Am adunat cele mai bune servicii de cloud gaming (jocuri in cloud) pe care le puteți căuta în 2021.
Jocurile pe computer sunt mult mai populare și au o audiență mare decât oricând în perioada pandemiei. În trecut, acesta puteau fi jucate doar de entuziaști atunci când aveau timp de la serviciu, dar în zilele în care am rămas blocați în casele noastre din cauza epidemiei de luni de zile, am început cu toții să petrecem timp cu jocurile. Mai mult, jocurile nu mai sunt exclusive pentru computere și console. De pe tabletă, telefon, computer, televizor; Pe scurt, puteți juca orice joc doriți de pe orice dispozitiv cu ajutorul serviciilor de cloud gaming.
Depresia economică în care au intrat companiile și țările în ultimii doi ani din cauza epidemiei a provocat o creștere excesivă a prețurilor hardware-ului computerului. Mai mult decât atât. Cu greu puteți cumpăra o placă grafică de nivel scăzut / entry-level cu bugetul pe care l-ați folosit pentru a putea cumpăra o placă grafică de nivel mediu. Drept urmare, costul accesării hardware-ului necesar pentru a juca jocuri a devenit destul de greu.
Din fericire, printre toate acestea, există servicii de cloud gaming în care jucătorii pot juca jocuri contra unei taxe oarecum „rezonabile”. În acest articol, pe care l-am compilat de la GPUMag, vom arunca o privire asupra celor mai bune servicii de cloud gaming.
Ce este Cloud Gaming?
Jocurile cloud sunt transmiterea jocului către dispozitivul utilizatorilor conectați la un server, aproape ca un flux de transmisie live. În funcție de serviciul la care vă abonați, jocurile dvs. sunt accesibile de pe multe platforme, cum ar fi telefoane, tablete, computere. Când utilizați servicii de cloud gaming, beneficiați de puterea hardware a serverului, în timp ce dispozitivul utilizatorului se ocupă doar de partea de intrare / ieșire a companiei. Adică prin transmiterea comenzilor necesare pentru a juca jocul către server și afișarea imaginii rezultate.
Putem spune că acesta este motivul pentru care jocurile cloud sunt o idee atât de eficientă. Deoarece abonații nu trebuie să cumpere în niciun fel un GPU sau un procesor de ultimă generație. Tot ce trebuie să facă este să se aboneze la orice serviciu cloud și să aibă orice dispozitiv care poate deschide un simplu browser web. Deși poate părea scump în condițiile romanesti, putem spune că este un serviciu foarte convenabil pentru mulți oameni din străinătate.
Dezavantaje ale jocurilor in cloud
Nu este lipsit de unele dezavantaje, deși, de exemplu, timpul de răspuns este vital pentru multe jocuri competitive. Din păcate, timpul de răspuns pe care îl veți primi va fi mai lung decât jocul pe un computer normal, deoarece vor exista întârzieri din cauza naturii jocurilor cloud. Deoarece, în timp ce jucați jocul, faceți mai întâi o cerere către server și deja apare o anumită întârziere până atunci. Serverul face, de asemenea, o cerere suplimentară către serverul în care este jucat jocul competitiv și așteaptă un răspuns, astfel încât latența poate fi dublată în comparație cu jocul pe un computer obișnuit.
Dacă vorbim despre un alt dezavantaj, dacă viteza dvs. de internet este insuficientă sau dacă serviciul la care v-ați abonat este nou, nu veți putea experimenta jocul la rezoluții foarte mari. Unele servicii de cloud gaming oferă rezoluție 720p, în timp ce chiar și telefoanele noastre mici au in zilele noastre ecrane de cel puțin 1440p.
Cele mai bune servicii cloud gaming
Microsoft xCloud: o opțiune rezonabilă care vine cu Game Pass

