Criza energetică a Europei se transformă într-o mare oportunitate

Criza energetică din Europa poate să nu fie văzută ca un scenariu rău pentru toată lumea. Solarwatt, o companie energetică, se așteaptă ca industria solară să experimenteze un boom uriaș al veniturilor.

Războiul din Ucraina a dus la o criză energetică incontestabilă. Cu toate acestea, nu toată lumea pare să sufere de pe urma acestui rezultat. Cererea tot mai mare de sisteme de energie solară din Germania , care se așteaptă să înlocuiască gazul rusesc, s-a transformat într-o oportunitate pentru companiile care operează în acest domeniu.

Europa caută o alternativă la gazul rusesc

Criza energetică a Europei se transformă într-o mare oportunitate

Compania energetică Solarwatt din Germania se așteaptă să înregistreze o creștere de 52% a veniturilor sale doar în acest an și să genereze 500 de milioane de euro în venituri totale. De asemenea, compania intenționează să-și crească veniturile la 1 miliard de euro în 2025. CEO-ul companiei, Detlef Neuhaus, a mai declarat că vor crește numărul de personal de la 800 la 940. Între timp, vânzările Solarwatt au fost la nivelul de 160 de milioane de euro în 2021, în timp ce acest număr s-a dublat la 330 de milioane de euro în 2022.

Proprietarii de case din Europa caută alternative pentru a înlocui gazul rusesc prin instalarea de panouri solare, baterii și pompe de căldură. Solarwatt, pe de altă parte, oferă clienților săi sisteme de energie solară orientate spre casă. Totuși, nu totul este roz. În ciuda succesului său actual, Solarwatt încă se luptă cu lipsa pieselor și a forței de muncă. „Există încă provocări în ceea ce privește lanțurile de aprovizionare și capacitățile de instalare”, a spus Neuhaus.

Continentul se transformă în piață de energie regenerabilă

În plus, întregul lanț valoric bazat pe energie solară, format din panouri, baterii, pompă de căldură și management digital, costă în prezent zeci de mii de euro. În ceea ce privește costurile, tranziția europenilor către sisteme alternative nu este foarte rapidă. Cu toate acestea, în următorii ani, energia solară va deveni foarte ieftină odată cu scăderea costurilor. Potrivit unui raport publicat de Rystad Energy, cu sediul la Oslo, în noiembrie 2022, costul de producere a energiei electrice folosind solar fotovoltaici va fi de 10 ori mai ieftin decât opțiunile actuale în 2030 .

În general, putem spune că Europa se transformă într-o mare piață a energiei regenerabile. Multe companii sunt de așteptat să concureze aici, iar costurile sunt de așteptat să scadă treptat. Se afirmă că, pe măsură ce țările europene încearcă să construiască mai multe centrale de energie regenerabilă pentru a-și reduce emisiile de carbon, costul mediu de capital al acestor centrale va scădea la 1,2 euro pe watt .

[SURSA]

Marian Ciobanu, redactor-şef la Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment, ştiinţă şi jocuri video. A fost fondator și redactor-șef la BetIT (2014-2018), iar din 2019 conduce Geeki.ro,...