lucrează încă la pașii următori, inclusiv la îmbunătățirea eficienței tehnicii și la evaluarea modului în care se compară cu alte teste de diagnostic. „Cel mai interesant aspect al îngrijirii celulare, totuși, nu este în simpla detectare a bolii. Un laborator poate face asta”, a scris Dan Worthley, unul dintre autorii studiului, în The Conversation. În viitor, tehnologia ar putea fi, de asemenea, folosită pentru terapie biologică țintită care poate desfășura tratamentul în părți specifice ale corpului pe baza prezenței anumitor secvențe de ADN.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *