Beneficiile jocului la copii

Beneficiile jocului la copii

Unul dintre cele mai importante cadouri pe care le putem oferi copiilor noștri este timpul de joaca, atât ca familie, cât și pe cont propriu. Găsirea timpului pentru a vă juca cu copiii poate fi o provocare dacă lucrați, gestionați o gospodărie și întâmpinați numeroasele provocări cotidiene de a duce la bun sfârșit lucrurile.

Dar joaca nu este opționala. Este esențiala.

Jocul este considerat atât de important pentru dezvoltarea copilului, încât a fost recunoscut de Înalta Comisie a Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului ca si drept al fiecărui copil. Jocul – sau timpul liber, nestructurat, în cazul copiilor și adolescenților mai mari – este esențial pentru bunăstarea cognitivă, fizică, socială și emoțională a copiilor și tinerilor. Joaca, intr-o familie, țese legăturile de atasament si dragoste care tin laolalta membrii familiei.

  • Jocul este necesar pentru dezvoltarea sanatoasa a creierului  

75 la sută din creier se dezvoltă după nașterea celui mic, din momentul zero pana la începutul anilor 20. Joaca copilăriei stimulează creierul să facă conexiuni între celulele nervoase. Asta il ajută pe copil să dezvolte atât abilități motrice brute (mers, alergat, sărituri, coordonare), cât și abilități motrice fine (scriere, manipularea unor instrumente mici, lucru detaliat de mână). Joaca, în perioada adolescenței și până la vârsta adultă ajută creierul să dezvolte și mai multă conectivitate, în special în lobul frontal, care este centrul pentru planificare și pentru luarea deciziilor.

  • Jocul pe roluri stimulează imaginația și creativitatea copilului  
Citeste si:  9 cele mai bune jocuri Android pe care să le joci cât timp ești blocat în carantină

Studiile au arătat că copiii care sunt încurajați să-și folosească imaginația sunt mai creativi în viața de adult. Deși expresia artistică este cu siguranță importantă, creativitatea nu se limitează la arte. De asemenea, creativitatea ajută oamenii să găsească modalități noi și inovatoare de a face lucrurile și de a inventa produse noi care ne fac viața mai productivă, mai ușoară sau mai distractivă. Este capacitatea de a „depasi limitarile” care poate dirija mintea oamenilor în locuri noi.

  • Jocul dezvoltă funcția executivă a creierului

Funcția executivă se referă la abilitățile mentale care ne permit să gestionăm timpul și atenția, să planificăm și să organizăm, să ne amintim detaliile și să decidem ce este și ce nu este potrivit să spunem și să facem într-o situație dată. De asemenea, este ceea ce ii ajută pe copiii în creștere să învețe să-și stăpânească emoțiile și să folosească experiențele trecute pentru a înțelege ce să facă în prezent. Acestea sunt abilitățile care sunt centrale pentru autocontrol și auto-disciplină. Copiii care au o funcție executivă bine dezvoltată se descurcă bine în școală, se înțeleg bine cu ceilalți și iau decizii bune. Joaca pe roluri ii oferă lobului frontal al creierului, centrul funcției executive, un antrenament.

  • Jocul dezvoltă „teoria minții” 
Citeste si:  Top 9 jocuri în 2020

„Teoria minții” este capacitatea de a te pune în pantofii altuia. Copiii care joacă o mulțime de jocuri de tip „hai să ne prefacem” învață să își dea seama ce ar gândi și ce ar face diverse personaje. Participarea la jocuri cu roluri, alaturi de alții, necesită înțelegerea gândurilor și sentimentelor colegilor de joacă. Astfel, crește toleranța și compasiunea copilului față de ceilalți oameni și îi crește capacitatea de a se juca și de a lucra bine cu ceilalți.

Nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu sa profiti de beneficiile jocului! Magazin online kizo.ro specializat in jocuri si jucarii pentru copii iti pune la dispozitie o sumedenie de jucarii copii dar si o gama diversificata de puzzle copii si adulti .

Rămâi la curent cu toate noutățile!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
Samsung Galaxy 696x401 1

Cum sa actualizezi versiunea Android de pe telefoanele Samsung Galaxy

Articolul următor
Ofertă 2 1

Huawei MateBook 13: Oferte, pret si disponibilitate

Postări Asemănatoare
Total
0
Share