Mulți gameri pasionați preferă să folosească un desktop, dar asta nu înseamnă cu un laptop de calitate nu poate oferi o experiență de joc deosebită. Dimpotrivă! Există laptopuri concepute special pentru gaming, cu specificații foarte bune, care le oferă avantajul portabilității, astfel încât se pot bucura oriunde și oricând de jocurile preferate.

Pe piață există foarte multe modele de laptopuri, dar nu toate sunt potrivite pentru gaming. Dacă îți dorești un dispozitiv bun pentru jocuri, o soluție foarte la îndemână este să cauți de la bun început numai produse dintr-o gamă destinată special gamerilor, cum este Alienware de la Dell sau Legion de la Lenovo. Chiar și așa, oferta este foarte variată și poate fi dificil să găsești modelul care se potrivește cel mai bine cu nevoile tale și cu bugetul de care dispui. 

Ca să ai garanția că ai ales cel mai bun laptop, trebuie să ții cont de anumite aspecte, pe care ți le prezentăm în continuare.

Procesorul

Una dintre cele mai importante specificații pentru un laptop de gaming este procesorul. Ai nevoie de un model rapid și performant, care să poată susține chiar și cele mai avansate jocuri. De aceea, trebuie să alegi un laptop cu procesor cel puțin la nivelul unui Intel Core i7, deși ideal ar fi un Intel Core i9 sau similar, de ultimă generație. În prezent, pentru procesoarele Intel Core sunt disponibile modele de generația a 10-a. Nu este indicat să alegi un model mai ieftin și cu procesor mai slab, pentru că nu ai cum să faci upgrade.

Placa video

O placă video performantă înseamnă un laptop de gaming cu adevărat bun. Multe modele permit un upgrade, astfel încât poți să schimbi placa video cu una mai rapidă. Totuși, îți recomandăm să alegi de la început un laptop cu procesor grafic foarte performant, pentru că această specificație este esențială la un gadget de gaming. Cele mai bune plăci video disponibile în acest moment sunt Nvidia GeForce GTX sau RTX. Dacă preferi brandul AMD, atunci caută un laptop cu placă video Radeon RX 5600M sau RX 5700M.

Memoria

Jocurile de ultimă generație solicită foarte mult memoria laptopului, de aceea trebuie să cumperi un model care vine cu cel puțin 8GB de RAM. Ideal ar fi să-ți permiți totuși 16GB de RAM, pentru o experiență de joc superioară. Dacă nu poți cumpăra de la bun început un model cu 16GB, poți face upgrade ulterior, pentru că investiția chiar merită, mai ales dacă ai și o placă video foarte bună.

Spațiul de stocare

Dacă vrei un laptop cu adevărat performant, caută un model cu spațiu de stocare de 1TB pe HDD și 128GB pe SSD. Cu cât alegi mai mult spațiu de stocare pe SSD, cu atât viteza de încărcare a jocurilor va fi mai mare. Un SSD mare costă destul de mult, dar îți garantăm că investiția merită din plin!

 

Acestea sunt specificațiile pe care trebuie să le ai în vedere dacă îți dorești un laptop de gaming cu adevărat bun. Nu uita că alegerea unui dispozitiv de acest fel este o investiție importantă, dar una care va fi făcută pe termen lung, prin urmare merită să alegi cel mai bun gadget.