Bitcoin consumă de 7 ori mai mult decât infrastructura Google, anunță un studiu al New York Times. Exploatarea de criptomonedă ar consuma până la 0,5% din electricitatea lumii, mai mult decât o țară precum Finlanda.
Potrivit unei analize New York Times, Bitcoin consumă aproximativ 91 de terawați-oră de energie electrică pe an, sau 0,5% din consumul mondial de energie electrică. Pentru a exploata criptomoneda și pentru a asigura securitatea rețelei, minerii folosesc într-adevăr mașini de calcul puternice care rulează la viteză maximă continuu. În prezent, este nevoie de „13 ani de energie electrică pentru o gospodărie” pentru a extrage un singur BTC.
VERIFICA CELE MAI BUNE OFERTE BLACK FRIDAY 2024 PE:
Consumul de energie al Bitcoin este echivalent cu cel al unui stat american precum Washington. Acesta chiar depășește consumul de energie al Finlandei, o țară de 5,5 milioane de oameni. Și mai surprinzător, regina criptomonedelor consumă de 7 ori mai multă energie electrică decât toată infrastructura Google.
De ce consuma Bitcoin atata energie electrica?
Nu este pentru prima dată când un studiu indică cantitatea de energie electrică monopolizată de moneda digitală. La începutul anului, un nou studiu de la prestigioasa Universitate din Cambridge a asigurat că mineritul consumă mai multă energie electrică decât Argentina sau Elveția . Potrivit concluziilor New York Times, consumul de energie al criptomonedei va continua să crească pe măsură ce prețul progresează. Pentru prima dată, prețul Bitcoin a depășit anul acesta 50.000 de dolari.
Rezultatele New York Times trebuie să fie calificate. În primul rând, se va reaminti că majoritatea fermelor miniere Bitcoin se bazează pe energie verde și regenerabilă, cum ar fi energia hidroelectrică. Coinshare, o firmă de analiză dedicată sectorului, estimează că 73% din energia utilizată de mineritul BTC este regenerabilă.
Pentru a reduce amprenta energetică a monedei, mulți jucători din industria criptomonedelor au lansat inițiative. De exemplu, Square, start-up-ul lui Jack Dorsey și Blockstream au înființat o fermă minieră alimentată de soare. La rândul său, El Salvador, care tocmai a adoptat moneda ca mijloc legal de plată, își propune să exploateze BTC prin exploatarea energiei generate de vulcani.
În cele din urmă, se va reaminti că Bitcoin este mai puțin consumator de energie decât sectorul aur și bancar. Potrivit Galaxy Digital, criptomoneda consumă 113,89 TWh / an, ceea ce reprezintă jumătate din sectorul bancar (238,92 TWh / an) și extracția aurului (240,61 TWh).