conținutul vizual
conținutul vizual

În social media e important să scrii mesaje smart și atractive, dar în realitate conținutul vizual este mai important. Nu mai avem timp să consumăm tot conținutul produs în fiecare zi. Așa că brandurile trebuie să fie tot mai creative în strategia lor pentru a atrage atenția și a-și construi o comunitate de clienți fideli.

Oamenii rețin mult mai bine informația dacă este însoțită de un element vizual. Dacă mesajul este publicat alături de o poză sau informația e în poză, utilizatorul își va aminti 65% din mesaj 3 zile mai târziu. (Brain Rules)

Culorile folosite în conținutul vizual cresc atenția utilizatorului și șansele ca acesta să își amintească cu 82%. (Xerox)

Mai mult, video-ul e conținutul vizual la modă în acest moment, iar Live-urile cresc în popularitate. Utilizatorii petrec de 3 ori mai mult timp în medie uitându-se la un Facebook Live comparativ cu un video care nu mai e live (Facebook).

De ce conținutul vizual e important în strategia social media

Suntem într-o perioadă în care video-ul este rege.

Rețelele de socializare sunt pline de atât de mult conținut încât utilizatorii pur și simplu nu au timp să îl consume, iar tu, ca brand, trebuie să găsești moduri prin care să atragi atenția asupra conținutului tău.

Și o faci prin conținut vizual. Poze, ilustrații, infografice, vlog, Live, Boomerang, Instagram Stories.

Orice se potrivește brandului și conținutului pe care îl promovezi.

Tipuri de conținut vizual în social media

De-a lungul timpului, conținutul vizual din social media a devenit tot mai divers. La început existau doar pozele prin care ilustrai un articol sau o postare.

Însă cu timpul s-a diversificat nu doar conținutul vizual, ci rețelele de socializare au devenit tot mai aglomerate și se depune tot mai multă energie într-o strategie de conținut cât mai eficientă.

Dar să vedem mai departe ce tipuri de vizual există.

Pozele reprezintă cea mai clasică metodă de conținut vizual. Poți folosi poze realizate de fotograf profesionist produselor tale sau poți folosit poze de pe site-uri de profil.

Filmulețele sunt altă metodă clasică de conținut vizual. Sunt un mod mai extins prin care poți prezenta noi produse, poți face tutoriale sau poți spune povești mai elaborate.

Aici ar putea să intre și gif-urile, care sunt la granița între imagine statică și video. Nu trebuie subestimate, au redevenit la modă în ultimul timp.

Boomerang-urile sunt un tip mai nou de conținut vizual. Au apărut în urma popularizării GIF-urilor animate.

Sunt realizate prin aplicația cu același nume, care aparține de Instagram. Aplicația face 10 poze pe care le unește într-un filmuleț care este difuzat continuu.

Story-urile reprezintă alt tip de conținut vizual. Sunt un feature lansat de Snapchat și au apărut în urma popularizării video-urilor și în general a documentării vieții de zi cu zi prin filmări.

Sunt filmulețe postate pe Snapchat, Instagram și, mai nou, Facebook care sunt disponibile doar timp de 24 de ore. Asta dacă nu le postezi și pe profil.

Cum folosești conținutul vizual

Ca persoană care se ocupă de social media trebuie să faci o strategie de conținut vizual.

Dacă te-ai angajat recent la un brand sau ți s-a dat recent unul, take your time. Analizează ce s-a postat înainte, de fapt analizează orice materiale creat vreodată de acel brand.

Fii atent la detalii, la culori, la tot ce este în imagini, campanii, videouri și orice mai ai. Vezi ce domină în conținutul vizual.

Dacă brandul la care lucrezi nu are o identitate vizuală coerentă în social media, trebuie să creezi tu una. Analizează culorile brandului – culorile din logo, produse, site, bannere, afise etc.

Când faci strategia de conținut vizual este important să empatizezi cu clientul. Imaginează-ți cum arată clientul brandului, ce îi place, cum se îmbracă și orice alt detaliu din viața lui. Folosește poze frumoase, colorate, pline de viață.

Nimeni nu vrea să se deprime urmărind un brand în social media. O atitudine pozitivă, dar ancorată în viața reală. Trebuie să faci brandul atractiv, să își dorească clientul să se identifice cu tine și cu stilul pe care îl promovezi.

Culorile joacă un rol foarte important. Trebuie să ții cont și de cromatica brandului.

Dacă nu e un brand cu o paletă de culori specifică atunci trebuie să ții cont de anumite culori atunci când folosești conținut vizual. În primul rând, culorile puternice din poze vor atrage mereu atenția. Dau impresia de viață, veselie, vară, vacanță. Le poți folosi special în zilele mohorâte. Îți vei înveseli comunitatea.

