BCA vs cărămidă pentru construcția casei: cum alegi?

housebuilding 1407499 1920

În următoarele paragrafe, îți prezentăm caracteristicile și avantajele principale ale fiecărui material de construcții pentru a te ajuta să iei o decizie informată.

Ce este cărămida?

Cărămida, cunoscută și sub numele de piatră artificială, este primul material de construcții creat de om, ce a început să fie folosit cu 7000 de ani în urmă. Inițial, se foloseau doar cărămizi legate cu chirpici (nearse), însă în ultimii 5000 de ani s-a trecut la utilizarea cărămizilor arse, care sunt mai durabile și mai rezistente. 

 

Odată cu trecerea anilor, cărămizile au evoluat de la stadiul de bloc de pământ ars, astăzi existând pe piață modele ce oferă o rezistență termică mai mare decât cea prevăzută în normele pentru pereții exteriori. Asta le poate recomanda pentru construcția clădirilor fără termoizolație suplimentară. Se mai găsesc în magazine și cărămizi cu vată minerală în compoziție, dar și buiandrugi, realizați din același material precum cărămizile simple, însă cu elemente constructive (de rezistență) întregi încorporate.

Ce este BCA-ul?

BCA-ul a apărut în anul 1924, fiind invenția unui arhitect suedez ce era în căutarea unui material de construcții la fel de ușor și versatil ca lemnul, însă fără dezavantajele acestuia: degradarea din cauza intemperiilor, paraziții și combustibilitatea.

 

BCA-ul a devenit rapid vedetă în ultimii ani în ceea ce privește construcția caselor, dar și a clădirilor rezidențiale și comerciale. Motivele pentru care acest material este preferat de mulți specialiști sunt ușurința cu care se folosește, certificările obținute pentru ridicarea de clădiri verzi, compoziția sa, dar și rezistența la incendiu. Pentru a te bucura de toate aceste avantaje atunci când îți construiești casa, alege BCA de calitate precum cel de la MatHaus.

De ce să alegi cărămida?

 • Atât din punctul vedere al materialului în sine, cât și al structurii de rezistență, cărămidă conduce la costuri mai reduse pentru construcția unei case, chiar dacă pierderile de material, aceasta fiind casantă și consumul de adeziv sunt mai mari.
 • Cărămida poroasă are durata de viață mai mare decât blocurile din BCA.
 • Este un material rezistent, unii specialiști fiind de părere că modelele structurale sunt mai portante în comparație cu BCA-ul.
 • Asigură o bună izolație termică și fonică.
 • Casele din cărămidă sunt călduroase în lunile de iarnă deoarece materialul are capacitatea de a absorbi căldura de la soare, acest transfer termic având loc într-un ritm lent.
 • Din punct de vedere estetic, o clădire din cărămidă poate avea un aspect mai plăcut decât una din BCA.

De ce să alegi BCA-ul?

 • BCA-ul este foarte simplu de manevrat, ceea ce reduce considerabil timpul de construcție.
 • Datorită greutății reduse, a modalității ușoare de lipire a blocurilor și a ușurinței de tăiere a acestora este nevoie de o echipa mai mică pe șantier decât în cazul folosirii cărămizii.
 • Asigură o bună izolare termică a construcției, confortul termic fiind mai bun decât cel oferit de cărămidă.
 • Blocurile din BCA sunt rezistente la foc.
 • BCA-ul necesită un pat subțire de morar, ceea se traduce printr-o economie de material.
 • Este un material prietenos cu mediul înconjurător.
 • Este disponibil într-o gama largă de dimensiuni, așadar găsești blocuri de BCA special create pentru pereții exteriori și modele pentru delimitarea spațiilor interioare.
 • Piesele de mobilier suspendate se pot ancora cu ușurință într-un perete din BCA.

 

Cunoscând toate informațiile prezentate mai sus, poți decide care este materialul potrivit pentru nevoile tale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts