Te-ai întrebat vreodată de ce îţi aminteşti unele lucruri foarte detaliat iar altele sunt uitate rapid? Ei bine, acest lucru ar putea fi datorat efectului primordial.

Ştiinţă din spatele efectul primordial este destul de simplă, dar este greu de parcurs. Cu toţii ajungem de recunoaştem caracteristicile acestui efect de nenumărate ori în viaţă. Această stare de curiozitate a minţii funcţionează într-un mod valoros, ajutându-ne să ne amintim anumite lucruri sau fapte importante.

Dar, din păcate, unele informaţii importante sunt alterate sau pierdute complet din memorie

Efectul primordial se referă la un model de clasare a informaţiilor, unele fiind situate pe primul loc, la mijloc sau pe ultimul loc. Pe primul loc fiind primele informaţii memorate care sunt stocate în memoria pe termen lung.

Sensul efectului primordial

Efectul primordial a fost stabilit în 1940 de către Solomon Asch, care a pus bazele acestei teorii. Luând naştere două efecte, efectul primordial sau amintirea primelor lucruri învăţate şi Efectul de recență adică amintirea ultimelor lucruri. Fiind două caracteristici de bază ale funcţionării creierului uman.

De exemplu, dacă realizăm o listă de cumpărături, câteva dintre primele articole sunt memorate mai uşor sau chiar stocate în memoria pe termen lung, articolele din mijlocul listei sunt ceva mai greu de memorat, chiar mai greu decât ultimele articole din această listă.

Un alt exemplu este atunci când învăţăm pentru un test, primele informaţii citite sunt memorate mai rapid şi astfel ni le amintim mai uşor când răspundem la o întrebare legată de aceste informaţii.

Deci, efectul primordial pare să fie un lucru pozitiv, nu? Ei bine, în majoritatea cazurilor da, dar uneori poate altera anumite memorii, schimbându-ne percepţia despre unele lucruri.

Dar hai să aruncăm totuşi o privire asupra erorilor acestui efect.

1. Primele impresii

Cu toţi ştim ce sunt primele impresii, dar puţini înţeleg cu adevărat implicaţiile acestui lucru.
Ei bine, conform efectului primordial, putem observa că poate exista o întorsătură negativă a lucrurilor atunci când cunoşti o persoană pentru prima dată, mai ales dacă lucrurile nu merg bine.

Dacă nu ai făcut o primă impresie bună, aceasta poate deveni modul în care eşti perceput de acea persoană tot timpul.

În această situaţie, efectul primordial poate schimba foarte mult modul în care o persoană o vede pe alta.

2. Reputaţia

De exemplu, dacă întârzii la prima ta zi la locul de muncă sau la o întâlnire, acest lucru este perceput ca o primă impresie. Astfel putem observa şi analiza cum se formează o reputaţie.
Pe baza acestei prime impresii, chiar dacă nu o să mai întârzii niciodată, ţi-ai creat deja o reputaţie proastă, care în timp te poate face se pierzi diverse oportunităţi de avansare sau o eventuală relaţie cu acea persoană.

Deşi efectul primordial ne ajută să ne amintim primele fapte şi să le stocăm în memorie pe termen lung, ne face să pierdem detalii importante care au urmat după această primă impresie, făcându-ne să pierdem din vedere adevărată valoare a unei persoane.

3. Distorsiune emoțională

Efectul primordial ne poate influenţa şi emoţiile. De multe ori simţim prima emoţie mult mai puternic, indiferent că este fericire, paranoia sau furie, astfel oferim puţin timp emoţiei să se schimbe sau să devină mai profundă. Multe decizii pripite sunt luate datorita concentrării asupra primelor emoţii.

De asemenea, aceste prime emoţii, ne sunt întipărite în minte şi rămânem cu ele o perioadă bună de timp. Ele pot schimba modul în care percepem lucrurile.

Deci, Efectul primordial este bun sau rău?

Chiar dacă acest efect ne poate denatura percepţia, este şi util. Totuşi necesita o doză mare de maturitate pentru a putea înţelege părţile bune ale efectului primordial şi ale efectului de recentă.

De fapt, informaţiile care sunt cuprinse între cele două efecte sunt de obicei cele mai importante, putând forma legături puternice cu anumite persoane, dar pentru a evita oarecum cele două efecte trebuie să fii suficient de deschis la minte.

Acest articol este facut de catre WorldFacts, un canal de YouTube foarte interesant. Puteti ajuta canalul printr-o mica donatie pe Patreon sau macar un subscribe la canal daca ti-a placut acest articol si video-ul de mai sus.

Link-uri:

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.