Conectarea laptopului la un monitor este un lucru care poate fi necesar uneori sau poate pur și simplu să vă aducă unele avantaje în utilizarea zilnică a computerului. Ocazional, este posibil să aveți nevoie să faceți o prezentare sau este posibil ca ecranul dvs. să se fi defectat.
Oricare ar fi cazul dumneavoastră, conectarea laptopului la un monitor este o sarcină simplă care nu necesită cunoștințe aprofundate de informatică. Din fericire, vă vom explica tot ce trebuie să faceți.
VERIFICA CELE MAI BUNE OFERTE BLACK FRIDAY 2024 PE:
Identificarea porturilor de intrare și ieșire
Pentru a vă conecta laptopul la un monitor, este important să țineți cont de metoda pe care o veți folosi. Există modalități de a realiza conexiunea de la un cablu care leagă computerul de dispozitivul de ieșire video, dar acțiunea este posibilă și fără cabluri, cu condiția ca dispozitivele să aibă tehnologii compatibile și să fie conectate la aceeași rețea Wi-Fi.
Vom începe prin a vorbi despre conexiunea prin cablu – despre care am spus că este cea mai stabilă și menține cea mai bună calitate, în timp ce mijloacele de conectare wireless vor fi explicate mai jos.
În toate cazurile, vedeți dacă dispozitivele dvs. au porturile de conectare disponibile. În acest fel, veți putea ști ce cablu ar trebui să folosiți. În mod normal, laptopurile nu au mai mult de un tip de ieșire video, astfel încât este puțin probabil să vă fie dificilă această sarcină.
HDMI, cel mai comun port
Portul HDMI este cel mai comun standard de conectare a dispozitivelor pentru transferul video. Utilizat deja de câțiva ani (prima sa versiune a fost lansată în 2003), HDMI a apărut ca o modalitate de a pune datele video și audio pe același cablu, pentru a reduce dezordinea din spatele dispozitivelor și, în plus, pentru a simplifica procesul.
Pentru a vă conecta laptopul la un monitor, conectați cablul HDMI la portul indicat și imaginea ar trebui să apară după câteva secunde. Puteți configura imaginea să apară pe ambele ecrane, doar pe unul dintre ele sau ca unul să fie o extensie a celuilalt.
În funcție de vechimea laptopului dumneavoastră – vorbim în special de modelele de intrare din perioada în care dispozitivele au început să folosească portul HDMI – este posibil ca hardware-ul să fie proiectat să transmită doar imaginea, iar sunetul să fie redat de laptop.
În acest caz, fiind vorba de o limitare hardware, soluția constă în conectarea la laptop a unei surse de sunet independente, cum ar fi difuzoare (mai puternice decât cele încorporate), o bară de sunet sau adaptoare Bluetooth.
Pentru laptopurile mai vechi
Este posibil ca laptopurile mai vechi să nu dispună de porturi HDMI, DVI fiind o alegere obișnuită în rândul acestora. Este important de menționat că unele modele de laptopuri pot veni cu mai multe intrări, combinând cele mai noi și cele mai vechi pentru a oferi utilizatorilor mai multe opțiuni.
Alte standarde (cândva) comune sunt VGA și S-Video, dar acestea sunt rezervate pentru laptopurile foarte vechi. În ambele cazuri, semnalul este analogic și are o calitate mai slabă decât DVI și HDMI, deoarece nu acceptă înaltă definiție. Pentru ambele intrări – și, în plus, pentru DVI – trebuie să utilizați o sursă audio diferită atunci când conectați laptopul la un monitor sau la un televizor.
USB-C este standardul actual
Cablurile USB-C sunt noul standard al industriei, câștigând din ce în ce mai mult spațiu în dispozitivele electronice. Standardul este conceput pentru a fi o evoluție a USB 3.1, cu îmbunătățiri nu numai în ceea ce privește viteza de schimb de date, ci și în ceea ce privește formatul său, care permite conectarea în orice direcție (nu există o parte superioară sau inferioară) și ocupă mai puțin spațiu.
USB-C servește nu doar ca schimb de date – care pot fi fișiere sau streaming audio și video – ci și ca sursă de alimentare, fiind prezent chiar și în dispozitivele cu încărcare rapidă. Telefoanele mobile, jocurile video și computerele utilizează deja acest standard ca principal tip de conexiune în diverse scopuri.
Wireless
Dacă intenția dumneavoastră este de a evita folosirea cablurilor, atunci soluția e folosirea conexiunii Wi-Fi.
Cea mai bună utilizare a acestei opțiuni este în cadrul serviciilor de streaming video. YouTube și Netflix au deja butoane specifice pentru a se conecta la dispozitivele de redare video conectate la aceeași rețea Wi-Fi.
După ce faceți click pe butonul de streaming, se va deschide o casetă care va enumera toate dispozitivele compatibile aflate în aceeași rețea Wi-Fi. Trebuie doar să faceți click pe monitorul (sau televizorul) dorit și să așteptați ca videoclipul să fie transmis pe dispozitivul dorit.
Merită să spunem că aceasta este o opțiune bună, dar nu la fel de bună ca și utilizarea cablurilor. Conectarea fără fir are întotdeauna o întârziere, astfel încât sarcini precum jocurile pot fi imposibile.
În cadrul testelor noastre cu transmisii video de fișiere deja existente pe computer (nu de streaming video), rezultatele au fost satisfăcătoare, cu o sincronizare între video și audio de înaltă calitate. Cu toate acestea, în unele momente, imaginea a fost distorsionată, probabil din cauza unei întârzieri în procesarea informațiilor de către router. În plus, mișcarea mouse-ului avea o întârziere considerabilă.