Putem spune că xCloud este una dintre platformele promițătoare. Este un proiect al Microsoft care își propune să ofere servicii pentru console, PC-uri, Android, iOS, pe scurt, toate platformele. În prezent, puteți accesa acest serviciu de pe orice dispozitiv.
Proiectul xCloud este unul dintre serviciile despre care putem spune că vor fi avansate atât în ceea ce privește numărul de jocuri gratuite, cât și biblioteca comparativ cu alte servicii de cloud gaming, deoarece xCloud, cunoscut și sub numele de Xbox Cloud Gaming, vă permite să jucați jocurile din magazinul Xbox. Când vă abonați la serviciul xCloud, nu se abonează doar la un serviciu de jocuri cloud; Fie că este vorba de DOOM Eternal, GTA V, Star Wars, aveți și serviciul Xbox Game Pass, care include multe astfel de jocuri AAA.
Aceasta înseamnă că, pe lângă serviciul de jocuri cloud, veți avea un cont Game Pass pe care îl puteți utiliza atunci când nu aveți nevoie de acest serviciu. Singura problemă este pretul de 15 USD. În plus, deoarece nu funcționează încă în Romania, trebuie să utilizați și un VPN. Majoritatea VPN-urilor gratuite nu sunt potrivite pentru jocuri datorită latenței lor ridicate, deci trebuie să plătiți și pentru asta.
Poate că atunci când vine vorba de Romania oficial, credem că va deveni destul de accesibilă cu prețurile locale. În general, va fi unul dintre cele mai complete și gratuite servicii de bibliotecă pentru toată lumea.
Pro:
- Sute de jocuri AAA gratuite, fără abonament
- Acces la jocuri în prima zi de lansare
- Valori de latență scăzute dacă vă aflați într-o locație aproape de servere
Contra:
- Nu aveți acces la bibliotecile de jocuri din afara Xbox Game Pass. Deci, nu vă puteți folosi contul Steam sau Epic Games Launcher cu xCloud
- Serviciu de jocuri cloud cu cea mai mare taxă lunară (15 USD). Scump în comparație cu concurenții săi
- Nu oferă încă servicii Romaniei și necesită utilizarea VPN
NVIDIA GeForce Now

GeForce Now, una dintre soluțiile de jocuri cloud dezvoltate de NVIDIA, este probabil cea mai cunoscută în acest domeniu. Spre deosebire de xCloud, jocurile nu vă sunt oferite gratuit în acest serviciu. Pentru a juca jocuri, trebuie să conectați biblioteca platformei de jocuri digitale pe care o aveți la contul dvs. GeForce Now.
În ceea ce privește calitatea vizuală, putem spune că oferă o experiență foarte fluentă, deoarece acceptă rezoluție 1080p și 60 FPS. Cel mai bun serviciu pe care îl puteți alege dacă doriți să jucați jocuri cu RTX pe cele mai înalte setări posibile . În plus, este singurul serviciu de jocuri cloud care oferă în prezent servicii de cloud gaming în Romania.
Dacă aveți o conexiune bună la internet, putem spune că este cel mai bun serviciu de cloud gaming care poate fi obținut în acest moment datorită disponibilității sale în Romania și calității pe care o oferă.
Pro:
- Suportă biblioteci de platforme Steam, Epic, UPlay
- Servere echipate cu hardware high-end acceptat de RTX
- Abilitatea de a utiliza tehnologia ray tracing în jocuri
Contra:
- Jocurile nu sunt gratuite, trebuie să le fi cumpărat înainte de a juca
- Dacă serverul conectat este ocupat, poate exista o situație de coadă și de așteptare foarte rare.
- Sunteți limitat la doar 1 oră gratuit
- Prețuri ridicate pentru Romania
Shadow: concentrat doar în SUA

