Cea mai rapidă conexiune la internet din lume se mândrește acum cu o viteză uriașă de 46 Tb/s

By
Marian Mărian
Redactor
Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta...

Dezvoltarea tehnologiei de fibră optică a revoluționat experiența internetului pentru mulți utilizatori. În comparație cu conexiunile ADSL tradiționale, fibra optică oferă o viteză și o fiabilitate de neegalat. Cu toate acestea, nu toată lumea poate avea acces la aceste beneficii. De fapt, există un decalaj digital semnificativ între regiunile cu acces la fibră optică și cele fără.

Pentru comunitățile care nu dispun de această infrastructură, opțiunile sunt limitate, iar vitezele de internet pot fi dureros de lente. Această diferență are un impact nu numai asupra gospodăriilor individuale, ci și asupra întreprinderilor și instituțiilor de învățământ care se bazează pe conectivitatea de mare viteză pentru a funcționa eficient.

Din fericire, se iau măsuri pentru a elimina acest decalaj și pentru a aduce fibra optică în zonele insuficient deservite. Iar în ceea ce constau zonele în care fibra este deja disponibilă, se încearcă revoluționare și mai mult asupra conexiunilor la internet.

Cea din urmă, se află sub conducerea Departamentului de Energie al Statelor Unite (DOE), care are un număr mare de oameni de știință. În 1986, administrația a înființat ESNET, o rețea care a permis viteze enorme de-a lungul timpului. Rețeaua a fost recent modernizată, ajungând la o capacitate de 46 terabytes pe secundă.

Oamenii de știință bat recordul la viteza de internet

Adevărul este că, chiar dacă aveți cea mai rapidă conexiune la internet disponibilă pentru utilizatorii obișnuiți, aceasta este mică față de cea la care au ajuns cercetătorii, fiind limitată la 10 Gbps. Cu alte cuvinte, ESNET are o conexiune de 46 000 de ori mai rapidă decât a dumneavoastră. Rețeaua este compusă din 24.000 de kilometri de cablu de fibră optică care traversează Statele Unite pentru a oferi aceste rezultate spectaculoase.

Oamenii obișnuiți nu vor vedea prea curând acest tip de tehnologie în casele lor, deoarece este costisitoare și destinată utilizării profesionale. Cercetătorii de la Departamentul pentru Energie trebuie să transfere zilnic volume mari de date, astfel încât o conexiune de mare viteză și capacitate este esențială. Acestea fiind spuse, ESNET nu deține în prezent recordul mondial pentru cel mai rapid transfer de fișiere; această onoare revine cercetătorilor japonezi care au obținut 1 Petabyte pe secundă (1000 Terabytes). Dar vin în atenția noastră, având în vedere că au obținut viteze surprinzătoare.

Etichetat:
Distribuie acest articol
Redactor
Urmăriți:
Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.