Computerele cuantice ar putea descifra algoritmul Bitcoin într-o zi

Potrivit Tom’s Hardware, Cercetătorii de la Universitatea din Sussex din Anglia au estimat timpul necesar pentru ca un computer cuantic să spargă algoritmul Bitcoin. Ei subliniază că niciun computer cuantic nu este capabil de o astfel de realizare în acest moment, dar în următorii zece ani, viitorul criptomonedelor ar putea fi amenințat.

Cercetătorul de la Universitatea din Sussex și grupul Ion Quantum Technology Mark Webber a examinat algoritmul 256 bit ECC (elliptic curve cryptography) utilizat în criptomoneda Bitcoin. Potrivit Webber, supercomputerul IBM de 127 de qubit, este încă considerat mic pentru a sparge sistemul de securitate al criptomonedei. Cercetările arată că un computer cu o capacitate de 317 milioane de qubits ar dura până la o oră pentru a penetra criptarea Bitcoin.

VERIFICA CELE MAI BUNE OFERTE BLACK FRIDAY 2024 PE:

Fiecare tranzacție primește o cheie de verificare criptată, dacă cheia este spartă, hackerul va avea acces la valoarea tranzacției. Webber comentează că există o fereastră în care va trebui efectuat atacul, și anume în zece minute la o oră.

În acest fel, pentru a procesa o descifrare de zece minute în criptare va fi nevoie de un supercomputer capabil să proceseze 1,9 miliarde de qubits de cod. Potrivit cercetătorilor înșiși, un computer cuantic capabil să spargă criptarea Bitcoin în 10 minute este încă la un deceniu distanță.

În ciuda calculelor, în prezent criptarea Bitcoin este încă extrem de sigură. De asemenea, chiar și dacă un supercomputer capabil să pună universul criptomonedelor în pericol ar cădea în mâini greșite, tot ar trebui să dureze ceva timp până când decriptarea să fie posibilă.

Distribuie
Marian Mărian

Marian Mărian

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *