Fie că e vorba de Polonia Keno, fie că te distrezi cu orice alt joc de noroc, inspirația de moment poate fi un element decisiv. Într-o partidă de poker, când norocul nu este de partea ta, ai două variante: să te arunci sau să blufezi, sperând că îi vei face pe ceilalți de la masă să creadă că ai în mână cărți imbatabile.
Decizia este o combinație între inspirație și experiență. Dacă nu ai experiență, este recomandat să te gândești de două ori până să încerci să îți induci adversarii în eroare. Inspirația este ca și șansa, vine și pleacă. Nu poți fi avea feeling-ul bun chiar tot timpul. Fără știința jocului, bluff-ul este exact ca o armă cu două tăișuri, care se poate întoarce împotriva ta dacă la masă este măcar o „vulpe bătrână”, ai pierdut.
Și totuși… se spune că mai ușor să faci un bluff reușit împotriva unui jucător bun decât contra unuia care abia cunoaște care sunt combinațiile câștigătoare. Explicația poate fi următoarea: „hoțul strigă hoții”. Un începător se gândește imediat să blufeze, considerând că așa ceva face parte din farmecul jocului. Va considera că și cel de lângă el gândește la fel. De cealaltă parte, un jucător serios se bazează mai mult pe strategiile constructive și consideră că și ceilalți fac la fel.
Experiența se câștigă pe mize mici
Dacă îți place pokerul și vrei să joci la nivel mai înalt, specialiștii îți recomandă să nu arzi etapele. Ia-o de jos, cu mize mici care nu atrag jucătorii experimentați și exersează acolo elementele caracteristice bluff-ului, de la controlul mimicii până la studierea celor de la masă. Întotdeauna trebuie să pui în balanță riscul cu beneficiile potențiale. În cazul în care nu ai mult de pierdut, poți încerca această „armă”. Când mizele devin importante, nu mai poți fi atât de relaxat.
Sfatul jucătorilor de succes este să evoluezi treptat, să înveți ce mâini îți permit să intri în poturi și care sunt pericolele la care te expui, să fii foarte disciplinat, să fii atent la ce se petrece la masă, să știi când să intri în luptă și când se justifică să continui să joci, în funcție de cât plusează ceilalți și de cât s-a investit în pot. Astfel, vei vedea că nimic nu poate fi făcut la întâmplare, nici măcar un bluff.
Sfaturi utile referitoare la bluff
Cele mai frecvent întâlnite bluff-uri în jocul de poker sunt cele rapide (quick bluff), în care mărești miza doar cu puțin, astfel încât adversarii să nu fie foarte interesați de continuarea luptei. Când sunt multe jetoane pe masă, este foarte probabil să se găsească cineva care să își pună ambiția cu tine. Până la urmă, dacă vreun oponent simte ceva și te provoacă să vă măsurați cărțile, nu pierzi mare lucru.
Iată și alte sfaturi utile, în cazul în care vrei să apelezi la bluff:
- Nu lua decizia fără să aduni informații despre ceilalți parteneri de joc, despre tipologiile de jucători din preajma ta. În timpul unei partide de câteva ore ai ocazia să îi cunoști destul de bine.
- La început, alege mese cu cât mai puțin jucători. Astfel, vei avea șanse mai mari ca tentativa ta să reușească.
- Încearcă să „furi” potul împotriva unor adversari despre care ai observat că riscă fise doar când sunt siguri că au șanse bune de câștig.
- Când pregătești un bluff, e foarte important să deții destule informații despre mâna adversarului. Astfel, încearcă să treci la asemenea acțiuni mai ales când te afli în late position și ai văzut că cel de dinaintea ta a mers doar cu check.
- Povestea pe care vrei să o „vinzi” trebuie să aibă logică, indiferent că joci la masă sau poker online. Bluff-ul trebuie să fie doar punctul culminant al tuturor deciziilor pe care le iei în respectivul joc. Altfel, nu ești credibil.
- Trebuie să îți imaginezi care ar fi limita pe care nu e dispus să o treacă, în funcție de semnalele pe care ți le-a dat până în momentul respectiv.
Cel mai important este să conștientizezi că bluff-ul trebuie făcut cu măsură, pentru că este o acțiune a cărei reușită depinde de prea multe variabile.