Cum să aduci aromele bucătăriei mediteraneene la tine acasă

penne pasta with meatballs tomato sauce white bowl 2829 7663

Încântă prin aromele sale subtile, delicatețe și prospețime, dar și prin numărul redus de calorii al preparatelor extrem de gustoase și revigorante. Bucătăria mediteraneană este specifică celor 21 de țări care înconjoară Marea Mediterană, cum ar fi Italia, Spania, Liban, Turcia, Grecia sau Franța și se deosebește de alte gastronomii internaționale prin ingredientele utilizate – fructe de mare, legume și fructe, orez, cereale, paste, fasole, ulei de măsline, brânzeturi și carne de pasăre, toate proaspete. Se folosesc din abundență și ierburi aromate, dar și iaurt sau brânză. Mâncărurile pregătite în stil mediteranean sunt foarte sănătoase și sunt indicate în cazul unor probleme de sănătate, fiind ușor de integrat în orice regim, fapt pentru care această gastronomie a fost introdusă pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial. Dacă apreciezi bucatele cu specific mediteranean, iată cum poți să aduci aromele acestei bucătării chiar la tine acasă.

Folosește cât mai des ulei de măsline

Supranumit “aur lichid”, uleiul de măsline nu lipsește din bucătăria mediteraneană. Acesta este regele ingredientelor în toate țările din apropierea Mării Mediterane și se folosește atât pentru a asezona salatele, cât și pentru a marina, prăji sau conserva anumite alimente. De altfel, zona geografică la care facem referire este recunoscută a fi cel mai mare producător de ulei de măsline la nivel global, iar proprietățile benefice pe care acesta le are asupra sănătății sunt apreciate peste tot în lume. Ca să te bucuri de cele mai gustoase preparate, înlocuiește uleiul clasic de floarea soarelui cu un ulei extravirgin de măsline. Uneori puțin picant, alteori amar, acesta este ideal ca agent de gătit sau dressing, așa că nu trebuie să-ți lipsească dacă adori preparatele mediteraneene.

Consumă frecvent fructe și legume proaspete

Foarte multe rețete mediteraneene încep cu ceapă, roșii și usturoi, peste care se pune, evident, ulei de măsline. Conțin vinete, dovlecei, cartofi, anghinare, castraveți, ardei gras, ciuperci și multe alte legume cu frunze verzi sunt și ele la loc de cinste în acest tip de gastronomie. Acestea apar în felurile de mâncare într-o varietate de forme, respectiv coapte, prăjite, fierte, marinate, trase la tigaie sau integrate proaspete în salate. De asemenea, și leguminoasele – mazăre, fasole ori linte, apar des în rețetele de mâncare. Un accent deosebit asupra mâncărurilor îl au și plantele aromatice, așa că, dacă vrei mai multă savoare în bucătărie, nu te teme să folosești rozmarin, mentă, busuioc, oregano, fenicul, pătrunjel, mărar sau cimbru.

Dintre fructe, sunt preferate citricele, piersicile, smochinele, pepenele roșu și cel galben. Acestea sunt des integrate în deserturi, dar pot fi utilizate și în preparatele sărate, de exemplu portocalele sunt ideale în salate.

Optează pentru pește și fructe de mare

Marea Mediterană este mult mai săracă în faună decât în trecut, însă țările din apropierea sa și-au păstrat obiceiul de-a folosi pește și fructe de mare în bucătărie. Aceste alimente sunt folosite în rețete de supă, pizza, salate și paste. În ceea ce privește speciile des consumate în bucătăria mediteraneană, sunt utilizate cu precădere cele bogate în acizi grași Omega 3, cum ar fi tonul, sardinele și peștele spadă.

Integrează cu moderație carnea în mâncăruri

De regulă, cărnurile sunt utilizate cu moderație în bucătăria mediteraneană și, în cea mai mare măsură, tind să fie preparate la grătar. Cel mai des sunt incluse în preparate carnea de miel, capră, oaie, iepure, pui, fazan și porc. Nu se folosește des carne de vită, deoarece terenul stâncos nu permite creșterea animalelor mari. Fructele de mare rămân sursa preferată de proteine, de aceea se folosesc și într-o mare varietate de feluri de mâncare, iar celelalte cărnuri se pregătesc mai degrabă la cuptor sau pe grătar.

 

Dacă adori mâncărurile mediteraneene poți comanda sortimentele preferate de pe FoodPanda. Este mai dificil să cunoști toate obiceiurile culinare din atâtea țări care contribuie la crearea bucătăriei mediteraneene, însă te poți bucura de aromele deosebite ale acestei gastronomii urmând câteva principii simple sau folosind ingredientele principale des utilizate în rețetele culinare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts