Backup este o copie de rezervă a datelor care sunt stocate pe un dispozitiv sau sistem de stocare într-un alt mediu.
Dacă sunteți aici, este pentru că un software sau o aplicație vă recomandă să faceți o copie de rezervă a datelor – și da, aceasta este o procedură importantă pentru a vă asigura că nu vă pierdeți fișierele precum fotografiile și imaginile. Rămâneți cu mine pentru a afla ce este și cum funcționează acest proces.
Ce înseamnă backup?
Backup este o copie de rezervă a datelor dvs. de pe un dispozitiv de stocare (telefoane mobile, tablete, computere) sau sistem (aplicații, software și jocuri) într-un alt mediu, astfel încât acestea să poată fi restaurate dacă ați pierdut informațiile originale, ați schimbat dispozitivele, printre alte cazuri .
Acestea fiind spuse, vă puteți imagina că trebuie să copiem aceste informații undeva în siguranță. Și pentru asta, așadar, este necesar să decizi dacă să salvezi datele pe suport fizic sau pe cloud… Vezi mai jos pentru mai multe informații care te vor ajuta să iei decizii în această călătorie de securitate.
Unde să faci acest backup?
În primul rând, alegeți unde va fi salvată copia dvs. Aveți două opțiuni:

Backup pe suport fizic
Exemple de medii fizice și amovibile sunt hard disk-urile externe (HD-uri), CD-urile și pen drive-urile. Nu ar trebui să faceți copii de rezervă ale fișierelor de pe un computer, de exemplu, pe același HD pe care este instalat Windows .
Dacă alegeți suportul fizic, stocați-l într-un loc sigur pentru a preveni accesul persoanelor neautorizate la fișiere. De asemenea, puteți lua în considerare criptarea datelor și efectuarea acestora periodic pentru a le menține la zi.
Backup în cloud
Backup în cloud, cunoscut și sub numele de backup în cloud, vă duce datele la un server la distanță pe care îl puteți accesa prin Internet. Practic, folosești spațiul de stocare al altui computer.
Există mai multe servicii cloud interne și gratuite, cum ar fi Google Drive, Dropbox, iCloud, Box, OneDrive și alte soluții plătite și mai robuste pentru companii. În funcție de cât spațiu aveți nevoie, 15 GB ar putea fi mai mult decât suficient.
Este recomandat, atunci când utilizați cloud-ul, să utilizați o rețea Wi-Fi, deoarece fișierele pot consuma multe date mobile (dacă utilizați un smartphone) și, eventual, pot genera costuri suplimentare sau vă pot termina pachetul de date.
Unul dintre avantajele stocării de rezervă în cloud este că vă puteți accesa fișierele oricând și oriunde, precum și să partajați fișiere cu alții folosind ușurința unui link pentru a face acest lucru.

Eexemple de backup
Există câteva copii de rezervă care sunt mai frecvente în viața noastră de zi cu zi. Iată cum funcționează unele dintre ele:
Backup pe WhatsApp
Pe WhatsApp, puteți face copii de siguranță ale conversațiilor și fișierelor media pe Google Drive ( Android ) sau iCloud (iPhone) și să le transferați dacă vă schimbați telefonul.
Această copie de rezervă poate fi actualizată periodic și automat.
Backup pentru fotografii și videoclipuri
Cel mai simplu mod de a lucra cu copierea de rezervă a fotografiilor și videoclipurilor de pe telefonul tău mobil este să folosești Google Foto. Toate fotografiile pe care le faceți cu camera telefonului sunt salvate în contul dvs. Google. Doar sincronizați și modificările se vor reflecta pe toate dispozitivele.
Dacă utilizați de obicei iCloud pentru a vă stoca fișierele, nicio problemă: vă puteți migra fotografiile și videoclipurile către serviciul Google.
Spațiul de stocare gratuit este nelimitat pentru fotografiile „de înaltă calitate” de până la 16 MP (fotografiile sunt comprimate pentru a economisi spațiu. Dacă o fotografie este mai mare de 16 MP, aceasta va fi redimensionată, la fel și în cazul videoclipurilor mai mari de 1080p).
Backup pe iPhone
Dacă utilizați iOS, știți că backupul este stocat pe iCloud, serviciul cloud al Apple. Păstrarea unei copii de rezervă este importantă dacă doriți să vă pregătiți pentru actualizarea sau restaurarea dispozitivului.
Backup Windows
Tipul de backup pe care urmează să îl faceți va depinde de versiunea de Windows. Copierea de rezervă manuală este recomandată pentru versiunile mai noi. Aici, alegeți și transferați fișiere și setări pe medii amovibile sau într-o locație de rețea .
Pentru o versiune mai veche, utilizați Centrul de backup și restaurare propriu al Windows .
Software de backup
Atât pentru Windows, cât și pentru macOS, veți găsi software care vă ajută cu procesul de backup, pe lângă programele native ai fiecăruia dintre aceste sisteme de operare. Dar ce fac ei în afară de asistență cu backup? Ca diferențiale și incrementale, acestea oferă criptare, automatizare, programare, cloud și sincronizare cu mai multe dispozitive. Există versiuni cu plată mai complete.
Iată o listă rapidă cu care să fii atent:
AOMEI Backupper
AOMEI Backupper este un software de backup pentru Windows care oferă multe funcții. Printre acestea: recuperare fișiere, clonare și sincronizare.
Pentru persoane fizice, instrumentul este gratuit. Cu toate acestea, companiile și furnizorii de servicii trebuie să plătească pentru a avea o soluție mai achiziționată. Bugetele se fac online.
Acronis Backup
Compatibil cu Windows, macOS, Linux, Android și iOS, Acronis este un software plătit care oferă servicii de backup și restaurare; management; securitate cibernetică, gestionare a fișierelor și sincronizare.
Indiferent de backup pe care trebuie să îl faceți, urmați instrucțiunile din linkurile tutorialului și păstrați o copie fizică sau o copie de stocare în cloud a tuturor fișierelor dvs., evitând pierderea fișierelor originale și creând o șansă de recuperare a datelor. Un sfat grozav este să lucrați cu backup automat și să programați copii periodice.