Un alt concurent din industria jocurilor cloud este Shadow , al cărui nume este necunoscut pentru mulți . Deși nu este un serviciu de la companii gigantice precum Google, Microsoft sau Nvidia, acesta oferă o experiență de foarte bună calitate.
Serverele sale sunt echipate cu GTX 1080, deși nu are plăci grafice high-end suficient de puternice pentru a suporta RTX, cum ar fi GeForce Now. Astfel, este posibil să jucați jocuri 1080p 60 FPS la setări maxime. De asemenea, este frumos că oferă 144 FPS și suport 4K. Shadow nu este o companie mare, dar actualizează constant sistemele pe care le folosește pe serverele sale cu hardware mai puternic.
În plus, Shadow nu este doar un serviciu de joc. Aveți acces complet la distanță la serverul pe care îl utilizați pe tot parcursul abonamentului. Puteți reda de pe aceste dispozitive și edita fotografii cu Photoshop. Deci, este plăcut să poți valorifica puterea Shadow-ului la un preț rezonabil.
Acest serviciu, care vine cu o taxă de 12 dolari, poate fi considerat destul de rezonabil pentru străinătate. Cu toate acestea, Shadow necesită, de asemenea, să dețineți jocul pentru a juca, cum ar fi GeForce Now. Nu oferă o bibliotecă imensă de jocuri gratuite pentru a accesa, așa cum face xCloud.
În prezent, Shadow își păstrează serverele în principal în SUA. Nu știm care sunt obiectivele de deschidere a pieței globale. De asemenea, potrivit rapoartelor, compania-mamă a lui Shadow, Blade, a dat faliment la începutul anului 2021. De aceea este bine să fii atent.
Pro:
- Suportă 4K 60 FPS și 1080p 144 FPS
- Deschideți complet sistemul pentru accesul utilizatorului, utilizați-l liber
Contra:
- Serverele lor sunt aproape inexistente în afara SUA.
- Statutul și viitorul companiei sunt incerte.
Vortex: Jocuri foarte restricționate, utilizare restricționată

Vortex, care este aproape unul dintre primii jucători activi din industria jocurilor cloud, are un suport de joc puțin mai mic comparativ cu alte servicii de cloud gaming din această listă. Adoptând sistemul de abonament, pachetul cu cel mai mic preț al Vortex este de 10 USD. Numărul de jocuri pe care le puteți juca este de până la 78 în cel mai ieftin abonament. Există o mare probabilitate că nu veți putea găsi jocurile dorite din această cauză. Pentru unele jocuri, trebuie să plătiți o taxă și să obțineți o licență.
În plus, utilizatorii au dreptul de a juca doar 50 de ore într-o lună . Asta înseamnă că poți juca puțin peste 1,5 ore pe zi. Este destul de rău. Pachetul Pro oferă acces la 170 de jocuri și 80 de ore de joc . Deși Vortex oferă o bună experiență tehnică de 60 FPS, pachetele sale nu sunt considerate rezonabile atât pentru condițiile străine, cât și pentru cele romanesti. Credem că nu ar avea sens să dăm 10 dolari unui serviciu care nu are un server în țara noastră .
Pro:
- Oferă o experiență frumoasă de 60 FPS
- Oferă acces la până la 78 de jocuri (unele necesită licențiere la un cost suplimentar.)
Contra:
- Utilizatorii sunt limitați la 50 de ore pe cel mai de bază pachet și 80 de ore pe Pro.
- Jocurile sale nu sunt foarte diverse
- Serverele sale nu sunt situate în Romania și este scump pentru serviciile pe care le oferă, chiar și în străinătate.
PlayStation Now: pentru cei care doresc să joace jocuri de consolă exclusive

Cu mulți uriași care intră în industria jocurilor cloud, Sony nu a vrut să rateze această tendință și să rămână în urmă. PlayStation Now este un serviciu de jocuri cloud dezvoltat de Sony pentru dispozitivele PS4, PS5 și Windows. Cel mai plăcut și poate cel mai avantajos aspect este că vă permite să jucați jocurile speciale actuale PlayStation și jocurile vechi de consolă de pe platformele Windows.
Este o soluție excelentă pentru cei care nu dețin o consolă, costând până la 10 USD pe lună. Deoarece veți putea juca jocuri care sunt exclusive pentru PlayStation prin PC / Windows cu acest serviciu. Nu mai trebuie să ai o consola PlayStation pentru a experimenta The Last Of Us 1 și 2 , toate jocurile din seria God of War , producții precum Bloodborne. De asemenea, nu trebuie să plătiți taxe suplimentare pentru a accesa jocurile, similar cu xCloud. Aveți acces nelimitat la jocurile PlayStation Now.
Pentru a utiliza PlayStation Now corect, trebuie să aveți un DualShock, în special un DS4. Din păcate, DualSense care vine cu PS5 nu este acceptat.
Dar, din păcate, unele aspecte sunt și ele înfurioase. De exemplu, utilizatorii spun că latența este dezastruoasă atunci când utilizează acest serviciu pe Windows. De asemenea, mulți oameni se plâng că interfața este foarte proastă. O altă problemă este că Sony elimină în mod constant jocurile din bibliotecă. Jocul tău preferat poate dispărea peste noapte și poți experimenta șocul vieții tale dimineața.
Cu toate acestea, acestea sunt probleme care pot fi rezolvate, dacă doriți să experimentați jocuri exclusive PlayStation fără o consolă, puteți alege PlayStation Now. Rețineți că în prezent nu au servere în Romania.
Pro:
- Permite utilizatorilor Windows să joace jocuri exclusive PlayStation
- Suportă jocuri până la PS2
- Calitate imagine 1080p 60 FPS
- Nu sunt necesare taxe suplimentare sau conectare la bibliotecă pentru jocuri
Contra:
- Multe jocuri sunt blocate la 30 FPS, în ciuda suportului de 60 FPS.
- Prea mult decalaj atunci când se joacă pe Windows
- Sony elimină brusc jocurile din bibliotecă
- Nu există servere oficiale în Romania
Google Stadia: Trebuie să platiti chiar dacă dețineți jocul

