Aerogelul este un material poros sintetic ultra ușor obținut dintr-un gel, în care componenta lichidă a gelului este înlocuită cu un gaz. Rezultatul este un material solid cu o densitate extrem de mică și o conductivitate termică extrem de scăzută.

Uneori acest material mai este numit şi „fum îngheţat”, „fum solid”, „aer solid” său „Fum albastru”, datorită naturii sale translucide şi a modului a modului în care lumina se împrăştie în material.

Materialul a fost creat în 1931 de către Samuel Stephens Kistler, ca urmare a unui pariu cu Charles Learned care avea ca scop găsirea unui înlocuitor al lichidului dintr-un gel, fără a provoca distrugerea gelului. Astfel, aerogelul a fost produs prin extragerea componentei lichide a unui gel prin uscarea supercritică, această metodă permite uscarea lentă a lichidului fără că matricea solidă din gel să se fărâme din acţiunea capilară, aşa cum s-ar întâmpla dacă ar fi uscat prin metoda convenţională.

Primii aerogeli au fost produşi din Dioxid de Siliciu (SiO2), însă Kistler a reuşit să obţină şi alte tipuri, de exemplu aerogelul pe bază de Oxid de aluminiu (Al2O3), Oxid de crom (III) (Cr2O3) şi Dioxid de Staniu (SnO2). Iar la sfârşitul anilor ’80 au fost obţinuţi aerogeli pe bază de Carbon (C).

Deci, evident Aerogelul nu este un singur material cu o formulă chimică stabilită, în schimb, termenul este utilizat pentru a grupa toate materialele cu o anumită structură geometrică.

În ziua de astăzi, producerea Aerogelurilor a devenit mult mai simplă şi sigură, iar datorită proprietăţilor unice pe care le are aerogelul şi a preţului din ce în ce mai mic, a devenit foarte popular în unele ramuri ale industriei. În prezent este folosit în Costumele de scafandru, Costumele de pompier, Ferestre, Rachete, Vopsea, Cosmetice dar şi în armele nucleare.

Acest articol este facut de catre WorldFacts, un canal de YouTube foarte interesant. Puteti ajuta canalul printr-o mica donatie pe Patreon sau macar un subscribe la canal daca ti-a placut acest articol si video-ul de mai sus.

Link-uri:

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.