Cumpărarea unui laptop poate fi o decizie importantă și există multe opțiuni de luat în considerare. Atunci când alegi un PC nou pentru jocuri, poate fi dificil să știi de unde să începi. Există o serie de caracteristici de care trebuie să fii conștient: tipul de stocare, memoria, afișajul, CPU, bateria și, desigur, componentele care alimentează totul.
Actualizarea unui laptop de gaming cu hardware nou nu este de obicei fezabilă, așa că este important să planifici din timp și să te gândești la modul în care dorești să utilizezi sistemul. Prioritizarea funcțiilor care sunt cele mai importante pentru tine este un prim pas grozav. În cele ce urmează detaliem toate aceste lucruri pentru a te ajuta sa iei cea mai buna decizie.
Display laptop: caracteristici principale
Afișajul potrivit poate avea un impact major asupra experienței de joc, dar există mai mulți factori de care trebuie să ții cont dincolo de dimensiunea ecranului atunci când alegi un laptop pentru gaming.
Rezoluţia: cu cât rezoluția este mai mare, cu atât mai mulți pixeli poți vedea pe ecran, rezultând o imagine mai clară. Laptopurile mai noi pot veni cu afișaje 1440p sau 4K față de cele standard 1080p, dar hardware-ul necesar pentru a susține jocuri la aceste rezoluții poate costa mai mult.
Rata de reîmprospătare: un afișaj cu o rată de reîmprospătare mai mare poate contribui la o imagine mai netedă și mai ușor de urmărit. Acest lucru se realizează prin redarea imaginii de mai multe ori pe secundă. Multe ecrane pentru laptopuri de gaming folosesc această tehnologie, iar unele se laudă cu rate de reîmprospătare de 120 Hz sau 144 Hz (sau chiar mai mari).
Mărimea ecranului: factorul de formă și dimensiunea afișajului computerelor mobile pot varia, ecranele de 13, 15 și 17 inchi fiind cele mai populare. OLED (diodă organică emițătoare de lumină) este disponibil pe unele laptopuri pentru jocuri, iar aceste ecrane folosesc pixeli care produc propria lumină, mai degrabă decât să se bazeze pe iluminarea din spate. Acest lucru înseamnă că pot atinge niveluri de negru mai profunde și un contrast mai mare decât cele mai multe ecrane de laptop, adesea cu afișaje cu cristale lichide iluminate cu LED. Totodată, o modalitate simplă de a îți îmbunătăți experiența laptopului este să-l conectezi la un monitor extern. Acest lucru îți permite să ai un PC mobil într-un factor de formă portabil pe care să îl utilizezi în deplasare și apoi să vii acasă și să utilizezi un afișaj cu o rezoluție 4K, o rată de reîmprospătare de 240 Hz sau un raport de aspect ultra-larg. Când te gândești la un afișaj extern cu o rezoluție ridicată sau o rată de reîmprospătare ridicată, asigură-te că alegi un procesor și o placă grafică care poate profita de aceste caracteristici. Compara componentele laptopului pe care le iei în considerare cu cele recomandate pentru jocurile pe care dorești să le joci și acorda prioritate selecției componentelor pe baza acelor factori.
CPU, creierul modern
CPU, sau unitatea centrală de procesare, acționează precum „creierul” computerului tău mobil. Trimite semnale către celelalte componente ale sistemului și procesează instrucțiunile trimise de tot software-ul care rulează. Alegerea procesorului poate avea un impact semnificativ asupra a tot ceea ce faci, de la ratele de cadre pe care le vezi în jocurile video până la timpii de răspuns ale aplicațiilor și chiar durata de viață a bateriei laptopului.
Viteza determină numărul de cicluri efectuate de un CPU pe secundă (măsurat în GHz). În general, o viteză mai mare se traduce într-un procesor mai rapid, dar mulți alți factori intră în joc.
Numărul de nuclee: mai multe nuclee ușurează procesul de multitasking al procesorului, iar fiecare nucleu acționează ca o singură unitate de procesare care poate funcționa în paralel pentru a face mai multe. Procesoarele care utilizează tehnologia Intel® Hyper-Threading pot executa mai mult de un fir de execuție software per nucleu hardware, ceea ce poate duce la o performanță mai bună.
Opțiuni CPU: există procesoare special concepute pentru aproape fiecare caz de utilizare, așa că merită să îți faci timp și să îl alegi pe cel care se potrivește cel mai bine modului în care intenționezi să utilizezi sistemul. Dacă ești în căutarea unui număr mai mare de nuclee și viteze, familia de procesoare Intel® Core™ H poate fi perfectă. Pentru a menține performanța constantă a jocului în timp ce se transmite sau înregistrează jocul, cerința minimă recomandată este un procesor Intel® Core™ i7. Un număr mai mare de nuclee e deosebit de important dacă ești interesat de experiența de joc în flux, deoarece software-ul de capturare necesită adesea multă putere de procesare pentru a codifica videoclipuri.
