Cele mai bune placi de baza 2021, Cea mai buna placa de baza – Este posibil ca placa de bază să nu aibă statutul de stea, cum ar fi plăcile video și procesoarele, mai ales când vine vorba de computere de jocuri. Doar aceasta este baza la care vor fi conectate aceste carduri. Fără el, puteți avea acasă un RTX 3080, una dintre cele mai bune plăci video de pe piață și nu veti avea ce face cu el.

Dacă comparăm părțile computerului cu corpul uman, este obișnuit să ne gândim că procesorul este creierul și placa video sunt ochii. Dar este inutil să puneți un creier și doi ochi pe o masă fără ceva care face legătura dintre ei.

În computere, placa de bază este cea care joacă acest rol. Atât de mult încât, în funcție de modelul pe care îl alegeți, puteți avea posibilitatea de a alege între cumpărarea unui procesor Intel Core sau AMD Ryzen, de exemplu.

Înțelegeți importanța plăcilor de bază de mai jos și vedeți care sunt cele mai bune modele pentru computerul dvs. în 2021!

Cele mai bune placi de baza 2021

5. Asus Prime A520M-E

A520M-E este una dintre cele mai economice opțiuni pentru placa de bază în 2021

Această placă de bază Asus este cea mai economică din listă, costând aproximativ 400 de lei în martie 2021. A520M-E este o placă de bază am4, ceea ce înseamnă că este compatibilă numai cu procesoarele AMD Ryzen. În plus, este posibil să instalați doar procesoare de generația a treia de la producător.

De asemenea, vine echipat cu un slot pentru instalarea SSD în standardul M.2 sau SATA III, precum și pentru HD. De asemenea, vă permite să echipați RAM DDR4 și are o placă de rețea integrată care acceptă conexiuni Wi-Fi de până la 1 GB.

Această placă de bază are două porturi USB 3.2 Gen 1, unul USB 3.2 Gen 2 și șase porturi USB 2.0, cu două în față și patru în spate. În ceea ce privește partea video, această placă are o intrare DVI sau HDMI pentru monitoare sau televizoare. Asus Prime A520M-E este vândut în dimensiunea Micro ATX.

4. MSI B460M Mag Mortar Wi-Fi

MSI B460M Mag Mortar Wi-Fi
MSI B460M Mag Mortar Wi-Fi

Placa de bază Mag Mortar se remarcă prin robustețe și durabilitate, pe lângă faptul că este compatibilă cu a 10-a generație de procesoare Intel

O opțiune mai robustă decât cea precedentă, plăcile de bază MSI Mag sunt, de obicei, fabricate dintr-un material mai durabil, ceea ce duce la creșterea prețului. MSI B460M Mag Mortar WiFi în special este un exemplu în acest sens.

În dimensiunea mATX (acronim pentru Micro ATX), acest model este o evoluție a plăcii de bază B450 și aduce o priză LGA 1200, capabilă să accepte procesoare Intel Comet Lake din a 10-a generație. De asemenea, are două sloturi M.2 pentru instalarea SSD-urilor, precum și porturi SATA pentru tip HD și SSD. Este posibil să instalați o memorie RAM DDR4 de până la 128 GB și 2933 MHz.

WiFi B460M Mag Mortar are, de asemenea, două sloturi pentru plăci video PCIe x16. În plus, are două porturi USB 3.2 Gen 1 în față și patru porturi de același tip în spate. Alături, încă patru porturi USB 2.0 în față, cu două suplimentare în spate.

3. MSI MPG X570 Gaming Pro Carbon Wi-Fi

O placă de bază de dimensiune ATX care permite memorie RAM de 4400 MHz

O aplta placa de baza MSI, acesta aduce mai multe posibilități de îmbunătățire a performanțelor computerului dvs., această placă de bază are un preț de aproximativ 1.226 de lei în martie 2021. Această placă de bază este o alternativă la cea precedentă pentru cei care preferă procesoarele Ryzen.

Soclul său AM4 este compatibil cu procesoarele AMD din a doua până la a cincea generație. De asemenea, are două sloturi PCIe x16 pentru plăci video. Unul dintre punctele sale forte este capacitatea de memorie RAM, mult mai mare decât cealaltă placă de bază de mai sus.

Această versiune MPG X570 permite o memorie RAM maximă de 128 GB.

