Despre Coronavirus
Despre Coronavirus

Despre Coronavirus am mai vorbit intr-un articol, pe atunci in Romania nu se inregistrase nici un caz, si chiar daca pe acest site initial am decis sa nu scriu nici un articol, nu m-am putut abtine datorita prostimii si a fake news-ului, foarte multi oameni au ajuns sa creada ca daca beau apa si urmeaza nu stiu ce cura cu otet si altele vor elimina virusul din corp, lucru care este fals in totalitate, insa tot apar stiri si informatii de acest fel, informatii false precum ca Bucuresti se va inchide si multe altele. Am decis ca trebuie sa scriu si eu cateva randuri despre aceasta pandemie, care este grava intr-adevar dar trebuie tratata cu calm si responsabilitate.

In Romania este un haos total, sunt imagini si filmulete pe internet cu oameni care se inghesuie la alimente, lasa rafturile goale isi fac provizii mai mult de cat este necesar, si asta din cauza ca in mare parte au fost atenti la fake news-uri, stiri si informatii false. Nu trebuie sa va faceti provizii mai mult decat aveti nevoie, de exemplu este de ajuns sa va faceti intr-o zi provizii pentru o saptamana, nu pentru luni intregi. Asa veti ramane cu produse inutil si veti mai duce si la neaprovizionarea celor ce nu vor mai avea ce lua de pe raft.

Pe scurt, nu trebuie sa ignoram acest virus. Este pandemie si o problema la nivel global, daca nu esti in stare sa gandesti acest lucru, atunci imi pare rau pentru tine chiar daca imi citesti articolul. sunt motive pentru care trebuie sa fi atent, sa iesi doar cand trebuie din casa si sa nu intri deloc in panica.

Mai jos vom avea raspunsuri oficiale pentru majoritatea enigmelor in legatura cu Coronavirus Covid 19.

Daca aveti febra sau tuse, trebuie sa mergeti la spital?

NU – Evitati contactul cu alte persoane si sunati la medicul de familie sau la Directia de Sanatate Publica din judet. In caz de urgenta apelati 112.

 • In cazul în care manifestați simptome specifice infecției cu coronavirus (tuse, febră, dificultăți în respirație) este important să nu vă deplasați la medic sau la spital/urgență.
 • Primul pas este să vă sunați medicul de familie și să solicitați indicații. În cazul în care acesta nu poate fi contactat, apelați Direcția de Sănătate Publică din județul dumneavoastră. În caz de urgență apelați 112.
 • Dacă aveți simptome specifice, efectuarea unui test pentru coronavirus nu este obligatorie și nici urgentă. Decizia de a efectua acest test aparține medicilor de specialitate în funcție de specificul fiecărui caz în parte.
 • Evitați contactul cu alte persoane pentru a nu le expune la riscul de infectare. Transmiterea infecției de la persoane asimptomatice este posibilă.

Coronavirus (Covid-10) are o varianta blanda si una rea?

NU – Au fost izolate doua subtipuri diferite alte virusului insa nu exista nici o dovada ca acestea produc simtome ale bolii de severitati diferite.

 • Este normal ca orice virus să prezinte în timp diferite subtipuri. Un studiu pe un număr limitat de cazuri a identificat două subtipuri ale coronavirusului, tipul L și tipul S, dar diferențele între ele sunt mici.
 • În prezent, nu există nicio dovadă științifică că aceste diferențe ar provoca simptome mai severe ale bolii pentru un subtip comparativ cu celălalt.
 • În prezent, nu există nicio dovadă științifică că subtipurile prezente în România ar fi mai blânde sau mai agresive decât în alte țări.

Daca beau apa la fiecare 15 minute ma feresc de Covid-19?

NU – Nu exista dovezi prin care se confirma ca infectia cu Coronavirus poate fi prevenita cu bautul regulat de apa.

 • O informaţie fals atribuită cercetătorilor de la Stanford, circulă online în ultimele zile. Potrivit acesteia, dacă bem apă la fiecare 15 minute virusul ajunge în stomac unde este neutralizat, în loc să ajungă în căile respiratorii. Acest tip de informație se încadrează în categoria de știri false care oferă soluții mult simplificate pentru probleme cu o complexitate mare.
 • Hidratarea organismului este importantă în orice condiții, indiferent de contextul epidemiologic actual. Consumați zilnic o cantitate suficientă de apă, adaptată la greutatea dumneavoastră și la nivelul de efort fizic depus.
 • Este important ca orice tratament să fie luat doar la indicația medicului, nu în urma sfaturilor de pe internet.
 • Cele mai importante măsuri de prevenție pentru infecția cu noul coronavirus sunt reducerea contactului cu alte persoane și spălatul pe mâini, cel puțin 30 de secunde, ori de câte ori este necesar.

Trebuie evitate mijloacele de transport in comun aglomerate?

DA – Spatile inchise si aglomerate precum autobuzul sau metroul, favorizeaza transmiterea coronavirusului.

 • Folosirea mijloacelor aglomerate de transport public vă poate crește riscul de expunere la coronavirus. Dacă aveţi opţiunea de a merge pe jos sau cu bicicleta, este recomandat să nu folosiţi transportul în comun. Dacă sunteţi în vârstă sau aveți o boală cronică, căutați mijloace de transport alternative – prezenţa dumneavoastră într-un mijloc de transport poate crește semnificativ riscul de infecție.
 • Încercați să reduceți deplasările în această perioadă, dacă este posibil.
 • Evitaţi autobuzele / metroul în caz de aglomeraţie. Lăsaţi să treacă autobuzele aglomerate și așteptați unul mai puțin aglomerat.
 • Staţi la minimum 1.5 metri distanţă (cât doi pași mari) de ceilalţi pasageri, dezinfectaţi-vă pe mâini înainte, în timpul şi imediat după călătorie.Folosiţi un şerveţel pentru a vă ţine de stâlp, evitaţi să vă atingeţi faţa şi folosiți dezinfectant pentru mâini dacă îl aveți în timp ce mergeţi cu trenul, autobuzul, metroul sau tramvaiul.
 • Este recomandabil să vă anulați călătoriile în această perioadă.

