femeie-cu-frunza-de-toamna

Copiii s-au întors la școală, vacanţa s-a  terminat, a venit toamna! În această perioadă, uneori aparent fără nicio explicaţie, avem tendinţa de a ne simţi mai obosiţi. Odată cu scăderea temperaturilor și schimbarea anotimpurilor, corpul are nevoie de susţinere pentru a se adapta. În timpul acestei perioade de tranzit, organismul poate deveni mai vulnerabil, motiv pentru care suntem mai predispuşi la răceli sau devenim mai apatici şi mai puţin activi.

Ca treci cu bine peste această perioadă şi să te simţi plin de energie în fiecare zi, iată câteva sfaturi care te vor ajuta să te pregăteşti pentru schimbarea de anotimp.

1.       Acordă atenţie sistemului imunitar

În perioadele de tranziţie de la un anotimp la altul, este important să acorzi o atenţie suplimentară sistemului tău imunitar. Acesta poate fi momentul oportun să-ţi faci o programare la medicul generalist şi să-ţi faci un set de analize de rutină, dacă nu ai nicio problemă specifică.

Pe baza analizelor, medicul îţi poate face recomandările adecvate în ceea ce priveşte dieta și stilul de viaţă şi chiar îţi poate prescrie suplimente alimentare, dacă ai deficienţe de minerale sau vitamine.

2.       Continuă să faci mişcare

Vara pare mai simplu să faci mişcare. Poate fi vorba de plimbări cu bicicleta, ieşiri cu prietenii în natură sau alergări în parc. Pe măsură ce vremea devine mai mohorâtă şi mai rece, devenim mai sedentari. Totuşi, pentru sănătatea ta generală şi pentru echilibrul emoţional, este important să faci mişcare.

Dacă nu te mai simţi motivat să ieşi în parc şi să alergi sau să faci trasee montane, îţi poţi găsi o activitate sportivă de interior. Acum este momentul să testezi diferite practici pentru a vedea ce ţi se potriveşte mai bine. Dacă ai probleme medicale care te împiedică să practici diferite sporturi, poţi încerca un program de kinetoterapie, care te poate ajuta să-ți recapeţi flexibilitatea şi coordonarea.

3.       Adoptă o alimentaţie bogată în fructe şi legume

Nu este nici un secret faptul că aceste alimente sunt adevăraţi aliaţi ai unui stil de viaţă echilibrat şi sănătos. Include cât mai des în meniurile tale zilnice fructele și legumele de sezon,  care sunt bogate în vitamine și minerale, au un gust bun și au preţuri accesibile.

Preparatul ideal ale sezonului este, fără nicio îndoială,  supa. De la conopidă la dovleac, poţi folosi toate legumele toamnei în supele tale. Secretul este să nu adaugi prea mult unt, ulei sau smântână. Încearcă să obţii arome deosebite folosind diferite tipuri de condimente.

4.       Privilegiază un somn de calitate

Pentru a face faţă cu bine schimbării de anotimp, este necesar să te odihnești cum trebuie! Asta nu înseamnă doar cantitate, ci şi calitate. Încearcă, pe cât posibil, să te trezești şi să te culci în fiecare zi cam la aceleași ore, pentru ca organismul tău să-şi creeze o rutină. Nu neglija orele de somn, acestea sunt prețioase și îţi permit să te bucuri de o stare bună de sănătate.

În mod ideal, avem nevoie de şapte până la nouă ore de somn pe noapte. Ca să dormi cât mai bine, închide orice dispozitiv electronic cu o oră înainte să te bagi în pat. Citeşte sau ascultă nişte muzică liniștitoare înainte să te culci şi savurează un ceai de muşeţel!

5.       Asigură-te că ai timp pentru hobby-urile tale

Ai descoperit că ai o pasiune pentru gastronomie? Te-ai apucat de ciclism sau de alergat pentru a te menține în formă? Asigură-te că faci tot ce poţi pentru a avea  toate articolele de care ai nevoie pentru a te ocupa de hobby-urile tale. De exemplu, ai putea investi într-un nou robot de bucătărie sau în noi cărți cu reţete. Totodată, ai putea să-ţi cumperi echipament de toamnă/iarnă pentru sporturi de exterior.

Schimbarea de sezon nu ar trebui să te împiedice să faci ceea ce îţi place. Pentru că ziua este mai scurtă, poate părea că ai mai puţin timp, însă este doar o chestiune de organizare. Pentru a evita astenia de toamnă şi depresia sezonieră este esenţial să-ţi faci timp pentru pasiunile tale.

Aşadar, ca să te bucuri de o toamnă în care te simţi activ şi dinamic, ţine seamă de sfaturile de mai sus. Prevenţia, în cele din urmă, este mama sănătăţii!

Sursa foto: Pexels.com

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *