Înainte de lansarea oficială la CES 2021, luni (11), Sony a avansat știrile despre linia de televizoare Bravia XR, cu cinci modele noi. Marele avantaj al dispozitivelor companiei japoneze este un nou procesor de imagine care ar trebui să aducă „inteligență cognitivă” pentru a îmbunătăți experiența utilizatorului atunci când vizionează un film sau se joacă, denumit Cognitive Processor XR.

În plus, noile televizoare Sony au evoluat de la Android TV la Google TV ca sistem de operare integrat. De asemenea, vor avea Google Assistant, prin comenzi vocale, și asistență pentru Alexa, de la Amazon. Un alt suport va fi pentru HomeKit și AirPlay 2, care vor îmbunătăți interacțiunea cu utilizatorii care utilizează produsele Apple. Modelele vor avea intrare HDMI 2.1, iar unele vor avea rezoluție de 8K.

Televizoare cu „inteligență cognitivă”?

Până acum, modelele anterioare Sony foloseau Inteligența artificială (AI) pentru a optimiza elementele imaginii, dar individual, precum luminozitatea, contrastul și culoarea. Potrivit companiei, Procesorul Cognitiv XR este o evoluție în îmbunătățirea calității imaginii, deoarece cercetează ceea ce este afișat pe ecran și împarte imaginea în zone specifice pe care să se concentreze.

„Procedând astfel, fiecare element este ajustat la cel mai bun rezultat final, împreună cu celelalte, astfel încât totul să fie sincronizat și natural – ceva ce AI-ul convențional nu poate realiza”, spune Sony, într-o notă. Este ca și cum televizorul încearcă să simuleze modul în care creierul nostru procesează imaginile, compară președintele și CEO-ul Sony Electronics, Mike Fasulo, despre inovația denumită „inteligență cognitivă”.

Pentru a înțelege mai bine propunerea, într-un prim-plan de pe fața unui personaj, televizorul se va concentra pe oferirea unui ton de piele mai realist pentru cei care urmăresc un film, spre exemplu. Acum, dacă camera se îndepărtează, focalizarea se schimbă și tehnologia va căuta alte elemente de evidențiat în cadru, cum ar fi un semn luminat. În plus, este de așteptat ca Cognitive Processor XR să îmbunătățească performanțele televizoarelor 8K de la Sony.

Pe lângă tehnologia numită „inteligență cognitivă”, televizoarele din seria Master sunt echipate cu un nou senzor pentru a detecta temperatura culorii luminii ambientale dintr-o cameră, de exemplu. În acest fel, albul televizorului poate fi ajustat automat pentru a se potrivi mediului.

Linia Sony Bravia XR:

Z9J Master Series 8K (ecran LCD complet)

A90J Master Series 4K (OLED)

A80J 4K (OLED)

X95J 4K (LCD)

X93J 4K (LCD)

Până în prezent, compania nu a distribuit încă informații precum prețul sau disponibilitatea modelelor anunțate ale liniei Bravia XR.