Cata durere putem suporta
Cata durere putem suporta

Salutare, sa ai parte de o despartire, sau sa pierzi o ruda draga tie este dureros, insa cu timpul durerea se poate ameliora nu se uita dar se resimte mai putin decat in ziua incidentului de exemplu care este insa situatia in cazul durerii fizice? Exista vreo limita in termenii dureri pe care o poate simtii un om?

Pentru inceput sa clasificam putin durerea. Insa in functie de ce putem clasifica? Stiind ca perceptia durerii este diferita de la individ la individ. De exemplu, un copil ce nu a avut experiente dureroase cand era mic, ca accidentari cu bicicleta sau cazaturi din copac, va fi mult mai senzitiv decat un copil ce a trecut prin acestea. De ce? Deoarece durerea vine ca un soc, fiind un sentiment nou, asa incat odata experimentand durerea respectiva, nu va va mai surprinde pe viitor.

Insa masurarea durerii, a fost un lucru complicat si pentru oamenii de stiinta care insa au ajuns insa la un numitor comun. Cercetatorii de la Universitatea D Cornell au efectuat experimente ce constau in expunerea fruntiilor anumitor persoane la foc in repetate randuri, in serii de cate 3 secunde. Si de la termenul latinesc dollor, ce inseamna durere, a fost creata unitatea de masura a durerii, doll-ul. Toate masuratorile aveau la baza o scala de la 0-10.5 pentru ca subiectul sa poata aprecia cat de dureroasa a fost experienta. Cei care s-au ales cu arsuri de gradul 2 au raportat o durere peste nivelul 8 al scalii mentionate. Insa pentru alti subiecti, experimentul a masurat mai mult de 11 doli…ceea ce este mai mult decat prevede scala in sine, asta insemnand ca au simtit o durere ce nu poate fi masurata.

Din cauza acestor erori in calculul durerii, unitatea de masura nu a fost recunoscuta niciodata de academia stintifica, In schimb, doctorilor, le-a fost mult mai usor pentru indentificarea dureriii, sa creeze o scala compusa din emoticoane. In acest fel, indreptand-se spre o fata nervoasa, doctorul realiza nivelul de discomfort fizic al unui copil de exemplu.

Felul in care ne simtim cand ne accidentam depinde aparent foarte mult de…genetica. Stiti, corpul vostru produce o enzima, catecol-O-metiltransferaza prescurctat COMT, care este capabila sa opreasca sau sa amelioreze centrii durerosi din creier responsabili pentru ceea ce numim durere. Acesti centrii din creier transmit informatia in tot corpul, si produc substanta numita dopamina. Asa dar, daca in corpul dv. predomina enzimele COMT, in defavoarea dopaminei, atunci gena dumneavoastra este mai dura, resimte mai putin durerea.

Insa mai intervine ceva. Limita, dintre durere si cam atat, fiindca urmatorul pas este lesinul. Cand corpul nu mai suporta durere, un om, lesina insa este acesta un fenomen ce tine de rezistenta? Nu chiar, de obicei lesinul are loc cand brusc tensiunea din sange scade, ceea ce face ca fluxul de sange sa aiba un ritm mai lent, creierul fiind neoxigenat. Alti specialisti sustin ca lesinul in cazul durerii este o simpla metoda de aparare, pentru a nu mai simtii durerea efectiv.

Indiferent care este cauza, incepem sa realizam ca filmele de exemplu din seria Hostel, nu sunt chiar asa de adevarate. Deoarece un om poate suporta tortura pana intr-un anumit punct, cand lesina, in cazul in care nu ii sunt administrate substante pentru a fi tinut treaz. Asa ca, cel putin in ultimul film, hostel 3, ca un exemplu, scena in care lui Mike ii este decupata si scoasa pielea fetei este umpic cam fantezist, in realitate, acesta lesinand probabil chiar dupa prima taietura.

In vremurile stravechi cat si in anumite triburi din ziua de astazi, durerea era considerata o forma de maturizare, cel putin baietii erau obligati sa treaca prin experiente nu foarte placute pentru a fi considerati barbati. Un exemplu este Hamish Blake care a participat ca voluntar intr-unul dintre ritualurile unui trib din Brazilia. Acesta consta in introducerea mainilor in niste manusi pline de paraponera clavataca, mai exact, asa numitele furnici glont. In cateva secunde mainile acestuia erau pline de sute de muscaturi. Ca un remediu al durerii participantii la ritual dansau, insa nu prea a functionat si in cazul lui Blake care a fost dus la spital in cel mai scurt timp..

In concluzie exista limite in ceea ce poate indura o persoana, insa aparent, in lipsa afectarii unor organe vitale, indiferent cat de mare este durerea, nu te poate ucide. De exemplu, exista multe tipuri de dureri de cap, dintre care cea cauzata de migrene, cea cauzata de tensiune si…cefaleea cluster, care si-a capatat numele dupa ce a fost observat faptul ca durerea, cauza durerii ataca zona laterala a capului, in jurul ochiului in acelasi timp. Aceasta durere face parte din categoria cefaleei trigeminala autonoma si apare la 1 din 20 de oamanei. Se spune ca aceasta cauzeaza dureri ce egaleaza durerea nasterii, conditia fiind numita si cefaleea sinuciderii. De ce? Deoarece victimele nu erau ucise de durere, doar epuizate si torturate, astfel incat anumite persoane si-au luat viata doar pentru a scapa de durere.

Acest articol a fost facut de catre ScienceFacts si adaptat de catre Geeki.ro, va rugam sa vizionati si video-ul din inceputul articolului acesta fiind foarte bine explicat cu imagini si parti video intuitive. Daca v-a placut acest articol va rugam sa tineti cont ca va puteti abona la canalul ScienceFacts si chiar dona pe Patreon-ul acestui canal.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.