2. Gigabyte Z390 Designare

Z390 de la Gigabyte este minunat pentru oricine se gândește să construiască un PC cu procesoare Intel de generația a 9-a

Această placă de bază 1151 de dimensiunea ATX, este compatibilă cu procesoarele Intel din a 8-a sau a 9-a generație. De asemenea, vă permite să aveți memorie RAM de până la 128 GB, dar cu o frecvență maximă de 4266 MHz. În plus, Gigabyte Z390 Designare are și două porturi PCIe x16, permițându-vă să instalați majoritatea plăcilor video de pe piață.

Cu două sloturi PCI Express x16 pentru plăci video, un standard industrial, este unul dintre puținele care oferă două porturi Thunderbolt 3, interesante pentru cei cu dispozitive și periferice Apple.

1. ASUS ROG Maximus XII Extreme

Placa de bază ROG a fost dezvoltată având în vedere jucătorii PC

Ultima noastră nominalizare la cea mai bună placă de bază în 2021 este modelul Maximus XII Extreme de la ROG, realizat special pentru jucătorii de PC care nu se tem să arunce bani pentru a avea cele mai bune echipamente. Fabricat în format ATX, costă aproximativ 5.328 de lei în martie 2021.

Această placă de bază 1200 are chipset-ul Intel Z490 și este compatibilă cu procesoarele Intel Comet Lake, adică din a 10-a generație a producătorului. În plus, vine cu instrumente pentru a facilita overclockarea și iluminarea RGB pentru o personalizare ulterioară.

În conectori are două sloturi PCIe x16, precum și patru porturi M.2 pentru instalarea SSD. De asemenea, aduce opt intrări SATA pentru HD sau SSD complementar. Dacă de obicei produceți sau redați în flux videoclipuri de joc, este posibil să aveți mult spațiu de stocare pentru a vă stoca jocurile și videoclipurile.

Această placă de bază face, de asemenea, posibilă instalarea a maximum 128 GB RAM. ROG Maximus XII Extreme are, de asemenea, una dintre cele mai bune plăci de rețea integrate, permițând o conexiune WiFi de până la 2,5 GB și o conexiune prin cablu de până la 10 GB.

De asemenea, nu veți rămâne fără porturi USB la dispoziție, deoarece are mai mult de 20 de porturi în față și în spate. În spate avem 12 porturi, unul 3.2 Gen 2×2, unul USB-C 3.2 Gen 2, două porturi USB 3.2 Gen 2 și șase porturi USB 3.2 Gen 1. În față avem 10 porturi, distribuite după cum urmează: două USB 3.2 Gen 2, patru porturi USB 3.2 Gen 1 și două porturi USB 2.0.

Citeste si urmatoarele ghiduri:

Ce este o placa de baza?

După cum am arătat mai sus, placa de bază este locul unde veți conecta toate celelalte părți ale computerului. Este baza tuturor și are două funcții principale. Primul este să fie o bază de conexiune între toate celelalte părți.

Cele mai bune placi de baza 2021
Cele mai bune placi de baza 2021

Când vine vorba de placa de bază, echivalentul este compatibilitatea. Ce fel de procesor poate primi? Până la ce generație este compatibil? Acestea sunt câteva detalii pe care le vom aprofunda în lista noastră.

A doua funcție este de a distribui energia care vine de la sursă către fiecare parte, în funcție de nevoia fiecăreia. La urma urmei, trimiterea unei cantități prea mari de memorie RAM poate provoca arderea acesteia, astfel încât sarcina plăcii de bază este să trimită suficientă energie, astfel încât toate piesele să funcționeze corect și fără deteriorări.

Cum aflu ce placa de baza am?

Este posibil să aveți deja un computer cu una dintre cele mai bune plăci de bază din acest an și nici măcar să nu știți. De aceea, credem că este important să învățați mai întâi cum să știți ce este placa de bază și apoi să verificați dacă aveți nevoie de o renovare a echipamentului. Deci, urmați pas cu pas de mai jos.

Pasul 1: În bara de căutare a meniului „Start”, tastați „System Information”, făcând clic pe aplicația cu același nume.

Pasul 2: veți putea găsi modelul plăcii de bază pe primul ecran. În „BaseBoard Manufacturer”, veți cunoaște compania care a fabricat placa de bază. Mai jos, puteți găsi „BaseBoard Product”, care este modelul instalat pe computer.

Ce trebuie luat în considerare atunci când cauți o placă de bază?

Știți deja ce este o placă de bază și chiar aflați care este echipată pe computerul dvs., dar pot paria că căutarea uneia pare în continuare o sarcină dificilă. Această dificultate este destul de comună și practic oricine a decis să se aventureze în această lume a avut îndoieli prima dată.