Poate putem spune că a fost serviciul pe care l-au așteptat și au sperat cu nerăbdare oamenii care visează să acționeze în cloud.
Din păcate, nu pare o opțiune viabilă în acest moment. Numărul redus de jocuri din biblioteca sa, faptul că studiourile pentru dezvoltatori au fost închise de Google, chiar dacă au fost promise jocuri exclusive când a apărut prima dată, faptul că trebuie să cumpărați jocul pe care îl dețineți deja și că nu puteți utiliza licența oriunde altundeva decât pe Stadia face din Stadia una dintre cele mai proaste alegeri din acest domeniu .
În ceea ce privește calitatea imaginii, este ceva mai satisfăcătoare. Oferă o experiență de joc 4K 60 FPS pentru 9,99 USD pe lună . Totuși, nu suntem siguri de planurile Google pentru Stadia, ar trebui să subliniem că arată ca o platformă care poate fi deconectată în orice moment.
Pro:
- Vă permite să jucați jocuri de foarte înaltă calitate (4K 60 FPS)
Contra:
- 9,99 USD este prea scump pentru o platformă în care cumpărăm jocuri în plus și nu le putem folosi nicăieri
- Varietatea jocurilor din bibliotecă este redusă
- Promisiunea exclusivă a jocului nu este respectată
Amazon Luna: Una dintre cele mai rezonabile platforme, încă în testare

Are un preț mai ieftin decât toate opțiunile pe care le-am numărat până acum. Este doar 5,99 USD pe lună . Este posibil ca acest preț să se schimbe în viitor.
Faza beta a Lunii nu s-a terminat încă și are o mulțime de neajunsuri. De asemenea, nu există niciun server în Romania deocamdată.
Pro:
- Ieftin în comparație cu concurenții săi.
- Suport 1080p 60 FPS
- O bibliotecă mare de jocuri și jocuri gratuite
Contra:
- Este încă în versiune beta, cu o mulțime de neajunsuri.
- Nu au servere în Romania.
Deci, pe care ar trebui să-l alegi?
De fapt, singura opțiune despre care putem spune că o puteți obține cu ușurință chiar acum, printre toate platformele de jocuri cloud pe care le-am numărat, este serviciul NVIDIA GeForce Now. În plus, suportul pentru ray tracing, capacitatea de a juca jocurile pe care le aveți pe platformele digitale de jocuri și suportul larg pentru jocuri sunt, de asemenea, excelente.
Dacă Microsoft xCloud intră în țara noastră cu un preț local adecvat, va fi o opțiune foarte logică pentru mulți jucători, deoarece credem că Game Pass și accesul gratuit la jocuri vor face xCloud să iasă în evidență în comparație cu alte servicii.
Amazon Luna este unul dintre serviciile de încredere datorită numelui său Amazon. Pentru că știm că mâna Amazonului este foarte, foarte puternică pe partea de cloud. În cazul în care intră în Romania, punerea la dispoziție a acestui serviciu sub Amazon Prime va crește considerabil concurența.