Exista vaccin sau tratament pentru coronavirus?

NU – In prezent nu exista nici un vaccin si inca nu a fost descoperit nici un tratament eficient. Este recomandat ca fiecare medicament sa fie luat la sfatul medicului si nu la indicatiile de pe internet.

 • Peste 11 echipe științifice din toată lumea lucrează acum la dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus. Măsurile de igienă și limitarea deplasărilor în spații publice sunt cele mai eficiente metode pentru prevenirea răspândirii epidemiei.
 • Patru medicamente antivirale folosite deja în alte boli sunt astăzi studiate pentru a se confirma dacă sunt utile pentru tratamentul COVID-19.

Vitamina C vindeca sau previne COVID-19?

NU – Nu exista dovezi ca Vitamina C vindeca sau previne infectia cu Coronavirus.

 • Vitamina C este un micronutrient esențial pentru buna funcționare a organismului nostru. Doza zilnică necesară de vitamina C se obține printr-o alimentație echilibrată ce include fructe și legume.
 • Studiile științifice arată că vitamina C poate reduce simptomele într-o răceală obișnuită. În special la persoanele cu carență de vitamină C, poate avea anumite efecte benefice în pneumonii.
 • În prezent, nu există dovezi că vitamina C ajută în prevenirea sau tratamentul infecției cu coronavirus.
 • Supradoza de vitamina C poate cauza reacții adverse precum greață, crampe abdominale și diaree.

Coronavirusul provine de la animale?

DA – Coronavirusul privine de la o specie de lilieci din China. Zvonurile ca a fost creat in laborator pornind de la HIV sunt complet false.

 • Analiza genetică a coronavirusului arată că originea probabilă a acestuia este o specie de lilieci din China. Pangolinul (furnicarul) este gazda intermediară între lilieci și oameni. Nu există nici o altă teorie validă științific în legătură cu proveniența noului virus.
 • Există similarităţi între diverse componente structurale ale noului coronavirus și mai multe alte virusuri (inclusiv HIV). Dar aceste asemănări sunt obișnuite şi nu indică faptul că virusul ar fi fost creat în laborator.
 • Teoriile conspiraționiste dăunează sănătății! Igiena și precauția, nu.

Spirtul poate ajuta in prevenirea cu COVID-19?

DA – Alcolul sanitar (etanol 70%) este dezifectant si poate ajuta in prevenirea cu Coronavirus. Recomandat in special pentru dezifectarea suprafetelor.

 • Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă folosirea alcoolului sanitar (spirt medicinal) ca măsură de prevenire a infecției cu coronavirus.
 • Alcoolul sanitar (etanol 70%) poate fi folosit pentru dezinfectarea suprafeţelor atinse frecvent.
 • Pentru dezinfectarea mâinilor este recomandată spălarea pe mâini cu săpun timp de minimum 30 de secunde (cam cât durează să cântăm primele 3 versuri din “Deșteaptă-te române!”) sau folosirea de dezinfectant sub formă de gel (cu etanol 70%).
 • Alcoolul sanitar este inclus în registrul național al produselor biocide din România, actualizat în ianuarie 2020.
 • Produsul este destinat exclusiv uzului extern, a nu se consuma.

Copii trebuie sa evite locurile de joaca aglomerate?

DA – Copii trebuie feriti de locurile de joaca sau alte localuri unde spatiile sunt frecvent atinse de alti copii sau adulti.

Dovezile curente sugerează că noul coronavirus poate rămâne pe suprafețe din diferite materiale pentru ore și chiar zile. De aceea este recomandată ca măsură de precauție evitarea atingerii acelor suprafețe care vin în contact cu un număr mare de persoane. Dacă totuși facem asta, atunci trebuie să ne spălăm apoi imediat pe mâini.

Consumul de lamaie previne infectia cu Coronavirus?

NU – Consumul de lamaie, proaspata sau fierbinte, nu previne si nici nu vindeca infectia cu Coronavirus.

 • Informația potrivit căreia consumul de lămâie și apă fierbinte poate preveni diverse boli circulă pe internet de mai mulți ani, sub diverse forme. Această informație a fost preluată și adaptată infecției cu coronavirus, fără a exista însă vreo dovadă științifică.
 • Altfel, ceaiul cu lămâie are gust bun, ne place și nouă.

E preferabil sa stam in casa in aceasta perioada?

DA – Reducerea contactului cu persoane scade posibilitatea de transmitere a virusului.

 • Reducerea contactului între persoane (distanţarea socială) este una din cele mai importante măsuri pe care fiecare dintre noi le poate lua în această perioadă.
 • Evităm zonele aglomerate, păstrăm cel puțin 1 metru și jumătate distanță (cât doi pași mari) în locurile publice față de persoanele din jur, evităm mijloacele de transport în comun aglomerate și, dacă e posibil, lucrăm de acasă.
 • Țările în care aceste măsuri sunt respectate reușesc să controleze mai repede epidemia de coronavirus.

Intrebarile si raspunsurile au fost preluate de pe pagina oficiala a Ministerului Sanatatii, nu mai credeti in ce vedeti pe internet, cititi, documentati-va, reduceti contactul cu alte persoane si spalati-va pe maini.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.