Universul se scalda intr-o mare de lumina, de la palpairea albastru-deschis a stelelor tinere pana la stralucirea rosie profunda a norilor de hidrogen, iar dincolo de culorile vazute de ochii umani, exista straluciri de raze X si raze Gamma, explozii radio puternice, dar si stralucirea slaba a fundalului de microunde cosmice.

Universul este plin de culori vazibile sau nu ochiului uman, unele existand inca de la inceputul universului altele aparute recent. Dar cu toate acestea, la inceput nu exista o varietate atat de mare de culori, totul avea o singura culoare, prima culoare a universului.

In prezent stim ca universul a inceput in urma cu 13.8 miliarde de ani, printr-o expansiune numita Big Bang. In cel mai timpuriu moment, universul era extrem de dens si fierbinte.

La inceput, temperatura era atat de mare incat lumina nu exista, dupa o fractiune de secunda a inceput sa se raceasca apand fotonii. Dupa aproximativ 10 secunde, universului a intrat in ceea ce oamenii de stiinta numesc Epoca fotonului.

Protonii si neutronii au inceput sa se raceasca in nucleele de hidrogen si heliu, iar spatiul a fost umplut cu o plasma din nucelee de heliu, hidrogen, electroni si fotoni. In acea perioada temperatura era de aproximativ 1 miliard de grade Kelvin.

Dar, desi exista lumina, inca nu exista culoare. In timpul epocii fotonului temperatura era mult prea ridicata pentru a permite luminii sa patrunda in plasma densa.

Dupa aproximativ 380.000 de ani dupa Big-Bang, nucleele si electronii s-au racit suficient de mult incat sa inceapa sa lege atomi. Pe atunci universul observabil era format dintr-un nor transparent de hidrogen si heliu, cu o suprafata de peste 80 de milioane de ani-lumina.

Atunci a inceput sa apara fundalul cosmic de microunde, astfel a aparut stralucirea luminii, Universul putea fi in sfarsit vazut de ochiul uman, iar temperatura s-a era de aproximativ 3000 de grade Kelvin.

De-a lungul a miliarde de ani, stralucirea s-a racit pana in momentul in care acum are o temperatura cu 3 grade mai mica decat 0 absolut.

In prezent oamenii de stiinta au idee buna despre prima culoare a universului. Mai exact, datorita temperaturii aproape uniforme a universului, lumina emanata era distribuita de-a lungul lungimilor de una cunoscute sub numele de Corp Negru.

Multe obiecte au o anumita culoare datorita materialului din care sunt fabricate, dar culoarea unui corp negru depinde doar de temperatura sa, astfel un corp negru cu o temperatura de aproximativ 3000 de grade Kelvin ar avea o culoare stralucitoare de alb-portocaliu, similara cu lumina calda a unui bec cu filament de 60 de wati.

Totusi, oamenii nu vad foarte precis culoarea, pentru ca culoarea perceputa de ochiul uman depinde de culoarea reala a luminii, temperatura, luminozitatea si daca ochii nostrii sunt adaptati la intuneric. Deci, daca ne-am putea intoarce in timp in momentul aparitiei primei culori a universului, probabil ca am percepe o stralucire portocalie similara cu cea a focului.

In urmatoarele cateva sute de milioane de ani, slaba stralucire portocalie incepe sa scada in intensitate si sa capate o culoare rosie odata cu racorirea universului.

Dupa aproximativ 400 de milioane de ani au inceput sa se formeze primele stele, astfel aparand o noua culoare albastru-alb. Pe masura ce au inceput sa se formeze din ce in ce mai multe stele si sa apara galaxii, universul si-a schimbat din nou culoarea si continua sa o faca pana cand ultima stea din univers o sa se stinga, atunci lumina nu va mai exista, deci nici culorile.

Cat despre culoarea universului in prezent, pai stim si acest lucru. In 2002, Karl Glazebrook si Ivan Baldry au calculat culoarea media din toata lumina pe care o vedem de la stele si galaxii astazi, astfel au reusit sa determina culoarea actuala a Universului ca fiind un crem deschis, sau cum o numesc ei, Cosmic Latte.

Acest articol este facut de catre WorldFacts, un canal de YouTube foarte interesant. Puteti ajuta canalul printr-o mica donatie pe Patreon sau macar un subscribe la canal daca ti-a placut acest articol si video-ul de mai sus.

Link-uri:

Distribuie

Scrie ceva...