Dacă ai de transmis un mesaj important sau informații serioase, cu negru nu vei da greș. Când sunt perioade haotice, de exemplu sărbătorile sau evenimente majore, încearcă să pui mai mult accentul pe nuanțe de albastru. Vei ajuta la calmarea utilizatorilor.

Alege cu atenție pozele pe care le postezi pe Facebook și Instagram. Nu pune poze needitate decât dacă ai o lumină excelentă și un dispozitiv performant. O fotografie care arată bine e mai importantă decât un tag #nofilter. Creează story-uri interesante.

Un lucru pe care eu îl iau în considerare mereu când lucrez la orice brand este utilitatea.
Nu mai este de mult timp în regulă să agasezi utilizatorul ca într-un bazar, să îi bagi sub nas produsele tale și să îi zici doar “Cumpără! Cumpără!”. Oferă-i și altceva. Social media este doar 10% publicitate și 90% fidelizare.

Trebuie să îi oferi o experiență utilizatorului și clientului tău astfel încât să își dorească să facă parte din comunitate ta. 

Conținut vizual original vs. conținut vizual împrumutat

Conținutul vizual original trebuie să fie prioritatea unui brand. Nu vrei să te confunde cu alt brand care a folosit aceeași poză gratuita. Investește într-un designer / graphic designer priceput și vei avea numai de câștigat.

Dacă ești un magazin online, atunci e foarte important să ai poze de calitate ale produselor tale. Nimic nu arată mai multă lipsă de profesionalism decât pozele făcute în lumină proastă și fără pic de prelucrare.

Dar conținutul vizual original e mai mult de atât.

Branding – Elementele de branding sunt cruciale pentru orice afacere din orice domeniu. Logo-ul e crucial, la fel și sloganul, elementele site-ului, afișelor și orice implică reclamă și promovare. Compania are un brand book? Cere-l, citește-l, ține un exemplar pe desktop.

Poze cu produse – După cum am zis și mai sus, dacă ai un magazin cu produse este crucial să ai poze profesioniste cu produsele tale.

E important să le arăți și raportate la ceva, nu doar produsul singular. De exemplu, dacă ai un magazin de haine/accesorii/bijuterii, arată-le și pe un model. Dacă ai produse de casa, pozează-le într-o casă sau simulare de cameră. Plasează produsul în viața de zi cu zi.

Poze din backstage – Utilizatorilor le place să se simtă implicați, să li se ofere mai mult decât aceleași produse promovate prin rotație. Arată-le cum e făcut produsul tău, cum e la cel mai nou shooting și postează-le teasere, pune-i să ghicească.

Gândește-te la utilizator ca la cel mai bun prieten. Vrei să îi arăți la ce ai mai lucrat și ai pregătit în secret. O faci treptat și abia aștepți să îi vezi reacția. Implică utilizatorii din comunitatea ta în ceea ce faci.

Filmulețe Boomerang – Cred că sunt cea mai amuzantă formă de conținut vizual.

Poți face atât de multe cu această aplicație și în același timp nu poți face multe. Am pățit de multe ori să îmi vină o idee și când încercam să o pun în practică să nu iasă nimic spectaculos și demn de publicat. Unele Boomerang-uri ies din prima, la altele va trebuie să renunți dacă te chinui prea mult.

Tutoriale – Din punctul meu de vedere, tutorialele intră în categoria conținutului pe care utilizatorii îl pot considera util. Poți învăța utilizatorii să folosească un anumit produs al tău sau să le oferi tutorial pe alt subiect adiacent profilului afacerii tale, dar să incluzi produsul tău.

Testimoniale – Încurajează utilizatorii să ofere feedback, iar când îl oferă capitalizează de pe urma lui.

Pentru utilizatorii care încă nu ți-au folosit produsul e important să știe părerea altora ca el care l-au încercat. Poți realiza colaje cu pozele și mărturisirile lor, dar ai grijă să le ceri permisiunea înainte să le folosești sau menționează acest lucru în momentul în care le soliciți feedback.

Teasere – Dacă te pregătești să lansezi un nou produs sau introduci unele noi, include în strategia ta de marketing și realizarea unor teasere.

Curiozitatea oamenilor e un instrument important. Dacă teaserele sunt realizate cum trebuie, utilizatorii tăi te vor bombarda cu mesaje și întrebări. Iar acest lucru se traduce în engagement și viitoare vânzări.

Teaserele pot fi de mai multe tipuri: poze, story-uri pe Instagram/Snapchat, video-uri. Important e să ai o strategie și să le planifici în avans pentru că altfel e posibil să iasă un haos. Să faci teaser pentru un produs a cărui lansare trebuie amânată nu îți face niciodată bine.

Infografice – Infograficele sunt date statistice oferite într-o formă vizuală mult mai atractivă și ușor de ținut minte. Poți oferi infografice legate de produsele tale. De exemplu, poți ilustra într-un infografic cele mai vândute produse de Crăciun sau pe durata verii.

Însă mai poți oferi infografice legate pe subiecte adiacente profilului tău. De exemplu, dacă vinzi electrocasnice sau produse de bucătărie în general, poți realiza infografice legate de alimentație sau poți face diverse sondaje în rândul propriilor utilizatori și să ilustrezi datele obținute într-un infografic.

Live-uri – E important pentru un brand să păstreze comunicare deschisă cu utilizatorii / clienții.

În afară de task-ul deja obligatoriu de răspuns la orice întrebare și rezolvat orice problemă are clientul, live-urile sunt utile acum. Live-ul e cea mai pură formă de conținut vizual și e și cea mai greu de structurat datorită elementelor imprevizibile. În funcție de profilul business-ului poți face live-ul potrivit.

De exemplu, dacă ești un magazin online poți face un live după ce ai lansat un produs pentru a arăta utilizatorilor produsul, cum se folosește și, cel mai important, să răspunzi oricăror dileme și întrebări.

Live-ul trebuie să fie realizat astfel încât să găsești un echilibru între regie și interactiune. Trebuie să bifezi anumite lucruri, dar să păstrezi deschisă și comunicarea cu privitorii. Nu trata Live-ul ca pe un eveniment one-way. Pentru asta există video.

Conținut împrumutat

Nu trăim într-o lume ideală așa că nu putem avea doar conținut original. Și asta e ok.

Dar asta nu înseamnă că e sezon liber la furat poze. Dar în același timp conținutul vizual împrumutat nu ar trebui să fie dominant în strategia ta social media. Pentru că nu îți poți construi un brand pe frânturi din identitățile altor branduri.

Conținutul vizual împrumutat e în primul rând folosit de site-urile media, presa online. În funcție de profilul site-ului, acesta are mai mult sau mai puțin conținut vizual împrumutat.

Magazinele online, în special cele de haine, pot folosi conținut împrumutat în colaje de tip inspirație – cum să porți bluza x ca vedeta y. Conținut împrumutat mai poți folosi dacă un utilizator a publicat o poză cu tine pe contul lui de Instagram.

Totuși când poți folosi conținut împrumutat? Conținutul împrumutat poate reprezenta un material viral din acel moment, care se potrivește cu brandul tău. Sau poate fi o știre importantă despre o vedetă, dar care la fel se potrivește cu brandul și strategia ta.

Un alt aspect important în strategia ta social media în general e să fii la curent cu știrile din domeniu. Periodic se întâmplă tot felul de evenimente, iar unele din ele se potrivesc brandului tău.

Conținutul pe care îl oferi nu trebuie să îndemne mereu la vânzarea produsului tău pentru că astfel devii agasant. Trebuie să oferi și conținut informativ, și chiar viral.

Surse de conținut împrumutat

Site-urile de poze sunt principalele surse de conținut vizual împrumutat. Acestea pot fi contra cost sau gratuite. Mare grijă la ce poze gratuite vei folosi pentru că e posibil să ajungi să publici aceeași poză ca cei care reprezintă concurența ta. De aceea este foarte important să urmărești ce face concurența pentru a ști cum să te diferențiezi.

Altă sursă de conținut mai e prezentată de Instagram. Ceea ce mă duce la următorul punct.

Cum folosești conținutul împrumutat

Nu folosi conținut furat și asupra căruia nu ai acordul de folosire pe canelele social media.

Dacă folosești vreo poză gratuită de pe un site de profil, e ok să o folosești unde vrei atâta timp cât respecții termenii și condițiile menționate. Așa că citește cu atenție fiecare cerință a fiecărei poze sau fiecărui site.

Dacă vezi o poză interesantă la un utilizator obișnuit pe Instagram, nu i-o prelua pur și simplu și ascunde undeva după lungul șir de hashtag-uri numele lui. Întâi și întâi, contactează utilizatorul respectiv și vezi dacă îți oferă permisiunea. Nu toată lumea dorește să îi fie distribuite pozele.

Pe de altă parte, dacă ai produse, încurajează utilizatorii să facă poze cu produsul tău, dă-le like-uri, arată-le că îi apreciezi. Și dacă e o poză reușită, dă-i repost pe contul oficial.

Dacă folosești o poză gratuită, pune-i elemente distinctive, adaugă text. Multe din pozele de acest fel sunt folosite și de alte branduri și ultimul lucru pe care ți-l dorești e să îți fie confundat continutul cu cel al altui brand.

În concluzie, conținutul vizual și strategia acestuia e o muncă continuă de testare, analizare, măsurare și concluzionare. Fiecare brand are particularitățile lui, iar măsurarea rezultatelor fiecărui tip de postare și de conținut vizual poate ajuta brandul să obțină succesul dorit.

Urmărește-ne pe Google News Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.