Probabil intro-ul vi s-a parut putin cam deranjant…de ce? Deoarece auzul uman, urechea, are o limita, in ceea ce priveste volumul si frecventa sunetelor pe care le percepem. Asa ca, exista posibilitatea ca zgomotul sa devina prea mult..mai exact, cat zgomot putem suporta?

Volumul sunetelor pe care le auzim este masurat in decibeli, o scala logaritmica unde adaugarea a 3decibeli, reprezinta dublarea sunetului deja existent. Spre exemplu, o conversatie normala emite sunete de aproximativ 40 de decibeli, ceea ce este relativ putin si chiar propice urechii umane. Sunetele din trafic, clanxoanele, agitatia si zgomotele din fundal intr-un mediu aglomerat pot ajunge la 80-90 de decibeli, prag unde orice decibel in plus poate afecta auzul. Daca ati stat vreodata in apropierea unui avion care decoleaza stiti ca sunetul emis este mai mult decat deranjant, asta pentru ca volumul corespunde valorii de 125 de decibeli, in conditile in care sa spunem ca avionul decoleaza de la 50m distanta.

Aceasta valoare este asemanatoare cu forta unui tunet..ma rog, nu cu forta efectiv ci cu ceea ce auzim, acel zgomot care face o furtuna sa para..infricosatoare. Insa vedeti voi, in acest caz exista multe variabile ce trebuie luate in considerare deoarece chiar daca in medie un tunet emite 120 de decibeli, acest sunet poate fi influentat de umiditate, vant, temperatura, particularitatile zonei in care are loc furtuna cat si in functie de pozitia norilor. Asa ca intr-adevar, un tunet aflat in proximitatea unei locuinte, poate sparge geamurile respectivei case.

Totul se datoreaza rezonantei sticlei. Fiecare geam, pahar are o anumita frecventa, la care incepe sa vibreze. Poti afla rezonanta unui pahar pur si simplu lovind-ul incet, astfel incat acel sunet inalt care se va auzii ulterior reprezinta volumul injumatatit la care acel geam sau pahar trebuie sa fie expus pentru a se sparge. Exista cazuri in care si omul poate produce respectivele sunete capabile sa afecteze sticla, prin vibratii. Insa reintorcandu-ne la subiect, cel mai puternic sunet pe care il puteti auzii, fara ca timpanele sa se sparga de la vibratii, este de 160 de decibeli. Oricat de putin peste respectivul prag poate dauna grav auzului.

Eruptia vulcanului Krakatoa din 1883 este cel mai puternic sunet inregistrat vreodata, cu un volum de 180 de decibeli de la o distanta de 160 de km. Oricarei fiinte aflata pe o arie de 20 de km de la vulcan,in momentul incidentului valul de presiune iar provoca ruptura plamnilor, ce ca un rezultat, ar forta aerul sa intre in sange, cauzand un embolism pulmonar fatal victimei. Asa ca, raspunsul final, teorietic la intrebarea de astazi este volumul de 200 de decibeli.

Insa un record pana in ziua de astazi este sunetul produs de grenada T-429 care are o putere de 175 de decibeli la o distanta de 2m. Insa, aceasta nu e o grenada letala, este un tip de grenada stun, si pentru iubitorii jocului counter strike, aceasta este echivalentul Flashbang-ului care are ca scop dezorientarea inamicului. In principiu, orice persoana care are ghinionul sa se afle in raza de actiune a acesteia, va face pe loc un atac de cord. Acestea fiind spuse limita umana in ceea ce priveste zgomotul se invarte pe undeva intre 175 si 200 de decibeli.

Acest articol a fost facut de catre ScienceFacts si adaptat de catre Geeki.ro, va rugam sa vizionati si video-ul din inceputul articolului acesta fiind foarte bine explicat cu imagini si parti video intuitive. Daca v-a placut acest articol va rugam sa tineti cont ca va puteti abona la canalul ScienceFacts si chiar dona pe Patreon-ul acestui canal.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.