Cum sa imbunatatesti viteza de internet pentru jocurile online – Astăzi majoritatea jocurilor sunt online. Asta înseamnă că, chiar dacă aveți cel mai puternic computer, dacă aveți o conexiune lentă, veți suferi în jocurile online. Atât de mult încât o persoană care folosește un computer mai lent, dar cu o conexiune mai rapidă, va putea reacționa mai bine la mișcările tale și aproape întotdeauna te va bate. Desigur, acest lucru se aplică și consolelor.
1. Viteza (lățimea de bandă) vs. Ping
Desigur, prima recomandare este evidentă și vă sfătuiesc să contractați cu furnizorul de internet (ISP) cu o latență mai mică și o stabilitate mai mare a conexiunii. Cu toate acestea, putem face și mai multe lucruri în propria noastră casă.
Rețineți că cel mai important lucru atunci când jucați online nu este viteza maximă de descărcare, ci latența sau ping-ul.
Ping este timpul necesar semnalului pentru a călători de la computer la server și invers. Depinde în principal de tehnologia conexiunii. De exemplu, cele mai bune latențe se realizează cu conexiunile cu fibră optică. Amestecarea fibrelor optice și coaxiale are, de asemenea, o performanță bună. Mai în spate sunt conexiunile ADSL și furnizorii de Internet prin „Air”. În sfârșit, avem conexiunile prin satelit.
Ping-ul are un impact direct asupra jocurilor online. De exemplu, dacă aveți un ping de 350 ms, veți vedea ce se întâmplă în joc la aproximativ 350 ms după momentul în care s-au întâmplat de fapt anumite evenimente. Prin urmare, pentru a juca confortabil jocuri online, aveți nevoie de cel mai mic ping posibil. Totuși, acest lucru va depinde și de tipul de joc pe care îl jucați. Unele titluri pot fi redate la 200 ms ping, în timp ce altele (shootere) vor avea de suferit dacă aveți mai mult de 50 sau 100 ms. Personal, observ fiecare creștere de 40-50 ms ping și pe măsură ce jocul se intesifica, se simte mai puțin receptiv și mai precis.
Domenii generale de ping:
- Mai puțin de 20 ms: perfect. Nu veți experimenta niciun decalaj în timpul jocului
- 20ms – 50ms: destul de bine. Sunt încă valori suficient de scăzute pentru a juca orice joc online fără probleme
- 50ms – 100ms: în această gamă putem observa deja un pic de întârziere în jocurile rapide, cum ar fi shooter-urile
- 100ms – 300ms: se poate juca, dar veți observa un decalaj foarte enervant și dăunător (la nivel competitiv) în jocurile rapide
- Mai mult de 300 ms: este practic imposibil să joci jocuri normale
De asemenea, rețineți că ping-ul nu este universal. Nu veți avea același ping la un server situat în propria țară ca la un server situat pe cealaltă parte a continentului. Puteți testa cu GameServerPing ping-ul pe care l-ați avea pe servere situate în diferite regiuni pentru fiecare joc.
În ceea ce privește jocurile online, viteza conexiunii nu este atât de importantă la prima vedere, cu toate acestea, trebuie să țineți cont de câți utilizatori și dispozitive îl vor folosi în același timp. De exemplu, dacă jucați jocuri, dar sora dvs. participă la un apel video și părinții dvs. se uită la Netflix, veți avea nevoie și de o lățime de bandă mare pentru a evita saturarea rețelei, deoarece acest lucru crește ping-ul. Dacă nu faceți multe lucruri în același timp, cu o conexiune de 30 Mbps veți fi bine, deși în casele normale cu mai mulți utilizatori sunt de obicei recomandate conexiuni de 100 Mbps.
Puteți verifica viteza conexiunii chiar aici.
De asemenea, este important să vă uitați la bufferbloat pe pagini precum dslreports.
2. Conectați-vă prin Ethernet în loc de Wi-Fi
O altă regulă universală este că este întotdeauna mai bine să alegeți o conexiune Ethernet in schimbul de a alege o rețea Wi-Fi. Indiferent cât de bune sunt conexiunea și routerul, o conexiune prin cablu va oferi întotdeauna viteze mai consistente și o latență mai mică.
Există oameni care se descurcă bine cu conexiunea lor Wi-Fi pentru a juca jocuri și nu au niciodată probleme, cu toate acestea, este mai mult o excepție decât o regulă generală. Conexiunile Wi-Fi nu sunt de obicei la fel de stabile, benzile de frecvență sunt saturate, iar decalajul și jitterul sunt mult mai frecvente. De asemenea, dacă faceți un test ping în oricare dintre serviciile pe care le-am văzut mai sus cu Wi-Fi și cu Ethernet, veți vedea că cu Wi-Fi veți avea cu aproximativ 5 ms mai multă latență.
