Civil War: Filmul care zguduie America și stârnește controverse

Un nou film, „Civil War”, a reușit să capteze atenția publicului american și să ocupe primul loc în box office-ul de peste ocean, depășind chiar și blockbusterul „Godzilla x Kong: Noul imperiu”. Această peliculă, rezervată unui public adult, reprezintă o surpriză în peisajul cinematografic, asemănătoare cu impactul avut de „Oppenheimer” în vara trecută.

Regizat de Alex Garland, „Civil War” ne poartă într-o Americă distopică a viitorului, urmărind o echipă de jurnaliști înrolați în armată, care se află într-o cursă contra cronometru pentru a ajunge la Washington înainte ca facțiunile rebele să pună stăpânire pe Casa Albă. Filmul beneficiază de o distribuție solidă, cu actori precum Kirsten Dunst, Wagner Moura, Nick Offerman, Jesse Plemmons, Stephen McKinley Henderson și Nelson Lee.

Reflectarea temerilor americanilor într-un context politic tensionat

Succesul filmului „Civil War” se datorează în mare parte faptului că reușește să materializeze temerile multor americani cu privire la posibilitatea ca diviziunile politice și geografice ale țării să degenereze într-un nou război civil. Lansarea peliculei coincide cu o perioadă crucială, în contextul alegerilor prezidențiale programate pentru luna noiembrie.

David A. Gross, consultant în industria cinematografică, remarcă faptul că, spre deosebire de alte thrillere distopice care se desfășoară în lumi futuriste, „Civil War” prezintă o realitate foarte asemănătoare cu cea actuală, stârnind sentimente partizane și angajând emoțional spectatorii.

Responsabilitatea cinematografiei în abordarea subiectelor sensibile

Întrebat despre pertinența lansării unui astfel de film într-un an electoral, regizorul Alex Garland a subliniat dificultatea de a determina dacă este o decizie responsabilă sau nu, dar a atras atenția asupra consecințelor tăcerii și ale autocenzurii. El avertizează că polarizarea politică extremă, prezentă în numeroase țări, poate conduce la extremism și, în cele din urmă, la fascism.

YouTube video

„Civil War” se dovedește a fi un film provocator, care ridică întrebări importante despre starea societății americane și despre responsabilitatea cinematografiei în abordarea subiectelor sensibile. Rămâne de văzut cum va fi primit de publicul din Franța și din alte țări, pe măsură ce va fi lansat în cinematografe.

Distribuie
Marian Ciobanu

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website.În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele.În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *