Ce știm despre telescopul spațial James Webb? Toate detaliile cunoscute sunt aici

By
Marian Ciobanu
Redactor-șef
Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce...

Telescopul spațial James Webb, dezvoltat de NASA, și-a început călătoria de 30 de zile. Deci, care sunt caracteristicile telescopului Webb, ce va face acest telescop?

Deși telescopul spațial Hubble, care a fost folosit în ultimii 31 de ani, a făcut descoperiri extraordinare, a început să experimenteze diverse perturbări în ultimii câțiva ani. În timp ce viața telescopului se apropie încet de sfârșit, telescopul spațial James Webb (JWST), dezvoltat de NASA în parteneriat cu ESA (Agenția Spațială Europeană) și CSA (Agenția Spațială Canadiană ), se pregătește să înlocuiască Hubble.

Deși previziunile optimiste sugerează că Hubble ar putea continua să funcționeze până la sfârșitul următorului deceniu, telescopul spațial James Webb, care a fost dezvoltat de mai bine de 20 de ani și a contribuit la dezvoltarea sa de către 14 țări și peste 300 de universități, a fost lansat pe 25 decembrie 2021 la ora 14:20 ora Romaniei. A fost lansat în spațiu cu racheta Ariane 5 de la Baza Spațială Europeană .

Despre telescopului James Webb

Noul telescop, care costă 10 miliarde de dolari, are peste 10.000 de piese și cântărește 7,2 tone, este cel mai mare telescop pus pe orbită de NASA . De asemenea, găzduiește o matrice de oglinzi primară, constând din 18 segmente hexagonale placate cu aur, cu o dimensiune de 6,5 metri, pentru a vedea cele mai îndepărtate stele până la 13 miliarde de ani-lumină și pentru a aduna suficientă lumină.

Ce știm despre telescopul spațial James Webb

Se va folosi de infraroșu

Telescopul este dotat cu un infraroșu mijlociu (MIRI), Camera cu infraroșu apropiat (NIRCam), Spectrograful în infraroșu apropiat (NIRSPEC), dispozitivele de imagine în infraroșu apropiat și Spectrograful fără fantă/Orientarea fină (NIRISS/FGS) pe partea camerei, JWST își propune să protejeze aceste dispozitive. dispozitive extrem de sensibile și va întreprinde o sarcină majoră de a minimiza emisiile în infraroșu . Cu toate acestea, trei dintre senzori vor fi răciți la -233 de grade și MIRI la -266 de grade.

Odată ajuns pe orbită, JWST va petrece cateva săptămâni pentru a reduce senzorul MIRI la temperatura optimă de funcționare folosind un sistem de răcire pe bază de heliu. Telescopul spațial James Webb, care are capacitatea de a observa lungimi de undă de până la 28,5 microni cu hardware-ul său, va examina balanța energetică a exoplanetelor, găurilor negre și multe altele, concentrându-se pe obiecte strălucitoare în infraroșu, cum ar fi galaxiile extrem de îndepărtate .

Va oferi imagini de înaltă rezoluție

În comparație cu Hubble, care oferă viziune cu spectre ultraviolete, noul telescop va oferi imagini cu universul în infraroșu cu rezoluție și claritate ridicata. Cu toate acestea, undele infraroșii care pot trece prin norii interstelari de gaz și praf vor facilita vizualizarea obiectelor ascunse.

Ce știm despre telescopul spațial James Webb

Având în vedere că JWST are nevoie de temperaturi extrem de scăzute, putem spune că este foarte important să ținem ansamblul camerei telescopului departe de lumina soarelui. Pentru a menține aceste camere umbrite și răcoroase, inginerii NASA au dezvoltat un parasolar cu cinci straturi din folie de poliimidă Kapton acoperită cu aluminiu .

Măsurând 21,1 m x 14,1 m x 0,001 inci și în formă de zmeu, acest parasolar în formă de zmeu va răspândi căldura absorbită de telescopul spațial, permițând mai puțină căldură să ajungă la fiecare substrat.

Începe călătoria orbitală

Noul telescop, care va direcționa 458 de gigabiți de date colectate zilnic cu senzorii săi în infraroșu către Rețeaua spațială NASA , se va asigura că aceste date sunt apoi transmise către Institutul de Știință al Telescopului Spațial din Baltimore, Maryland și partajate cu marea comunitate astronomică.

Plecând pe o orbită la aproximativ 930.000 de mile (1,5 milioane de kilometri) de Pământ, JWST își va finaliza călătoria în 30 de zile. Cu toate acestea, odată ce va ajunge pe orbita L2, noul telescop se va lansa într-o misiune în 4 puncte care include căutarea luminii din cele mai vechi stele post-Big Bang, studierea formării și evoluției galaxiilor, studierea evoluției stelelor și a sistemelor planetare, și investigarea originilor vieții.

Ce știm despre telescopul spațial James Webb

Cine este James E. Webb, care ofera numele telescopului?

James E. Webb (născut pe 7 octombrie 1906; a murit pe 27 martie 1992) a fost un birocrat american care a fost administrator NASA în perioada 14 februarie 1961 până în 7 octombrie 1968.

Webb a condus NASA de la începutul guvernului Kennedy până la sfârșitul guvernului Johnson; supravegheând astfel lansările spațiale critice cu echipaj uman între programele Mercury și Gemini chiar înainte de primul zbor cu echipaj Apollo. El a fost implicat și în incendiul Apollo 1.

În 2002, telescopul de înlocuire al telescopului spațial Hubble, „Next Generation Space Telescope” (NGST), a fost redenumit „James Webb Space Telescope” (James Webb Space Telescope) pentru a-i aduce un omagiu lui Webb.

Surse: wikipedia.org si engadget.com

Distribuie acest articol
Redactor-șef
Urmăriți:
Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro, un portal de știri IT&C și articole despre Hi-Tech și gaming.