Dezavantajul este că nu toată lumea își poate conecta computerul sau consola folosind un cablu Ethernet. Majoritatea dispozitivelor au porturi Ethernet de 1.000 sau 2.5000 Mbps, ceea ce este mai mult decât suficient. Atenție, asigurați-vă că utilizați cabluri Ethernet de calitate, care oferă viteze adecvate.
Dacă nu puteți rula un cablu de la router la computer, va trebui să trageți Wi-Fi. Dacă aveți probleme, va trebui să vă actualizați rețeaua Wi-Fi sau să utilizați adaptoare de rețea cu fir.
3. Îmbunătățiți-vă rețeaua Wi-Fi
Mutați routerul
Una dintre principalele probleme cu conexiunile Wi-Fi sunt barierele fizice, cum ar fi pereții și podelele. De asemenea, distanța dintre dispozitiv și router, precum și numărul de dispozitive care utilizează rețeaua Wi-Fi, vor afecta conexiunea.
Încercați să plasați routerul într-un loc deschis, care este aproape de computer și nu are obstacole fizice între ele. În mod ideal, ar trebui să fie plasat deasupra majorității mobilierului și departe de alte dispozitive electronice care pot provoca interferențe, cum ar fi cuptoarele cu microunde și monitoarele pentru bebeluși.
Un alt sfat valid este poziționarea antenelor perpendicular: una orizontală și una verticală. Un dispozitiv Wi-Fi funcționează cel mai bine atunci când antena este paralelă cu cea a routerului – dacă aveți două antene, una ar trebui să fie orientată în sus și cealaltă orientată lateral.
Cu aplicații mobile precum WiFi Signal Strength Meter ( iOS , Android ) putem vedea puterea semnalului și ne poate ajuta să poziționăm mai bine routerul.
Folosiți canalul Wi-Fi corect
După cum știm deja, toată lumea folosește conexiuni Wi-Fi, iar semnalele unor rețele pot provoca interferențe cu altele. De aceea este recomandabil să ajustați unii parametri pe router.
Desigur, primul lucru pe care toată lumea ar trebui să-l schimbe numele de utilizator și parola administratorului. Apoi, vom merge la secțiunea Wi-Fi sau conexiuni wireless:
Banda de 2,4 GHz face parte din spectrul wireless și folosește seturi de frecvențe suprapuse pe care le numim canale, dintre care doar 3 nu se suprapun. De asemenea, multe dispozitive wireless folosesc banda de 2,4 GHz, deci tinde să fie mai saturată, mai ales atunci când locuiți într-o zonă dens populată sau în case cu multe dispozitive wireless.
De asemenea, avem banda de 5 GHz, care nu are canale suprapuse, este mai puțin saturată și poate oferi mai multă lățime de bandă. Acest lucru face mult mai ușor să obțineți o conexiune bună în locuri aglomerate. Cu toate acestea, o face în detrimentul intervalului – veți obține un semnal mai bun și mai rapid la 5 GHz, dar are un interval mai mic decât banda de 2,4 GHz.
Pentru a selecta canalul adecvat (cel mai puțin saturat), puteți utiliza inSSIDer sau WiFi Analyzer în Windows sau aplicația mobilă Wi-Fi Analyzer ( Android ).
Verificați ce canal este cel mai puțin utilizat și configurați-l în setările routerului. Multe routere pot schimba automat frecvența la cele mai puțin saturate canale. Dacă ceva nu vă este clar, creatorul Wi-Fi Analyzer vă oferă tutoriale și sfaturi. Și dacă nu, puteți lăsa un comentariu mai jos.
Activați MU-MIMO
MIMO multi-utilizator (multi-input, multiple-output), mai cunoscut sub numele de MU-MIMO, permite routerului să comunice simultan cu mai multe dispozitive. În acest fel, timpul de așteptare al fiecărui dispozitiv este redus, ceea ce la rândul său poate reduce considerabil latența în rețelele cu multe dispozitive.
Fără MU-MIMO, routerul trebuie să se conecteze individual la fiecare dispozitiv pentru o fracțiune de secundă și apoi să treacă la dispozitivul următor.
MU-MIMO nu crește viteza maximă a rețelei Wi-Fi, ci asigură mai degrabă că nu se pierde nici o viteză atunci când mai multe dispozitive sunt conectate în același timp.
Această caracteristică se găsește doar pe cele mai moderne routere. Și atât routerul, cât și dispozitivul dvs. trebuie să fie conforme MU-MIMO pentru a profita de această avansare.
Schimbați routerul
Pentru a vă îmbunătăți rețeaua Wi-Fi, puteți alege să schimbați routerul sau să utilizați un sistem mesh router. Desigur, nu folosiți niciodată extensii Wi-Fi dacă doriți să jucați, acestea funcționează prin extinderea gamei rețelei actuale, astfel încât să crească mult latența.
Ruterele de ultimă generație pot oferi caracteristici utile care îmbunătățesc performanța și fac sistemul mai ușor de utilizat. De exemplu, OFDMA crește eficiența spectrală și capacitatea rețelei, 4×4 MU-MIMO, mai multe porturi LAN sau agregarea legăturilor pentru cei cu conexiuni de internet gigabit.
Una dintre cele mai bune modalități de a vă accelera rețeaua fără fir este de a utiliza routere și dispozitive Wi-Fi 6 (802.11ax), deoarece permite viteze mai mari, latență mai mică și capacitate mai mare.
4. Activați QoS (Calitatea serviciului)
O altă caracteristică găsită în majoritatea routerelor este QoS și vă permite să acordați prioritate anumitor tipuri de trafic. În setările routerului, găsiți fila QoS și selectați profilul de joc. În acest fel, traficul care vine din jocuri va avea prioritate față de restul.
Unele routere au sisteme QoS adaptive cu setări mai granulare (jocuri, streaming media, navigare pe Internet etc.) și precise (limite de lățime de bandă).
Totuși, QoS de bază este în general suficient pentru majoritatea utilizatorilor.
Odată stabilit, routerul dvs. va gestiona cozile de trafic pentru a prioritiza ceea ce ați ales ca fiind cel mai important și vă va îmbunătăți conexiunea în cadrul jocurilor, mai ales atunci când alte persoane sau dispozitive se conectează simultan la Wi-Fi.
5. Schimbați serverele DNS
Dacă nu v-ați ajustat niciodată setările de rețea, este posibil să utilizați serverele DNS ale ISP-ului dvs., care rareori sunt de înaltă calitate. Schimbarea serverelor DNS vă poate accelera dramatic conexiunea și chiar vă poate proteja de anumite atacuri. Trecerea la un DNS terță este destul de ușoară, trebuie doar să urmați acești pași în Windows:
- Să mergem la Setări
- Retea si internet
- Derulăm în jos și facem clic pe Network and Sharing Center
- Acum, în partea stângă vom găsi Schimbarea setărilor adaptorului
- Facem clic dreapta pe adaptorul pe care îl folosim pentru a ne conecta la internet (care este de obicei cel care nu are o cruce sau X deasupra) și facem clic pe Proprietăți
- În acest caz, adaptorul 2 este cel care nu are X și este cel care ne oferă internetul
- Facem clic pe TCP / IPv4 și facem din nou clic pe Proprietăți
- Activăm „Utilizați următoarele adrese de server DNS” și introducem adresele DNS dorite (1.1.1.1 și 1.0.0.1 pentru Cloudflare, de exemplu). Facem clic pe OK și închidem ferestrele deschise.
De asemenea, puteți ajusta serverele DNS la nivel de router, ceea ce înseamnă că acesta va acoperi toate dispozitivele din rețeaua dvs.
Mai jos veti gasi cele mai bune servere DNS
- Cloudflare 1.1.1.1 și 1.0.0.1
- Google 8.8.8.8 și 8.8.4.4
- Quad9 9.9.9.9 și 149.112.112.112
- OpenDNS Home 208.67.222.222 și 208.67.220.220
- CleanBrowsing 185.228.168.9 și 185.228.169.9
- Verisign 64.6.64.6 și 64.6.65.6
- DNS alternativ 198.101.242.72 și 23.253.163.53
- AdGuard DNS 94.140.14.14 și 94.140.15.15
6. Opriți alte dispozitive și aplicații în fundal
Este ceva de bază, dar nu strică să-l amintim. Dacă doriți să maximizați viteza conexiunii pentru a juca online, procesele de fundal și programele de pe computerul dvs. care consumă lățime de bandă, inclusiv browserul dvs. web sau descarcarea de programe, trebuie să fie dezactivate.
7. Joacă în regiunea ta
Acesta este un alt adevăr, așa cum am văzut anterior, distanța dintre computerul nostru și server va determina ping-ul pe care îl vom avea. Dacă este posibil, selectați serverele din cea mai apropiată regiune, din țara dvs. sau de pe continentul dvs.
De exemplu, în Dark Souls 3 există o opțiune de trecere a regiunii numită „Matchmaking”. Când este activat, vă puteți conecta cu jucători din întreaga lume. Când este dezactivat, jucătorii din Europa nu pot juca cu jucătorii din Statele Unite sau Asia.