Un generator de curent reprezinta un dispozitiv care permite producerea de electricitate. Este constituit in general dintr-un generator electric si un motor, montate impreuna. Generatorul de curent poate fi utilizat ca sursa principala sau ca sursa auxiliara pentru a raspunde nevoilor energetice, intr-o maniera fiabila si eficienta, pentru orice tip de aplicatie.

Cum alegem un generator de curent?

Pentru a alege un generator de curent adaptat nevoilor si cerintelor tale, ar trebui sa cunosti puterea totala consumata de echipamentele folosite si tipul de alimentare (alimentare monofazata sau trifazata). De asemenea, trebuie sa determini daca ai nevoie de o unitate mobila sau stationara. Mai trebuie, in egala masura, sa definesti tipul de motorizare, spre exemplu un motor diesel daca esti in cautarea unui generator de curent mai puternic.

Puterea generatorului de curent.  Un prim criteriu de care trebuie sa tii cont in alegerea unui generator de curent este puterea necesara alimentarii. Pentru asta, trebuie sa masori capacitatea maxima a aparatelor/uneltelor de racordat si sa le aditionezi. Valoarea obtinuta va fi multiplicata cu 1.20 deoarece generatorul de curent trebuie sa fie folosit la 80% din puterea sa maxima pentru a-i asigura o durata mai lunga de viata. Vei obtine astfel puterea necesara, in Watt.

Benzina, diesel sau gaz? Odata puterea necesara determinata, trebuie sa tii cont si de tipul de carburant care alimenteaza generatorul de curent. Acesta difera in functie de utilizare. Fiecare tip de carburant dispune de propriile sale avantaje si dezavantaje.

  • Generatorul de curent pe benzina.  Puterea sa electrica este cuprinsa intre 1,5 si 6kW. Este ideal pentru utilizarea zilnica, nu este deloc zgomotos si nu este atat de voluminos ca cel pe baza de diesel. In plus, este usor de transportat oriunde. Insa, carburantul poate fi conservat doar 12 luni.
  • Generatorul de curent diesel. Ofera o putere mai mare, ideal pentru o utilizare intensa si regulata. Este destul de zgomotos. Permite furnizarea de electricitate acolo unde nu exista posibilitatea de conexiune la reteaua electrica, unde conexiunea este inadecvata.
  • Generatorul de curent pe gaz. Mai putin zgomotos, mai usor de folosit si mai economic decat precedentele modele enumerate mai sus, generatorul pe gaz permite atingerea unei puteri de 12,8. kW. Este adaptat utilizarilor frecvente si prelungite.

Reglarea tensiunii. Reglarea tensiunii va permite, in timpul bransarii echipamentului, supratensiunea. Se disting trei tipuri :

  • Sistemul AVR care permite stabilizarea tensiunii aparatului cu aproximativ 2% si este adaptat generatoarelor de curent folosite pe santiere.
  • Sistemul Inverter este ideal pentru orice gen de aparat sau unelte, chiar si pentru cele mai sensibile, tensiunea este stabilizata la 1%. Este prezentat drept cel mai stabil sistem si garanteaza curentul perfect.
  • Sistemul pe baza de condensator permite stabilizarea tensiunii la 5%, suficient pentru o utilizare profesionala.

Autonomia aparatului. Verificarea autonomiei generatorului de curent este importanta pentru a evita incarcarea regulata a acestuia. Pentru asta, trebuie sa controlezi capacitatea rezervorului dar si consumul de carburant.

Transportul generatorului de curent. In functie de utilizare, trebuie sa fii atent la greutatea generatorului de curent. Greutatea poate varia de la cateva kilograme la cateva tone. Daca il vei transporta des, opteaza pentru unul pe baza de roti.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.