Memoria de lungă durata
Unitățile SSD depășesc unitățile mai vechi HDD în majoritatea domeniilor care au impact asupra jocurilor. SSD-urile folosesc un tip de memorie flash (NAND) pentru a citi și scrie electronic blocuri de date fără părți mobile. HDD-urile, pe de altă parte, folosesc platouri mecanice care se rotesc. Un avantaj cheie al SSD-urilor față de HDD-uri este viteza mare de citire/scriere aleatorie, ceea ce înseamnă că sunt capabile să acceseze rapid datele stocate în diferite locații de pe unitate. În general, permit programelor și fișierelor să se încarce mai rapid decât un HDD de dimensiuni similare și pot ajuta la reducerea timpului de pornire a sistemului. SSD-urile au un cost mai mare decât HDD-urile de dimensiuni similare din cauza costurilor de producție mai mari. Din acest motiv, unele sisteme au atât SSD-uri, cât și HDD-uri de mare capacitate pentru stocarea fișierelor mari, deși din ce în ce mai mult, laptopurile moderne se bazează exclusiv pe SSD-uri.
SSD-urile NVMe folosesc interfața PCIe de mare viteză, mai degrabă decât vechiul SATA, permițând viteze de citire/scriere aleatoare relativ rapide și debite mai mari. SSD-urile SATA folosesc aceeași conectori SATA ca și HDD-urile tradiționale. De obicei, acestea sunt mai rapide și mai durabile decât un HDD, dar mai lente decât unitățile NVMe mai noi.
Memoria Intel Optane este o soluție compactă bazată pe NVMe, care combină tehnologia de stocare nouă cu memoria inteligentă care stochează programe și fișiere utilizate frecvent și le recuperează rapid. Această tehnologie este concepută pentru a încărca rapid aplicații și date critice și este o opțiune excelentă pentru utilizare ca unitate de pornire. Stocarea externă poate fi o soluție când spațiul de stocare încorporat este limitat, iar hard disk-urile externe sau SSD-urile pot oferi spațiu suplimentar la prețuri accesibile.
Memoria RAM
Memoria RAM este cea care stochează datele temporar pentru recuperarea rapidă folosind CPU. Spre deosebire de un SSD sau HDD, aceasta nu stochează datele în mod permanent și se restabilește singură la fiecare întrerupere de curent, dar, de asemenea, face datele disponibile mai rapid decât o unitate de stocare. Memoria RAM suplimentară permite unui computer să ruleze mai multe procese simultan și permite unui sistem să comute mai rapid între programe, gestionând în același timp rularea serviciilor de fundal. Cantitatea de RAM de care ai nevoie în laptop depinde de modul în care intenționezi să utilizezi sistemul. 2 până la 4 GB de RAM pot fi suficiente pentru a naviga pe internet, a rula aplicații de lucru ușoare sau pentru a rula jocuri mai vechi. 8 GB de RAM pot fi suficiente pentru jocuri de nivel mediu și pentru majoritatea aplicațiilor de lucru. Multe jocuri moderne pentru PC indică 8 GB de RAM sau mai mult ca cerință minimă de sistem. 16 GB de RAM permit unui sistem să ruleze jocuri video mai noi și mai consumatoare de resurse la setări mai mari, să gestioneze diverse aplicații de fundal (cum ar fi chatul vocal sau înregistrarea momentelor video) și software-ul de streaming. 32 GB de RAM este cantitatea ideală pentru multitasking care necesită multe resurse, inclusiv jocuri, crearea de conținut și pentru oricine folosește frecvent procese care necesită multă memorie, cum ar fi editarea sau randarea video.
Cantitatea de RAM disponibilă în sistem este probabil cea mai importantă măsură, însă există și alte caracteristici ale RAM de care merită să ții cont.
Viteză: Aceasta este caracterizată de frecvență și latență. Prima este măsurată în MHz (sau milioane de cicluri pe secundă) și reprezintă viteza de încărcare și descărcare a datelor, mai exact cantitatea de date ce pot fi transferate între memoria RAM și CPU. Latența, pe de altă parte, este valoarea care arată cât de repede poate răspunde memoria RAM la o anumită solicitare.
Posibilitate de upgrade-uri: unele modele de laptopuri pentru jocuri permit accesul la sloturile interne SO-DIMM unde este instalată memoria RAM. Aceasta este încă o caracteristică destul de neobișnuită, așa că ia în considerare de câtă memorie RAM ai nevoie pentru experiența de joc. Adăugarea ei mai târziu se poate dovedi incomoda.
Atunci când îți alegi laptopul de gaming, ceea ce contează cel mai mult este modul în care intenționezi să-l folosești. Dacă intenționezi să joci pe un monitor extern, ar putea avea sens să acorzi prioritate procesorului, mai degrabă decât unui afișaj integrat bogat în funcții. Dacă te interesează editarea video sau înregistrarea în timpul jocului, 32 GB de RAM, un procesor solid și un afișaj de înaltă rezoluție ar putea cele mai importante caracteristici de care trebuie să ții cont.
Sursa foto: Adrian Agpasa, www.igalaxy.ro,