Civil War

Un nou film, „Civil War”, a reușit să capteze atenția publicului american și să ocupe primul loc în box office-ul de peste ocean, depășind chiar și blockbusterul „Godzilla x Kong: Noul imperiu”. Această peliculă, rezervată unui public adult, reprezintă o surpriză în peisajul cinematografic, asemănătoare cu impactul avut de „Oppenheimer” în vara trecută.

Regizat de Alex Garland, „Civil War” ne poartă într-o Americă distopică a viitorului, urmărind o echipă de jurnaliști înrolați în armată, care se află într-o cursă contra cronometru pentru a ajunge la Washington înainte ca facțiunile rebele să pună stăpânire pe Casa Albă. Filmul beneficiază de o distribuție solidă, cu actori precum Kirsten Dunst, Wagner Moura, Nick Offerman, Jesse Plemmons, Stephen McKinley Henderson și Nelson Lee.

Reflectarea temerilor americanilor într-un context politic tensionat

Succesul filmului „Civil War” se datorează în mare parte faptului că reușește să materializeze temerile multor americani cu privire la posibilitatea ca diviziunile politice și geografice ale țării să degenereze într-un nou război civil. Lansarea peliculei coincide cu o perioadă crucială, în contextul alegerilor prezidențiale programate pentru luna noiembrie.

David A. Gross, consultant în industria cinematografică, remarcă faptul că, spre deosebire de alte thrillere distopice care se desfășoară în lumi futuriste, „Civil War” prezintă o realitate foarte asemănătoare cu cea actuală, stârnind sentimente partizane și angajând emoțional spectatorii.

Responsabilitatea cinematografiei în abordarea subiectelor sensibile

Întrebat despre pertinența lansării unui astfel de film într-un an electoral, regizorul Alex Garland a subliniat dificultatea de a determina dacă este o decizie responsabilă sau nu, dar a atras atenția asupra consecințelor tăcerii și ale autocenzurii. El avertizează că polarizarea politică extremă, prezentă în numeroase țări, poate conduce la extremism și, în cele din urmă, la fascism.

„Civil War” se dovedește a fi un film provocator, care ridică întrebări importante despre starea societății americane și despre responsabilitatea cinematografiei în abordarea subiectelor sensibile. Rămâne de văzut cum va fi primit de publicul din Franța și din alte țări, pe măsură ce va fi lansat în cinematografe.

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *