Săptămâna aceasta, cel mai mare parc eolian offshore plutitor din lume – Hywind Tampen – a fost lansat în Norvegia de către Equinor. Cele 11 turbine de 8,6 megawați sunt amplasate la 140 km de coastă, la o adâncime a apei cuprinsă între 260 și 300 de metri.
Într-o lume ideală, acest parc eolian ar contribui la reducerea emisiilor de carbon în cadrul eforturilor de combatere a schimbărilor climatice. Dar există un impediment: energia generată de parc va fi folosită pentru platformele norvegiene de producție de petrol și gaze.
Potrivit Electrek, acest proiect – care va genera 94,6 megawați – va alimenta câmpurile de petrol și gaze Snorre și Gullfaks. Acesta va acoperi 35% din necesarul de energie electrică pentru cele cinci platforme în cauză.
Deși Equinor este mulțumită de faptul că acest lucru va reduce emisiile anuale de pe câmpuri cu aproximativ 200.000 de tone de CO2, ceea ce echivalează cu emisiile de CO2 a 100.000 de vehicule, nu toată lumea va fi ușor de convins, având în vedere că acestea sunt folosite pentru a produce petrol. Organizația Națiunilor Unite a declarat în cadrul COP 27 că activitățile umane au fost principalul motor al schimbărilor climatice, cauzate în principal de arderea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele, petrolul și gazele.
Pierdem lupta împotriva schimbărilor climatice, a spus clar secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Emisiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, temperaturile globale continuă să crească, iar noi ne apropiem rapid de un punct de neîntoarcere.
Statele Unite nu este singura care se confruntă cu această problemă. Administrația Biden a stabilit un obiectiv ambițios de creștere a capacității eolienelor offshore la 15 gigawați până în 2035. De asemenea, a fost lansat un important program de cercetare cu scopul de a reduce costul acestor tehnologii cu 70%.