Ce defineste un focar, o epidemie sau o pandemie?
Ce defineste un focar, o epidemie sau o pandemie?

Având în vedere atenția asupra sănătății, boli precum Covid-19, Zika și H1N1 necesită planuri de acțiune agile pentru a combate răspândirea lor. Pe lângă eliberarea de fonduri în locațiile afectate, agențiile specializate, precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS), trebuie să ajute la diseminarea rapidă a informațiilor afirmative pentru a conține și a preveni noi focare de contagiune.

Cunoașteți definițiile principalelor grupuri de boli contagioase și știți care sunt cele mai bune metode de combatere a acestora?

Focar

Caracterizat prin răspândirea rapidă a unei boli contagioase într-o anumită regiune, cel mai recent caz de focar, potrivit Departamentului de Sănătate de Stat (SES), este din Covid-19, care a înspăimântat în special populația chineză. Acest tip de boală are o capacitate mare de expansiune într-un timp scurt. În cazul noilor patologii, cum ar fi coronavirusul, controlul acestuia poate fi și mai lung și întârziat.

Potrivit Ministerului Sănătății, descrierea corectă a problemei, având în vedere delimitarea extinderii geografice și înțelegerea despre populația afectată, poate ajuta la concluzia despre sursele sau cauzele posibile ale evenimentului, oferind mai multe subvenții pentru luarea deciziilor.

Epidemie

Epidemia se caracterizează prin concentrarea bolii într-un loc specific cu un număr mare de infecții pentru o perioadă bruscă sau temporară. Un exemplu expresiv al acestei clasificări este febra neagra, care, deși afectează mai multe locuri, tinde să fie concentrat pe anumite locuri și să ajungă în cartiere sau orașe într-o perioadă scurtă de timp.

Acest tip de eveniment de sănătate publică tinde să mobilizeze rapid acțiuni locale pentru a preveni răspândirea rapidă a acestuia, anticipând că acesta nu va deveni un focar și nu va ajunge în alte spații.

Pandemie

Conceptul nu este, printre toate, cel mai cunoscut din țară, dar pandemia este stabilită atunci când o epidemie începe să afecteze diferite locuri, cum ar fi regiuni mai îndepărtate sau chiar alte țări. Gripa H1N1 este un caz popular al unei pandemii, care, potrivit OMS, a înregistrat peste 36.000 de cazuri în 75 de țări.

Clasificată drept cea mai gravă etapă a sănătății publice, H1N1 a primit această definiție după o analiză care a găsit concomitent afecțiunea de pe șase continente.

Vaccinuri, medicamente și control

Pot fi aplicate diferite forme de prevenire sau control, conform indicațiilor medicale și cunoștințelor despre patologie. Vaccinurile, medicamentele asistate și chiar izolarea totală sunt unele dintre cele mai bune practici.

Alte acțiuni simple și esențiale pentru controlul sanitar, cum ar fi igiena constantă a mâinilor, curățarea și eliminarea corectă a deșeurilor, în special în regiunile cu mare aglomerare a populației și o atenție specială la depozitarea și pregătirea alimentelor sunt unele dintre cele mai importante acțiuni.

Direcții eficiente

Conform clasificării, organele responsabile de controlul sănătății locale, precum OMS în sine, guvernele și primăriile, joacă un rol important în controlul diferitelor tipuri de boli infecțioase și / sau contagioase.

Acțiunea ar trebui să se desfășoare de la direcționarea campaniilor de comunicare pentru diseminarea informațiilor privind modalitățile de contagiune și protecție la negocieri pentru eliberarea și alocarea fondurilor pentru controlul și monitorizarea bolii.

La un moment oportun, Organizația Panamericană pentru Sănătate a subliniat, de asemenea, că orientările pot prevedea instituirea unui sistem de gestionare a crizelor pentru a lua măsuri care să includă siguranța populației. Restricțiile de călătorie, controlul vânzării sau distribuției de produse alimentare și furnizarea de echipe medicale specializate sunt câteva dintre aceste precauții.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.