Înainte de a vorbi despre grafen, trebuie să vorbim despre elementul chimic din care este obținut și anume, carbon-ul. Caracteristicile unice ale atomului de carbon îi permite să formeze legături cu alți atomi de carbon dar și cu atomi ai altor elemente chimice, rezultând astfel milioane de compuși chimici.

De exemplu dacă legam atomii de carbon într-o formă tetraedra, adică o piramidă cu baza triunghiulară, obţinem cel mai dur material cunoscut până în prezent şi anume Diamantul. Atomii de carbon strâns legaţi între ei formează straturi care se pot desprinde uşor unul de altul, acest lucru transforma Grafitul într-un lubrifiant foarte bun dar şi un element principal al creioanelor cu mâna.

Un alt exemplu în care găsim structuri de carbon, eşti chiar tu, mai exact anumite celule ale corpului tău, dar se afla şi în componența carbohidraților, a lipidelor și a aminoacizilor.

Să revenim totuşi la subiectul de astăzi şi anume Grafenul. Ei bine Grafenul este varianta bidimensională a Grafitului, fiind format dintr-un aranjament bidimensional de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală, astfel materialul obţinut este cel mai bun conductor de electricitate şi căldura cunoscut în prezent dar şi cel mai subţire material.

Totul a început în 2004 când Andre Geim împreună cu colaboratorul său Konstantin Novoselov, la universitatea din Manchester, au reuşesc să izoleze cu succes pentru prima dată un singur strat de Grafen. Din 1990 până în 2004 oamenii de ştiinţă au încercat să găsească o metodă eficientă pentru a dizolva Grafenul din Grafit, dar timp de 14 ani, nu au reuşit să obţină nimic mai subţire de 50-100 de straturi. Totuşi, materialul a devenit cunoscut în 2010 după ce Andre şi Konstantin au primit premiul nobel în fizică. De atunci toată lumea a început să vorbească despre materialul-minune şi ce s-ar putea face din el. Procesoare de mii de ori mai rapide, armuri impenetrabile, baterii care să tine sute de ore şi multe altele. Dar la scurt timp totul pare să se fi oprit, evoluţia fiind lentă iar produsele care conţin grafen sunt foarte puţine.

Totuşi trebuie să ţinem cont de faptul că încă se lucrează la descoperirea unei metode de producere a grafen-ul fără defecte în cantităţi mari, e doar o chestiune de timp până când o să fie produs industrial.

Defapt, IBM lucrează la producerea unui procesor pe bază de grafen, care se presupune că o să fie lansat în 2-3 ani. Cei de la Huawei folosesc Grafen în sistemul de răcire al telefoanelor Mate 20 X şi P30 Pro.
Samsung urmează să folosească Baterii cu grafen şi lista continuă la nesfârşit.

Super conductivitatea este un fenomen fizic care are loc doar la o temperatură extrem de mică (-250 °C). Odată atinsă această temperatură critică, rezistența electrică a materialului dispare complet. În practică, înseamnă că electricitatea creată într-un inel super conductor poate fi continuă atât timp cât conductorul este ținut la temperatura menționată. Doar câteva materiale pot fi super conductoare, iar grafenul nu este unul dintre ele.

Dar dacă este cuplat cu materialul PCCO, grafenul poate acționa ca un super conductor.

Şi nu doar atât, oamenii de ştiinţă au descoperit că dacă suprapun două straturi de Grafen şi rotesc un strat la 1.1 grade, grafenul devine super conductor.

  • Carbură de siliciu (SiC)
  • PCCO – oxid de cupru peraodimiu cerium
  • Rezistenta :200x decât oţelul
  • Flexibil : 20% fără
  • Transparent : 97.3% transparenta
  • 2D : 1 atom grosime
  • Conductiv : poate transporta de 1000 de ori mai multă electricitate decât cuprul.

Descoperit în 2004 de către un grup de cercetători britanici de la universitatea din Manchester, conduşi de către profesorului Andre Geim care împreună cu colaboratorul său Konstantin Novoselov primesc Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2010.

Acest articol este facut de catre WorldFacts, un canal de YouTube foarte interesant. Puteti ajuta canalul printr-o mica donatie pe Patreon sau macar un subscribe la canal daca ti-a placut acest articol si video-ul de mai sus.

Link-uri:

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.