Deoarece este baza unui computer, este obișnuit să nu înțelegem conexiunile diferite sau posibilele probleme de compatibilitate cu alte părți. Deci, primul lucru pe care trebuie să-l definiți înainte de a căuta o placă de bază este scopul computerului.

La ce vrei să folosești computerul? Intenționați să-l utilizați pentru a lucra la biroul de acasă? Sau este un editor video care caută să aibă un echipament bun pentru creațiile dvs.? Sau sunteți cineva care migrează de la consolele de jocuri video la personalizările nesfârșite ale unui PC de jocuri?

Desigur, poate fi un pic din toate acestea, dar definirea obiectivului dvs. atunci când cumpărați un computer servește deja ca ghid atunci când căutați o placă de bază la preț. La urma urmei, utilizarea obișnuită nu va necesita mulți bani, deoarece nu va trebui să găsiți cea mai modernă piesă. Acum, dacă doriți să profitați de tot ce are de oferit un computer, idealul este să mergeți după opțiunile premium sau cele care oferă un raport calitate/pret bun.

De asemenea, este important să luați în considerare dimensiunea plăcii de bază. Aceste piese sunt vândute în trei dimensiuni, de la cea mai mare la cea mai mică: ATX, Micro-ATX și Mini-ITX. Cu cât placa de bază este mai mică, cu atât va fi mai puțin spațiu și prize pentru a face upgrade-uri, dar și prețul este de obicei mai mic.

Un factor important atunci când alegeți o placă de bază și un sfat pe care îl oferim în avans: decideți ce alte părți doriți să cumpărați pentru computer. În continuare, vom arăta modul în care alegerea plăcii de bază se referă la fiecare dintre principalele părți ale PC-ului.

Procesor

După cum am comentat la începutul articolului, unele carduri sunt compatibile numai cu procesoarele Intel, în timp ce altele doar cu AMD. În plus, unele generații de procesoare schimbă modelul de soclu, adică spațiul în care va conecta procesorul la placa de bază.

Deci, este important să vă uitați la fișa tehnică a plăcii de bază pentru a afla cu ce generații de procesoare este compatibilă. În caz contrar, va trebui să înlocuiți procesorul pur și simplu pentru că nu se potrivește cu baza.

Placa video

Conectorii de pe plăcile video se numesc PCI Express. Aceste prize sunt de obicei însoțite de un număr, cum ar fi PCI Express x16.

Când o placă video necesită PCI Express x16, înseamnă că placa de bază trebuie să aibă o intrare de același tip. În caz contrar, va fi imposibil să montați placa video și să o utilizați pentru a vă bucura de jocurile pe computer.

Memorie RAM

Tipul de DDR pentru RAM este, de asemenea, un detaliu important. În prezent, majoritatea plăcilor de bază sunt deja compatibile cu standardul DDR4, prezent și în majoritatea cardurilor RAM disponibile pe piață.

Totuși, în viitorul apropiat vom avea carduri DDR5, care ar putea să nu fie compatibile cu placa de bază actuală. Prin urmare, este important să verificați întotdeauna fișa tehnică a unei plăci de bază pentru a afla care sunt conectorii săi.

HD și SSD

Același lucru se aplică porturilor pentru HD sau SSD. Unele dintre aceste dispozitive au conectori diferiți, care fac diferența în citirea și scrierea fișierelor.

De exemplu, unele SSD-uri au conectori SATA III, care au de obicei o viteză de citire de aproximativ 500 MB / s. Alții adoptă standardul M.2, cu o viteză medie de aproape zece ori mai mare. Dar nu are rost să cumpărați un SSD M.2 dacă placa de bază are doar intrări SATA III, de exemplu.

În cele din urmă, verificați și câte porturi USB , rețea, HDMI și căști are o placă de bază. Astfel, nu vei fi luat prin surprindere dacă cel ales nu oferă multe uși.

Acesta este ghidul nostru pentru cele mai bune placi de baza, te asteptam la rubrica de comentarii daca ai nevoie de mai multe informatii, sau doresti sa ne ajuti cu actualizarea acestui articol intr-un mod cat mai informativ si constructiv.

Ai nevoie de asistenta? Te asteptam pe https://geeki.ro/comunitate/ (click aici) - Un membru staff sau utilizator al comunitatii iti va raspunde. Multumim!

Share.

Fondator Geeki din 2019, sunt pasionat de tot ceea ce însemna cultură geek, computere, telefoane, mașini, divertisment de înalta calitate și testarea de produse Tech. Aduc zilnic informații noi pe acest site pentru ca cei pasionați de aceleași lucruri să aibă o sursă bună de informare de la o persona ce face acest lucru din plăcere.

Lasa un raspuns