Cea mai mare explozie de raze gamma observată în spațiu – de unde a apărut?

Pe 9 octombrie 2022, astronomii au observat o străfulgerare uriașă de lumină din spațiu. Conform primelor investigații, explozia a fost atât de puternică încât a eliberat 18 tera-electronvolți (TeV) de energie – mult mai mult decât orice alt eveniment similar observat vreodată. Fenomenul ar fi durat câteva sute de secunde și a emis cantități uriașe de raze gamma.

Această radiație electromagnetică este extrem de puternică – în doar câteva secunde, ea produce la fel de multă energie ca și soarele nostru pe parcursul întregii sale vieți de câteva miliarde de ani. De aceea, astrofizicianul american Brendan O’Connor avertizează: „Ceva atât de strălucitor și atât de aproape este un eveniment care apare o dată la un secol”. Prin „aproape”, el se referă la o distanță de 2,4 ani-lumină față de Pământ.

Flash-ul de raze gamma din spațiul în expansiune se îndepărtează de noi, nu se apropie de noi. Cu toate acestea, potrivit NASA (via scinexx), a existat o scurtă perturbare a semnalelor radio, comparabilă cu o furtună solară.

Este o gaură neagră responsabilă pentru acest fenomen?

Presupunerea actuală a comunității științifice este că o gaură neagră situată în spațiu a provocat această străfulgerare bruscă. Dacă acest lucru este adevărat, ar fi avut loc din cauza unei stele enorm de mari – una de aproximativ treizeci de ori mai mare decât Soarele nostru – care s-a prăbușit într-o supernovă și a creat ulterior o gaură neagră densă din punct de vedere gravitațional.

Ulterior, se spune că un inel de materie acumulată de gaura neagră și apoi ejectată ar fi creat flas-uri în spațiu. Cel mai probabil, acest lucru s-a întâmplat acum 1,9 miliarde de ani. Chiar dacă aceste raze gamma pare să se deplaseze cu 99,99% din viteza luminii, a fost nevoie de un timp îndelungat pentru ca acesta să ajungă în vizor din perspectiva cercetătorilor.

Distribuie
Marian Mărian

Marian Mărian

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *