Ce functii aduce Android 10 si cum pot fi utilizate

În acest articol, vom arunca o privire la unele dintre cele mai importante funcții pe care le aduce…
Android 10

În acest articol, vom arunca o privire la unele dintre cele mai importante funcții pe care le aduce Android 10, cum ar fi navigarea prin gesturi, modul Dark (întunecat) și o serie de actualizări de confidențialitate/securitate și – după caz – detalii despre cum pot fi utilizate.

1. Dark Theme (Modul întunecat)

Foarte mult așteptatul și popularul mod întunecat, nu numai că oferă un confort ridicat ochilor pe timp de noapte, dar ajută și la economisirea bateriei pentru cei care dețin un telefon cu un ecran OLED.

  • Pentru a activa Dark Theme pe un telefon Pixel, pur și simplu glisezi în jos din partea de sus a ecranului și apeși pe Battery Saver.
  • La alte telefoane, acesta va fi disponibil în Setări > Afișare > Tema întunecată (Settings > Display > Dark Theme).

Poți afla mai multe despre Dark Theme aici.

2. Navigația prin gesturi

Probabil că cea mai mare schimbare care vine cu Android 10 este introducerea unui sistem de navigație bazat complet pe gesturi. Unul dintre motivele cheie pentru acest lucru este că Google dorește ca aplicațiile să fie disponibile pe întregul ecran. Iată cum poate fi utilizat acest mod.

  • Pentru a ajunge la ecranul principal (home), glisează în sus din partea de jos a ecranului.
  • Pentru a comuta între aplicații, glisează de jos în sus și ține apăsat preț de o secundă apoi dai drumul.
  • Pentru a te întoarce (back), glisează din partea centrală de jos a ecranului spre stânga sau dreapta.

Este un sistem ușor de folosit și te poți obișnui cu el destul de rapid. Poți afla mai multe detalii aici, aici și aici.

3. Focus Mode

Focus Mode îți permite să alegi o listă de aplicații pe care dorești să le pui pe pauză pentru o perioadă de timp, ca acestea să nu poată fi accesate și pentru a nu-ți distrage atenția atunci când ai ceva important de făcut.

În momentul în care Focus Mode este activ, vei putea să accesezi din Setări > Digital Wellbeing, ce îți oferă detalii mult mai avansate asupra modului în care îți petreci timpul pe smartphone și pe fiecare aplicație în parte.

4. Noi setări pentru locație

Cu Android 10 va fi mult mai ușor să limitezi aplicațiile care îți accesează locația. Când una dintre acestea solicită acces, o căsuță va apărea și îți va afișa trei opțiuni din care poți să alegi:

  • Allow all the time (Permite tot timpul);
  • Allow when using the app (Permite atunci când utilizezi aplicația);
  • Deny (Interzice).

5. Noi setări pentru confidențialitate

Android 10 include, de asemenea, instrumente de securitate care limitează accesul aplicațiilor la IMEI-ul dispozitivului, numărul seriei și alte informații de identificare. De asemenea, îți va oferi un pic mai multă protecție atunci când ești conectat la Wi-Fi prin randomizarea adresei MAC a dispozitivului tău (control acces media).

Google spune că există „noi restricții privind lansarea activităților din fundal fără interacțiunea utilizatorului” și că aplicațiile „au acum nevoie de permisiunea locației FINE pentru a face scanări Wi-Fi, Bluetooth, și metadate ale camerei”.

Poți citi mai multe detalii despre aceste noi funcții aici.

6. Live Caption (Subtitrare live)

După cum sugerează și numele, Live Caption (Subtitrare live) este o caracteristică care aduce în mod inteligent subtitrări pentru orice conținut redat pe telefon, în timp real – chiar dacă acel conținut este ceva pe care l-ați înregistrat întâmplător (precum o filmare).

Mai mult decât atât, Live Caption va funcționa chiar și cu internetul oprit.

Total
2
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POSTĂRI ASEMĂNATOARE