Ghiduri

Cum să creezi un ebook rapid, în 3 pași simpli

Sunt nenumărate moduri în care te poți folosi de un ebook pentru a-ți promova afacerea sau brandul personal, iar procesul de formatare al unui ebook nu ar trebui să îți dea prea multe bătăi de cap. Să vedem ce implică acest proces.

Pasul 1: Formatează ebook-ul

Cea mai ușoară metodă de a converti un ebook în format ePub (compatibil cu majoritatea aplicațiilor de tip e-reader) sau Mobi (pentru Amazon/Kindle) e să folosești un program specializat precum Calibre.

Pentru a te asigura însă că produsul final e de calitate superioară, e important să acorzi o atenție sporită formatării documentului sursă.

Există două tipuri de ebook: standard sau fixed-layout. Cele standard se bazează exclusiv pe text. Ideea e ca aceasta să fie cât mai fluid, pentru a se vedea bine indiferent de e-readerul utilizat de cititor.

Un ebook fixed-layout, pe de altă parte, e puțin mai complicat de realizat. Acesta include și imagini/grafice/elemente specializate de design și ai nevoie de un layout fix pentru ca totul să arate în regulă. Un exemplu în acest sens ar fi cărțile ilustrate, cărțile de bucate sau romanele grafice.

Dacă ești începător în domeniu și ai nevoie de un ebook de tip fixed-layout, îți recomandăm călduros să colaborezi cu un specialist care îți va salva o grămadă de bătăi de cap într-ale designului.

Dacă, în schimb, ebook-ul tău e compus în mare parte din text, ar trebui să te poți descurca singur fără probleme.

Ca editor de text, folosește Word sau ceva echivalent precum Open Office. Iar ca sfaturi de formatare, iată câteva idei care te vor ajuta:

  • Folosește fonturi clasice – Arial, Times New Roman, sau Courier. Cele mai multe e-readers oferă oricum utilizatorilor posibilitatea de a-și alege fontul/dimensiunea preferată.
  • În plus, fonturile speciale pot arăta dubios după convertire. Ca și dimensiuni, recomandăm 12 pentru text și 14 pentru titluri.
  • Aliniază textul la stânga. O aliniere de tip Justify include spații între cuvinte care pot arăta nelalocul lor după convertire.
  • Include un spațiu înainte de prima linie din paragrafe de 0.5’’.
  • Selectează textul, mai apoi din Page Layout apasă căsuța de dialog din secțiunea Paragraph; la Special alege First Line, precum în imaginea de mai jos. Nu îți recomandăm să folosești tasta Tab pentru a diferenția prima linie a paragrafului – din nou, poate arăta dezorganizat după convertire.
  • Păstrează margini mici și uniforme de 0.5’’ Din Page Layout selectează Margins, mai apoi Narrow.
  • Pentru titluri, folosește recomandările standard ale programului Word. H1 pentru titluri de capitol, H2/H3 pentru intertitluri. Dacă le formatezi singur s-ar putea să ai surprize după convertire.
  • Inserează câte o Page Break la final de capitol/secțiune. Din Insert – Page Break.
  • Dacă e necesar să inserezi imagini, delimitează-le de text. Click dreapta pe imagine, alege Wrap Text, mai apoi In Line With Text. Ai grijă să dai Resize imaginii înainte să o inserezi în document. Ar trebui să aibă 300 pixels înălțime și 300 DPI în mod ideal.
  • Evită spațiile în numele documentului. În loc de Cartea Mea Cool, folosește CarteaMeaCool sau Cartea_Mea_Cool.

Pasul 2: Creează o copertă

O copertă atractivă captează imediat atenția. Din nou, dacă nu ai talente grafice, poți apela la un designer profesionist pentru ajutor. Dar dacă vrei să realizezi ebook-ul complet pe principiul DIY, Canva îți vine în ajutor.

Este un instrument gratuit pentru crearea anumitor materiale de marketing și are o categorie specială pentru coperte de ebook.

Fă-ți un cont pe Canva.com și apasă More în secțiunea Create a Design. La categoria Blogging & Ebooks vei observa că ai mai multe opțiuni, inclusiv Kindle Cover și eBook. Alege Kindle Cover și pune-te pe treabă.

Aplicația te va duce într-un nou tab, unde poți să începi să personalizezi coperta. Ai mai multe modele (templates) în partea stângă. Unele complet gratuite, altele contra cost.

Tot ce rămâne de făcut e să alegi modelul favorit și să începi procesul de editare. Poți adăuga imagini, schimba fonturi, introduce elemente noi. Interfața aplicației este extrem de intuitivă. După ce ai terminat, descarcă imaginea și treci la pasul următor.

Pasul 3: Convertește ebook-ul

Cel mai simplu mod de a converti documentul tău Word într-un document de tip ePub sau Mobi e să folosești aplicația gratuită Calibre, pe care o poți descărca de aici.

Odată aplicația instalată, adaugă documentul tău ca și carte în librăria Calibre apăsând butonul Add Books. Mai apoi selectează documentul și apasă Convert Book(s). În fereastra următoare, poți alege formatul în care vrei să o convertești (ePub, Mobi) și adăuga coperta și un cuprins. Save to Disk și… Voila! Documentul tău ePub/Mobi e gata de distribuire.

Desigur, e bine să reții că aceasta e cea mai simplă și accesibilă metodă de a formata un ebook, la care să apelezi doar când ai nevoie de ceva rapid.

Există aplicații precum Scrivener care te ajută pas cu pas în realizarea ebook-ului. Există Sigil, o altă aplicație extrem de populară, dar puțin mai greu de manevrat. Și, bineînțeles, există posibilitatea de a cere ajutor de la cineva specializat în domeniu, dar asta de obicei implică o investiție.

Sfatul nostru: dacă plănuiești să monetizezi cartea digitală și ești începător în domeniu, investiția în ajutor specializat ar trebui să merite cu vârf și îndesat. Dacă însă vrei să creezi un ebook simplu pe care să îl oferi gratuit, urmează cu încredere pașii de mai sus.

Cu puțin antrenament, vei rămâne uimit de rezultatul final.

Marian Ciobanu

Marian Ciobanu, redactor-şef pentru publicaţia Geeki.ro, pasionat de tehnologie, maşini, divertisment nerd, ştiinţa şi jocuri video, îmi place să testez telefoane, laptopuri, dispozitive foto/video, tablete şi alte diferite gadgeturi iar aceste informaţii le împărtăşesc prin acest website. În perioada 2014-2018, am fost fondator şi redactor-şef la revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, apoi din 2019, am început un nou proiect numit GEEKI, un portal de ştiri şi informaţii IT&C, unde puteţi găsi diverse articole despre Hi-Tech, Ştiinţă, divertisment nerd, jocuri video şi multe altele. În momentul de faţă folosesc un Samsung Galaxy S22 Ultra ca şi telefon principal pentru foto/video şi alte task-uri în serviciul website-ului, iar pentru conţinutul site-ului, şi bună gestionare a lui, folosesc un computer făcut "pe piese".

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button