Cum să intri în modul de recuperare/recovery pe Android

Dacă telefonul sau tableta nu se comportă așa cum ar trebui și este necesar să luăm măsuri „drastice”, va trebui să intrăm în modul de recuperare / recovery mode. Acest lucru se poate datora faptului că telefonul nu funcționează corect. În acest caz, modul de recuperare poate fi soluția la problemele noastre.

Ce este mai exact faimosul mod de recuperare?

VERIFICA CELE MAI BUNE OFERTE BLACK FRIDAY 2024 PE:

Recovery este un mediu de execuție autonom care rulează într-o partiție separată de sistemul de operare Android principal. Acest lucru înseamnă că putem să pornim telefonul din recovery și să efectuăm anumite acțiuni, cum ar fi resetarea dispozitivului la starea din fabrică, ștergerea partiției cache sau instalarea de actualizări prin intermediul comenzilor ADB. Un meniu care ne poate salva viața în mai multe ocazii.

Pe lângă recuperarea „oficială” pe care o găsim pe toate terminalele, există și cele cunoscute sub numele de recuperări personalizate.

Acestea sunt diferite de recovery-ul oficial, deoarece permit acțiuni mult mai puternice – și în afara garanției telefonului – cum ar fi instalarea unui ROM personalizat sau obținerea de permisiuni de root, printre altele. Dacă vrei să încerci rom-uri precum LineageOS, Paranoid Android sau altele similare, va trebui neapărat să instalezi un recovery personalizat pe telefonul tău.

Cum să accesezi modul de recuperare / recovery mode Android fără root

Metoda de accesare a recuperării diferă de la un telefon la altul sau de la un producător la altul. Practic, există două moduri de a intra în meniul de recuperare Android:

  • Folosind o combinație de butoane.
  • Utilizarea comenzilor ADB de pe un PC.

Intrarea în recovery mode utilizând o combinație de butoane la pornire

Cel mai simplu mod de a accesa meniul de recuperare Android este să apăsați simultan mai multe butoane, cu dispozitivul oprit. Butoanele în cauză diferă de la un dispozitiv la altul, dar, de obicei, este vorba de „Butonul de alimentare + Volum în jos” și alte combinații similare.

Mai jos puteți vedea câteva exemple:

  • Google Pixel: Închideți telefonul. Apăsați butonul „power + volume down” până când pe ecran apare un triunghi cu semnul exclamării. Apoi, navigați prin meniul de opțiuni cu ajutorul butoanelor de volum și selectați recuperarea cu ajutorul butonului de pornire.
  • Samsung Galaxy: Conectați telefonul la PC cu ajutorul unui cablu USB Type-C. Apăsați „Power + Volume up” cu telefonul oprit, până când acesta se aprinde și apar logo-ul Samsung și o vibrație lungă. Dacă telefonul dvs. are un buton fizic pentru Bixby, trebuie, de asemenea, să îl apăsați.
  • Motorola: Țineți apăsat butonul de reducere a volumului, apoi țineți apăsat butonul de pornire până când pe ecran apare sigla Android. Navigați cu ajutorul butoanelor de volum și selectați opțiunile necesare cu ajutorul butonului de pornire.
  • OnePlus: Cu telefonul oprit, apăsați simultan butoanele de pornire și de scădere a volumului timp de câteva secunde. Apoi introduceți PIN-ul pentru a accesa meniul de recuperare.
  • Xiaomi/Redmi: Opriți telefonul. Apoi apăsați și mențineți apăsate butoanele de pornire și de creștere a volumului timp de câteva secunde. Eliberați butoanele atunci când pe ecran apare meniul de recuperare.
  • Pentru a vă face o idee, pentru a intra în recovery-ul unui POCO X4 Pro, cu telefonul oprit, trebuie să apăsați simultan butonul power + Volume Up, deoarece acest telefon face parte din aceeași familie cu smartphone-urile Redmi și Xiaomi și, prin urmare, toate folosesc același sistem pentru a accesa meniul de recovery.

Intrarea în recovery mode utilizând comenzile ADB

Dacă aveți un PC la îndemână, o modalitate foarte simplă de a intra în modul de recuperare a telefonului mobil este utilizarea unei comenzi ADB simple.

adb reboot-recovery

Notă: pentru ca sistemul să recunoască comanda, trebuie să aveți driverele ADB corect instalate pe PC.

Cum să accesați modul de recuperare / recovery mode cu root

Dacă aveți deja permisiuni de root și chiar aveți instalat un recovery personalizat pe telefon, intrarea în modul de recuperare este și mai ușoară.

Dacă suntem un pic leneși și nu dorim să folosim combinații de butoane sau comenzi ADB, trebuie doar să instalăm o aplicație precum Simple Reboot sau Recovery Reboot.

Semnificația opțiunilor disponibile în modul de recuperare

Odată intrați în meniul de recuperare Android, vom găsi mai multe opțiuni. Acestea se pot schimba în funcție de producător, dar, în general, veți găsi următoarele:

  • Reboot system now: restartează dispozitivul.
  • Apply update from ADB: Dacă activăm acest mod, putem conecta dispozitivul la PC și putem comunica cu acesta prin intermediul comenzilor ADB.
  • Ștergere date/Reinițializare din fabrică: Dacă facem click pe această opțiune, vom efectua o ștergere a tuturor datelor, fotografiilor, videoclipurilor etc. și vom reseta telefonul sau tableta la starea inițială din fabrică.
  • Wipe cache partition: De aici putem șterge toate datele și fișierele temporare legate de aplicațiile de pe terminalul nostru. Ștergerea memoriei cache nu implică pierderea datelor sau a setărilor. De obicei, este un bun început pentru a încerca să rezolvăm eventualele probleme ale dispozitivului nostru.
  • Urmând același exemplu al telefoanelor mobile Xiaomi, în acest caz, producătorul oferă și opțiunea de conectare la programul MIAssistant, precum și posibilitatea de a reporni telefonul în modul sigur. În acest sens, fiecare smartphone este diferit, deși toate oferă cel puțin posibilitatea de a șterge datele dispozitivului, ceea ce e util de făcut atunci când telefonul nu mai funcționează corect.
Distribuie
Marian Mărian

Marian Mărian

Marian prezintă un interes ridicat față de marketingul digital. Acesta consideră că internetul e un mediu minunat care oferă oportunități nelimitate utilizatorilor de a se dezvolta și de a-și exprima creativitatea. Cu o experiență vastă în copywriting, Marian a redactat articole pentru revista online de ştiri şi informaţii tehnologice BetIT, în perioada 2016-2018. Apoi, din 2019, Marian a preluat rolul de Redactor-șef adjunct și SEO Specialist în cadrul portalului de ştiri şi informaţii IT&C intitulat GEEKI. Pe lângă capabilitățile sale de gândire critică, fiind capabil să facă diferența între corelație și cauzalitate în domeniul SEO, acestuia îi place, de altfel, să scrie articole despre diverse subiecte ce țin de tehnologie, știință și divertisment.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *