Mediul înconjurător este influențat în mod direct de acțiunile oamenilor. Acesta este din ce în ce mai afectat de nenumărații factori de poluare, care au un impact negativ asupra naturii. Deși există organizații și asociații care se luptă cu acest fenomen, încercând să remedieze lucrurile, rezolvarea este încă departe. 

Totuși, fiecare persoană poate deveni un pion important într-un astfel de proces – soluția stă în crearea unui stil de viață eco-friendly. Însă, pentru a deveni mai prietenos cu mediul, este important să știi care sunt modalitățile prin care poți reuși să schimbi ceva în preajma ta.

Iată 3 metode prin care poți aborda totul într-un mod mai eco!

  • Consumul redus de energie electrică

Energia electrică este un privilegiu, însă electronicele și electrocasnicele folosite în interiorul fiecărei locuințe duc la un consum masiv de electricitate, generată, de obicei, din surse care nu sunt regenerabile. 

Așadar, dacă ai posibilitatea, instalează-ți panouri solare sau turbine eoliene – însă, în cazul în care spațiul nu-ți permite, sunt și alte modalități prin care poți acționa. Achiziționează echipamente aflate în clase energetice superioare și, în ceea ce privește iluminatul electric, cel mai bine este să optezi pentru becurile LED – astfel, vei reuși să economisești și să fii eco.

  • Sortarea deșeurilor

Colectarea selectivă este o practică pe care o poți face chiar la tine acasă. Documentează-te în acest sens și află informații utile despre cum poți recicla totul într-un mod optim. Deși acest sistem nu este încă implementat la nivel oficial, în toate scările de bloc, poți genera o schimbare prin propria ta inițiativă. 

În general, există tomberoane special amplasate în apropierea fiecărui bloc – poate părea puțin mai greu la început, însă, cu timpul, te vei obișnui să duci gunoiul într-un astfel de loc, chiar dacă nu este la îndemână. 

Nu uita să separi resturile menajere, iar celelalte să le împarți în cele trei mari categorii: hârtie/carton, plastic/aluminiu și sticlă. De asemenea, găsește centrele și magazinele care acceptă becuri, baterii, electrice sau electrocasnice mici – astfel de spații vor fi utile atunci când o să vrei să arunci sau să înlocuiești un obiect.

  • Reducerea cantității de plastic

Cum sa adopti un stil de viata eco friendly Iata 3 metode prin care poti face acest lucru 2

Plasticul este unul dintre cele mai nocive materiale, din cauza faptului că se degradează foarte greu. Producția și consumul acestuia sunt la nivel înalt în prezent, fiindcă reprezintă o variantă mult mai ieftină de ambalare. 

Totuși, există câteva lucruri pe care le poți face în această privință. De câte ori mergi la cumpărături, încearcă să ai la tine o sacoșă și evită să mai achiziționezi pungi de plastic. De asemenea, orientează-te către lichide îmbuteliate în sticlă, evitând astfel să cumperi un volum mare de PET-uri. Cu ajutorul acestor metode simple, vei reuși să-ți pui amprenta și să așezi o cărămidă în construcția unei abordări globale mult mai sănătoase!

În concluzie, un stil de viață sănătos nu se referă doar la alimentație, sport sau odihnă – sănătatea depinde și de calitatea mediului în care trăiești. Pentru a contribui la obținerea unui ecosistem mai puțin poluat, este esențial să schimbi lucruri în acțiunile pe care le faci! Cu siguranță, în acest fel totul se va îmbunătăți, iar natura îți va fi recunoscătoare!

Sursă foto: pixabay.com